Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Προς το παρόν οι ΗΠΑ κερδίζουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Προς το παρόν οι ΗΠΑ κερδίζουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Βρετανικό ΥΠΕΞ: Προς το παρόν οι ΗΠΑ κερδίζουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Το Πεκίνο έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να αντιδράσει εναντίον των νέων αμερικανών δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων, μια κίνηση που θα αυξήσει τις τιμές για τα καταναλωτικά αγαθά και για τις δύο χώρες.
Αρκετοί αναλυτές έχουν καταδείξει πώς οι δασμοί του Trump θα μετατραπούν σε μπούμερανγκ για την οικονομία των ΗΠΑ.
Η Moody's Investment Service προειδοποίησε ότι οι δασμοία θα μειώσουν το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,25% το 2019, σε περίπου 2,3%.
Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να δεχθεί  ακόμη μεγαλύτερο «χτύπημα» εάν ο Trump προχωρήσει σε επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποίησε η Moody's.
Όμως, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, μια αξιολόγηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της βρετανικής κυβέρνησης (FCO) επιβεβαιώνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας έχει επηρεαστεί  άμεσα από τους δασμούς του Trump.
Η έκθεση του China Financial Policy Focus, που δημοσιεύθηκε από το China Economics Network του Foreign Office με έδρα τη βρετανική πρεσβεία στο Πεκίνο, αναφέρει ότι «οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν προσθέσει μόνο καύσιμα στην πυρκαγιά, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας να καταγράψει απώλειες περισσότερο από 20%  και το Renminbi έχει υποτιμηθεί αισθητά έναντι του δολαρίου».



Και δεν είναι μόνο η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά που έχει χτυπήσει - έτσι έχει το κινεζικό νόμισμα, το Renminbi (RMB).
Η έκθεση της FCO προειδοποιεί ότι ένας κλιμακωτός εμπορικός πόλεμος στις ΗΠΑ πιθανώς θα βλάψει περαιτέρω την αξία του Renminbi τονίζοντας «ένας βαθύτερος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα συσσωρεύσει πρόσθετη πίεση στο Renminbi, με περαιτέρω υποτίμηση κινδύνου».




Η έκθεση δεν επισημαίνει τις προσπάθειες της Κίνας να σταθεροποιήσει την κατάσταση, επικαλούμενη έμμεσες αποδείξεις ότι οι κρατικές τράπεζες έχουν αγοράσει περιουσιακά στοιχεία Renminbi για να στηρίξουν το Renminbi.
Το Πεκίνο συνέχισε επίσης τις προσπάθειές της για το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, αλλά αντιμετώπισε επίσης πολλές προκλήσεις όσον αφορά την τήρηση των κανονισμών για την ενίσχυση της νομισματικής πολιτικής.
Οι παγκόσμιες μακροοικονομικές συνέπειες του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν μπορούν να είναι τόσο μεγάλες, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους και λίγοι ανησυχούν σε αυτό το στάδιο για τη συνολική επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας.
Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο η αμερικανική όσο και η κινεζική οικονομία θα επηρεαστούν αρνητικά και ότι μέχρι στιγμής η Κίνα φαίνεται να έχει πάρει το μεγαλύτερο χτύπημα.
Και βέβαια, η κρίση θα πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με την εξέλιξη της εγχώριας κρίσης των πόρων της Κίνας, μια ελάχιστα γνωστή αλλά σημαντική κινητήρια δύναμη του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ της κινεζικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας επιταχυντικός εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επιδεινώσει τις ευρύτερες τάσεις ευπάθειας σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας τον αντίκτυπο της επόμενης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης