Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γρ. Στεργιούλης (Enterprise Greece): Είναι εχθρικό το περιβάλλον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Γρ. Στεργιούλης (Enterprise Greece): Είναι εχθρικό το περιβάλλον για επενδύσεις στην Ελλάδα
Τι λέει για τους Έλληνες της διασποράς ο Γ. Στεργιούλης; - «Δεν μας θεωρούν σοβαρούς»
Πιο δυναμικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων οραματίζεται για τον Οργανισμό Enterprise Greece, ο πρόεδρος κ. Γρηγόρης  Στεργιούλης (μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΠΕ) ο οποίος, δείχνει αποφασισμένος να τον θέσει σε μία τροχιά που θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς θεωρεί ότι ο στόχος αύξησης των επενδύσεων πρέπει να είναι εθνικός στόχος ενώ διατυπώνει την πικρία του λέγοντας ότι οι επενδύσεις θεωρούνται εχθρικό μέτωπο.
Επίσης αποκαλύπτει ότι ντρέπεται που δεν έχουμε αξιοποιήσει τα 6 εκατομμύρια Έλληνες της διασποράς για να φέρουν επενδύσεις στην πατρίδα διότι δεν μας θεωρούν σοβαρούς!
Ο πρόεδρος Γρηγόρης Στεργιούλης λέει ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στα έργα και να ξεπεράσουμε τις διαπιστώσεις για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε όλους του τομείς της Οικονομίας όπως και τον Τουρισμό που φέρνει έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα τα οποία όμως με σωστές παρεμβάσεις μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να φθάσουν και να ξεπεράσουν τα 20 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια από 15 δις ευρώ που είναι σήμερα Θέλει να κάνει τον Οργανισμό one shop δηλαδή ένα κατάστημα  που θα εξυπηρετεί και θα διεκπεραιώνει τα αιτήματα των επενδυτών μέχρι την ολοκλήρωση της.
Ο κ πρόεδρος Γρηγόρης Στεργιούλης εκτιμά ότι το μοντέλο των ενοικιαζόμενων δωματίων με τη σημερινή τους μορφή έκλεισαν έναν κύκλο και πρέπει άμεσα να αναβαθμιστούν για να έχουν συμμετοχή σε ένα πιο ποιοτικό τουριστικό προϊόν.Ο Οργανισμός Enterprise Greece προετοιμάζεται για το συνέδριο Mediterranean Resort & hotel Real Estate  Forun που θα γίνει τον Οκτώβριο, με τον πρόεδρο κ. Στεργιούλη να  βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις συμμετοχές των ξένων επενδυτών χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τα ονόματα αυτών που θα έρθουν στη χώρα μας.

Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου του Enterprise Greece κ. Γρηγόρη Στεργιούλη στο δημοσιογράφο Νίκο Θεοδωρόπουλο

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το συνέδριο του Οκτωβρίου. Οι συμμετοχές των επενδυτών κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Είσθε σε θέση να δώσει ονόματα των επενδυτών.

Γρηγόρης Στεργιούλης: Καταρχήν είναι μία μεγάλη επιτυχία της ομάδας των ανθρώπων του Enterprise που κατάφεραν να οργανώσουν το Συνέδριο αυτό στην Αθήνα.
Το Συνέδριο αυτό θεωρητικά είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου.
Απευθύνεται σε επενδυτές με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και χρηματοδοτικά εργαλεία, επομένως είναι η πόρτα για να μπορέσει κανείς να δει, τι επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν και ποιοι επενδυτές ενδιαφέρονται.
Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε η Ελλάδα, που πέρα από τη δική μας επιμονή και επιτυχία να το πετύχουμε, είναι το γεγονός ότι, η Ελλάδα σαν τουριστικό προϊόν έχει αναβαθμισμένο ρόλο στη Μεσόγειο.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και όχι μόνο, η ποιότητα των υπηρεσιών πλέον, ο συνδυασμός Μεσογειακής διατροφής, ιστορικότητας και τα υπόλοιπα, έχουν αναδείξει την Ελλάδα σε σημαντικό τουριστικό προορισμό και μη ξεχνάτε ότι γίνανε πράγματα τα τελευταία χρόνια τα οποία από τον πολύ κόσμο περάσανε απαρατήρητα.
Οι επενδυτές λοιπόν αυτοί κοιτάνε την χώρα μας με τελείως διαφορετικό μάτι και αυτό που άκουσα και με μεγάλη μου χαρά, το ξέραμε, αλλά το άκουσα και από ξένους, ήταν το γεγονός ότι για παράδειγμα η Κρήτη κατάφερε φέτος να ικανοποιήσει τις ανάγκες 10 εκατομμυρίων περίπου αφίξεων χωρίς πρόβλημα.
Δεν ξέρω πόσες περιοχές της Μεσογείου έχουν τέτοια τουριστική ικανότητα απορρόφησης τόσο μεγάλου αριθμού που πολλαπλασιάζεται από χρόνο σε χρόνο.
Από την άποψη αυτή περιμένουμε ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις.
Ακούστηκαν κάποιοι αριθμοί , κάποιες δεκάδες δις που θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, αλλά θέλω να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι ακούγονται υπερβολικά αισιόδοξα κατά την γνώμη μου, μακάρι, αλλά θα περίμενα να δούμε στο Συνέδριο και θα είναι από τα ζητήματα που πρέπει και με μεγάλη χαρά να συζητήσουμε και μαζί σας, να δούμε αν πραγματικά θα επαληθευτούν αυτές οι ενδείξεις.

Ποιές είναι οι προσδοκίες σας από το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η χώρα μας. Μπορεί να βελτιωθεί έτσι ώστε να προσελκύει τις υψηλά εισοδηματικές τάξεις.

Γρηγόρης Στεργιούλης: Για το Enterprise Greece φιλοδοξούμε να γίνει ο κεντρικός Οργανισμός που όσο μπορεί, θα συντονίζει.
Πλέον δεν μπορεί απλά να τα διαπιστώνουμε
Κάποτε πρέπει να τα λύσουμε και δεν χρειάζονται μαγικές συνταγές.
Τι κάνουν οι ανεπτυγμένες τουριστικά χώρες;
Πρέπει να τυποποιήσουμε τα προϊόντα μας.
Μα δεν γίνεται άμα δεν τυποποιήσεις να το βάλεις στην αλυσίδα ενός ξενοδοχείου.
Επομένως όσο καθυστερούμε, ουσιαστικά τι κάνουμε, αφήνουμε χώρο για να λειτουργούν εμπορικές δραστηριότητες εισαγωγικές οι οποίες είναι σε βάρος των συμφερόντων μας και αυτά πρέπει να τα λύσουμε.
Λοιπόν να …κλείσουμε τα μάτια και να πούμε πώς θέλουμε να είναι οι υπηρεσίες μας μετά από τρία χρόνια; το 2021. Αφού καθορίσουμε το πρόγραμμα δράσης σ’ αυτούς, γιατί η εμπειρία που υπάρχει στο Enterprise Greece είναι πολλών δεκαετιών.
Άρα λοιπόν καθορίζουμε τους στόχους, γιατί μετά από 3-4 χρόνια πρέπει να βρούμε και το σχήμα εκείνο το οποίο θα το  υπηρετήσει.
Ο τουρισμός θα πρέπει πράγματι ν’ αφήνει στη χώρα, τουλάχιστον 20% παραπάνω τα επόμενα χρόνια.
Να πάμε στα 20 δις εισόδημα από τον τουρισμό από 15 δις  ευρώ  σήμερα.
Δεν θα αναφερθώ σε ποσοστά του ΑΕΠ, γιατί θέλω και εύχομαι το ΑΕΠ μας να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, επομένως το ποσοστό θα είναι αποπροσανατολιστικό.

Πρέπει να πούμε ότι ο μέσος πολίτης βλέπει με καχυποψία τους επενδυτές. Θεωρεί ότι έρχονται να βγάλουν χρήματα  να κερδίσουν και να φύγουν…

Γρηγόρης Στεργιούλης: Είναι μεγάλο καθήκον μας και εδώ πέρα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση, είναι η προσέλκυση επενδύσεων.
Η προσέλκυση επενδύσεων έχει, κατά τη γνώμη μου, ένα βασικό χαρακτηριστικό, το οποίο μας διαφεύγει.
Είναι το να πιστεύουμε στις επενδύσεις και σαν χώρα.
Όταν οι επενδύσεις θεωρούνται εχθρικό μέτωπο, όταν θεωρούμε ότι όσοι έρθουν να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα είναι κατ’ ανάγκη κακοί άνθρωποι, όταν όλη η δημόσια διοίκηση, το τραπεζικό σύστημα, εμείς οι ίδιοι βλέπουμε με καχυποψία τον κάθε επενδυτή, τότε δεν θα προσελκύσουμε σοβαρούς επενδυτές, θα προσελκύσουμε τυχάρπαστους, ανθρώπους που θέλουν να έρθουν ένα-δύο χρόνια και να σηκωθούν να φύγουν.

Μπορεί να αλλάξει η σημερινή αντίληψη που έχουμε  για τους  ξένους επενδυτές.

Γρηγόρης Στεργιούλης: Εκείνο το οποίο έχουμε σαν στόχο και θα το δουλέψουμε πάρα πολύ, είναι η προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας, δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης και σοβαρότητας σ’ αυτά που λέμε, να ξέρει ο άλλος ότι έρχεται στο Enterprise Greece το οποίο θα το κάνουμε, εύχομαι και πιστεύω, one shop.
Έρχεται κάποιος καταθέτει το αίτημά του και το παρακολουθούμε μέχρι την υλοποίησή του, το οποίο είναι αυτό που κάνουν όλες οι προηγούμενες χώρες με τους αντίστοιχους Οργανισμούς, χωρίς πολυδιάσπαση, χωρίς κατακερματισμό, χωρίς να παρεμβαίνουν τρίτοι και είτε απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, είτε απαιτείται ΦΕΚ, είτε απαιτείται τραπεζική βοήθεια, είτε απαιτείται επαφή με Δημόσιους Οργανισμούς, θα γίνεται κεντρικό σημείο το Enterprise Greece. Αυτός είναι ο στόχος.
Αν το καταφέρουμε αυτό και αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τότε νομίζω ότι τα νούμερα θα εκτοξευθούν πραγματικά με υγιείς επενδύσεις προεξάρχοντος του τουρισμού, αλλά όχι μόνο.

Είμαστε σε θέση ως χώρα να αξιοποιήσουμε τους Έλληνες της διασποράς;

Γρηγόρης Στεργιούλης: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 εκατομμύρια έλληνες της Διασποράς Υπάρχει μία άλλη Ελλάδα.
Πάρα πολλοί από τους Έλληνες αυτούς είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες.
Ντρέπομαι που το λέω, αλλά άμα ακούσετε την γνώμη τους για την χώρα μας, είναι κάθε άλλο παρά κολακευτική.
Δεν είναι κολακευτική, γιατί πρώτον, δεν τους πείσαμε ότι είμαστε σοβαροί, δεύτερον δεν τους πείσαμε ότι έχουμε αποφασίσει ν’ αλλάξουμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε και τρίτον, δεν τους κινητοποιήσαμε όπως έπρεπε.
Τέτοια δυναμική δεν έχουν πάρα πολλές χώρες.
Αυτά λοιπόν τα εργαλεία όλα που σας  είπα, το νομοθετικό πλαίσιο, το one shop που να υπάρχει ένας που να το λύνει, η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του έθνους μας, παγκόσμια είναι ο μοναδικός δρόμος κατά τη γνώμη μου, για να βγούμε από το τέλμα που έχουμε που μιλάμε, μιλάμε και επειδή καταλήγουμε να μιλάμε για ένα και δύο και τρία εκατομμύρια, ενώ η χώρα χρειάζεται πάνω από 100 δις επενδύσεων τα επόμενα χρόνια για να επανέλθει  στην προ κρίσης εποχής.
Δεν μιλάμε για ένα και δύο εκατομμύρια.

Πρόσφατα αναφερθήκατε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ότι πλέον δεν εξυπηρετούν το τουριστικό προϊόν με τη σημερινή τους μορφή. Τι εννοείτε;

Γρηγόρης Στεργιούλης: Η εποχή των ενοικιαζόμενων δωματίων πρέπει σιγά-σιγά να φύγει από τη μέση, γιατί η ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρανε, όχι όλα, αρκετά από αυτά, δεν ήταν ανάλογα του επιπέδου των τουριστών που θέλουμε να προσελκύσουμε στη χώρα μας.
Δηλαδή εάν μπορεί ο Έλληνας σε καλύτερη ποιότητα, γιατί να καταφύγει σε χαμηλότερης ποιότητας καταλύματα;
Επομένως θα είναι μία πρόκληση γι’ αυτούς που θα θέλουν να μείνουν στην αγορά, ν’ αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους, τα δωμάτιά τους και να εξαλειφθούν από τη μέση κάποια πράγματα τα οποία δεν προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογες των χρημάτων που ξοδεύονται.

Ο προϋπολογισμός του Enterprise Greece μπορεί να υπηρετήσει τα φιλόδοξα σχέδια του Οργανισμού για τη προσέλκυση επενδύσεων  

Γρηγόρης Στεργιούλης: Θα σας πω την αλήθεια.
Το budget έχει σχέση με το τι θέλεις να πετύχεις.
Θα σας πω κάτι που το έμαθα πρόσφατα, εγώ δεν το ήξερα, ήρθε εδώ αντίστοιχος Οργανισμός της Σουηδίας, έχει budget τετραπλάσιο του δικού μας, έχει γραφεία δεν ξέρω σε πόσες χώρες του κόσμου, μόνιμα γραφεία, για την προσέλκυση  επενδύσεων γιατί η Σουηδία είναι αρκετά εξαγωγική χώρα, το τουριστικό προϊόν δεν πρέπει να είναι και τίποτα ιδιαίτερο, ζει λοιπόν από τις εξαγωγές.
Ο Οργανισμός αυτός νομίζω σε σχέση με το budget που έχει και τους στόχους του, πάει καλά. Όταν όμως πάμε στα νούμερα που υπονοήσατε, να φθάσουν 55% του ΑΕΠ οι ελληνικές εξαγωγές η συμμετοχή, εδώ μιλάμε για άλλα μεγέθη. Μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα.
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι μονόδρομος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης