Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση: Ένταξη στην ΕΕ επιθυμεί το 52% των Ουκρανών

Δημοσκόπηση: Ένταξη στην ΕΕ επιθυμεί το 52% των Ουκρανών
Ένταξη στην ΕΕ επιθυμεί το ήμισυ των Ουκρανών
Το 52% των Ουκρανών θεωρούν ότι η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν αντιθέσει με το 34% που δεν θέλουν την ένταξη της, ενώ το 15% δεν έχει αποφασίσει επί του θέματος.
Την εικόνα αυτή κατέγραψε η δημοσκόπηση (16-28 Αυγούστου 2018) που πραγματοποίησαν το ίδρυμα «Δημοκρατικές πρωτοβουλίες» Ίλκα Κουτσερίβα από κοινού με το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου.
Ωστόσο τα ποσοστά αυτά ποικίλουν ανάλογα με τις περιοχές της χώρας.
Περισσότερο απ' όλους, σε ποσοστό 79%, θέλουν να δουν την Ουκρανία να γίνεται μέλος της ΕΕ οι κάτοικοι της Δυτικής Ουκρανίας αλλά και της Κεντρικής Ουκρανίας σε ποσοστό 58%.
Παράλληλα, στη Νότια και Ανατολική Ουκρανία, η πλειοψηφία των Ουκρανών δεν συμμερίζεται την προοπτική της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, σε ποσοστά 58% και 57% αντίστοιχα.
Βασικά πλεονεκτήματα από την ένταξη στην ΕΕ, το 38% των Ουκρανών θεωρούν την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, το 27% την καταπολέμηση της διαφθοράς και το 26% την ελεύθερη μετακίνηση. Το 21%, ο ένας δηλαδή στους πέντε Ουκρανούς, θεωρούν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα συμβάλλει στο να έχουν οι νέοι ελεύθερη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Βέβαια, το 26% θεωρούν ότι η Ουκρανία δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα από την ένταξη της στην ΕΕ.
Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά διαφέρουν, από περιοχή σε περιοχή.
Αν για παράδειγμα, στην Δυτική Ουκρανία το 52% θεωρούν την άνοδο του βιοτικού επιπέδου ως το βασικό πλεονέκτημα από την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, όπως και στην Κεντρική Ουκρανία το ποσοστό που συμμερίζεται την ίδια άποψη φθάνει το 40% των Ουκρανών, στη Νότια και Δυτική Ουκρανία θεωρούν ως τέτοιο πλεονέκτημα το 27% και 26% αντίστοιχα.
Το 53% των Ουκρανών στην Ανατολική Ουκρανία θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανέναν πλεονέκτημα από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ την ίδια άποψη έχουν οι κάτοικοι της Νότιας Ουκρανίας σε ποσοστό 36%, της Κεντρικής Ουκρανίας σε ποσοστό 22% και της Δυτικής σε ποσοστό 8%.
Το 60% πάντως των Ουκρανών θεωρούν ότι η Ουκρανία είναι σημαντικό να συνεχίσει τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν η ΕΕ δεν θα προσφέρει στην Ουκρανία μια τέτοια προοπτική.
Σε περιφερειακό επίπεδο υπέρ αυτής της άποψης είναι το 78% στην Δυτική Ουκρανία, το 67% στην Κεντρική Ουκρανία, το 48% στην Ανατολική και το 38% στην Νότιο Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης