Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Palisade Research: Οι Κεντρικές Τράπεζες βασικό στήριγμα για τον χρυσό – Ισχυρές προοπτικές

tags :
Palisade Research: Οι Κεντρικές Τράπεζες βασικό στήριγμα για τον χρυσό – Ισχυρές προοπτικές
Διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι αγορές χρυσού από τις αναδυόμενες αγορές
Ο μόνος λόγος για τον οποίο η τιμή του χρυσού υποχωρεί το 2018 είναι το ισχυρό δολάριο, τονίζει η Palisade Research σε ανάλυσή της.
Ακόμη και το γεγονός ότι ο χρυσός παραμένει κοντά στα 1.200 δολάρια αποτελεί κατόρθωμα για το κίτρινο μέταλλο, με δεδομένη την άνοδο του δολαρίου.
Με δεδομένη την παραπάνω πορεία όλα δείχνουν ότι το κίτρινο μέταλλο έχει ισχυρές προοπτικές για το μέλλον, καθώς η Fed προχωρά σε μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.
Ποιος, όμως, σπεύδει να επωφεληθεί από τη σχετικά χαμηλή τιμή του χρυσού;
Οι Κεντρικές Τράπεζες ανά την υφήλιο και οι αναδυόμενες αγορές, όπως αποδεικνύεται από το παρακάτω γράφημα.



Είναι ευρέως γνωστό ότι στη δεκαετία του 1990 και στην πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, οι κεντρικές τράπεζες «ξεφορτώνονταν» τα αποθέματά τους σε χρυσό.
Μάλιστα δεν πουλούσαν απλά χρυσό αλλά δραστηριοποιούνταν και στο εμπόριο του χρυσού.
Αυτό συμβαίνει όταν οι κεντρικές τράπεζες «εκμισθώνουν» τα αποθέματά τους χρυσού σε επενδυτικές τράπεζες για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.
Οι επενδυτικές τράπεζες πωλούν έπειτα αυτόν τον χρυσό στην αγορά - παίρνουν δολάρια σε αντάλλαγμα - και αγοράζουν ομόλογα ή μετοχές.
Μετά από λίγο, παίρνουν τα κέρδη και αγοράζουν το χρυσό πίσω - επιστρέφοντάς τον στις Κεντρικές Τράπεζες.
Μπορείτε να δείτε πόσο κερδοφόρα είναι αυτό το εμπόριο.
Και πώς ενθαρρύνει τις επενδυτικές τράπεζες να διατηρήσουν την τιμή του χρυσού σε χαμηλά επίπεδα (δεδομένου ότι πρέπει αργότερα να ξαναγοράσουν το χρυσό για να το επιστρέψουν στις κεντρικές τράπεζες).
Όλα τα παραπάνω συνέβαιναν έως το 1999, όταν συγκεντρώθηκαν 14 Κεντρικές Τράπεζες και συμφώνησαν να υπάρξει περιορισμός στις αγοραπωλησίες χρυσού.
Πρόκειται για την περίφημη Washington Agreement.
Και παρόλο που οι Κεντρικές Τράπεζες συνέχισαν να πωλούν χρυσό στις αρχές του 2000 η τιμή του χρυσού αυξήθηκε από τα 250 δολάρια στο ιστορικό υψηλό των 1.900 δολαρίων το 2011.
Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών σε χρυσό βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο 20 ετών και αγγίζουν τους 34.000 τόνους, ενώ ηγέτες στις αγορές είναι Κίνα, Ρωσία και άλλες αναδυόμενες αγορές.
Μετά την κρίση του 2008, οι Αναδυόμενες Αγορές - ειδικά η Κίνα και η Ρωσία - έχουν κουραστεί από την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ.
Δεν θέλουν να είναι «όμηροι» της Fed, ως εκ τούτου στρέφονται στον χρυσό.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης