Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ιταλία με 2,4 τρισ χρέος και 1,75 τρισ ΑΕΠ δεν είναι η αδύναμη Ελλάδα - Η πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ θα καταλήξει σε συμβιβασμό

tags :
Η Ιταλία με 2,4 τρισ χρέος και 1,75 τρισ ΑΕΠ δεν είναι η αδύναμη Ελλάδα - Η πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ θα καταλήξει σε συμβιβασμό
H Ιταλία δεν είναι Ελλάδα και ο Salvini δεν είναι Τσίπρας....θα υπάρξει συμβιβασμός
Ο επικοινωνιακός πόλεμος Ιταλίας με την ΕΕ, την Commission και τις Βρυξέλλες με αφορμή και αιτία την απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να διαμορφώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2019, 2020 και 2021 στο 2,4% του ΑΕΠ (η Ελλάδα έχει πλεονάσματα 3,5% κατ΄ ελάχιστο) αποτελεί την μεγαλύτερη δοκιμασία της Ευρώπης.
Για την ιστορία το 2017 ο M. Renzi ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, είχε προτείνει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,9% για 5 χρόνια ώστε να εξοικονομεί η Ιταλια 30 δισεκ. ευρώ για ανάπτυξη.

Οι αγορές βλέπουν να ξεσπάει κρίση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ιταλικό 10ετές ομόλογο να εκτιναχθεί από 2,94% στο 3,26% για να υποχωρήσει οριακά στο 3,14%.
Το Ιταλικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες -3,7% στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, απόρροια προφανώς αυτής της κρίσης με τις Βρυξέλλες.
Η πολιτική του Salvini των εθνικιστών της Lega και του Κινήματος 5 Αστέρων εάν περάσει θα αποτελέσει μια ιστορική ανατροπή καθώς θα αμφισβητηθεί ο αυστηρός οικονομικός φιλελευθερισμός και η επικρατούσα γερμανική θέση ότι η λιτότητα αποτελεί την λύση στο υψηλό χρέος.
Η Ιταλία ή θα πετύχει και θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη ή θα ηττηθεί και θα ακολουθήσει τον δρόμο της υποταγής της Ελλάδος όπου αποδέχθηκε πλήρως τις μνημονιακές ρήτρες.
Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα με 2,4 τρισεκ. ευρώ χρέος και 1,75 τρισεκ. ευρώ ΑΕΠ η Ιταλία μπορεί να περάσει μέρος των πολιτικών της θέσεων.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αυτή η κλιμάκωση της σύγκρουσης δεν θα καταλήξει σε σύγκρουση γιατί η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να της συμπεριφερθούν όπως στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα με 345 δισεκ. χρέος και 182 δισεκ. ΑΕΠ είναι π.χ. με όρους ΑΕΠ 9,6 φορές μικρότερη από την Ιταλία.

Η Ιταλική κυβέρνηση με 61% ποσοστά αποδοχής στις δημοσκοπήσεις και ως η 3η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης…δεν θα εξελιχθεί ως το εύκολο θύμα των γραφειοκρατών των Βρυξελλών.


Η παρέμβαση του επιτρόπου Moscovici (Γάλλος σοσιαλιστής) ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη καθώς δεν μίλησε ως ευρωπαίος επίτροπος αλλά ως γάλλος σοσιαλιστής που αντιμάχεται τους ιταλούς εθνικιστές.
Στις 15 Οκτωβρίου 2018 η ΕΕ θα αξιολογήσει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας – όπως και όλων των χωρών – έως τότε όμως μπορεί να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός.
Ποια είναι τα δεδομένα.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, πάνω από την αρχική πρόταση του υπουργού οικονομικών Tria που ήταν 1,6%

Πρόκειται για μια διαφορά 2,4% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό έλλειμμα στην 3ετία ή 42 δισεκ. ευρώ με ΑΕΠ 1,75 τρισεκ. ευρώ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου A. Tajani δήλωσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έθεσε η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Ιταλίας ήταν «ενάντια στον λαό» καθώς θα μπορούσε να πλήξει τους καταθέτες χωρίς να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά.
«Ανησυχώ πολύ για αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία», δήλωσε ο Tajani, ο οποίος είναι πολιτικός που προέρχεται από την κεντροδεξιά και στενός σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού Berlusconi.
Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης «θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας χωρίς να επιλύσει τα προβλήματα στο νότο»
Αυτή η αναφορά είχε στόχο να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση ότι ο Salvini που προέρχεται από τον Βορά θα πλήξει την ανεπτυγμένη βόρεια Ιταλία.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι «η Ιταλία, η οποία έχει χρέος 132% του ΑΕΠ, επιλέγει προϋπολογισμό που εκτός των κανόνων μας»
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας, ξεπερνώντας τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά της Ελλάδας.
Τα προφορικά πυροτεχνήματα συνεχίστηκαν, με τον Moscovici να υπενθυμίζει στην Ιταλία ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο το "εκρηκτικό"  χρέος δεν έχει καταρρεύσει οφείλεται στις αγορές της ΕΚΤ, που έχει στηρίξει ενεργά την Ιταλία τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο έσπευσε να αναφέρει «δεν έχουμε κανένα συμφέρον να προκληθεί μια κρίση μεταξύ της Επιτροπής και της Ιταλίας», δήλωσε ο Moscovici.
«Δεν είναι όμως προς το συμφέρον μας η Ιταλία να μην σέβεται τους κανόνες και να μην μειώνει το δημόσιο χρέος της, το οποίο παραμένει εκρηκτικό».
Με τη σειρά του, ο Ιταλός Di Maio αντέκρουσε τον Moscovici, "οι ανησυχίες είναι εύλογες αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ στο 2,4% ενώ το χρέος θα μειωθεί.
Το ίδιο ανέφερε και ο Salvini που συμμετέχει με την Lega στην κυβέρνηση της Ιταλίας και είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήεις.
Η Γερμανική Commerzbank, υποστηρίζει ότι οι επενδυτές έχουν δίκιο να είναι νευρικοί λόγω του προϋπολογισμού της Ιταλίας, καθώς έχει πληγεί η αξιοπιστία του Tria του Ιυταλού ΥΠΟΙΚ που είχε ανακοινώσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 1,6% και τελικώς διαμορφώνεται στο 2,4%.
Οι αγορές όταν βλέπουν ότι ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ είναι έρμαιο εσωτερικών δυνάμεων, δεν θα του έχουν εμπιστοσύνη και θα ζητούν υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου.
Προς το παρόν, η ευρωπαϊκή απάντηση στην ανυπακοή της Ιταλίας περιορίζεται σε μια λεκτική κλιμάκωση.
Η Ιταλία πρέπει να υποβάλει τον προϋπολογισμό της για το 2019 προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε οι Βρυξέλλες έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμα έως 0,2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισεκ. ευρώ σε χώρες που παραβιάζουν επίμονα τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή π.χ. το 2016 επέλεξε να μην τιμωρήσει την Ισπανία και την Πορτογαλία επιβάλλοντας συμβολικές μηδενικές κυρώσεις.
Πως θα δικαιολογήσει την στάση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ιταλία;
Οποιαδήποτε επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία θα θεωρηθεί ως vendetta κατά της μεσογειακής χώρας και θα ισχυροποιήσει την κυβέρνηση Lega και Κινήματος 5 Αστέρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης