Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Χτύπημα στο χτύπημα, πώς να αντέξει ο γάιδαρος;

Κων. Φέγγος (VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Χτύπημα στο χτύπημα, πώς να αντέξει ο γάιδαρος;
Οι ανησυχίες των ξένων επενδυτών δεν ήταν προφανείς σε όλους
Ενώ μέχρι κάποια στιγμή φαινόταν πως το χρηματιστήριο θα αντέξει τα χτυπήματα και θα κλείσει με άνοδο σε εβδομαδιαία βάση, τελικά ήρθαν τα νέα από την Ιταλία και αυτό δεν ήταν δυνατόν.
Η τελευταία βδομάδα χαρακτηρίστηκε από καθημερινά κακά νέα που δικαιολόγησαν την στάση των ξένων απέναντι στο Ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες.  
Παρόλα αυτά το χρηματιστήριο κρατούσε και μάλιστα έδωσε τρεις ανοδικές συνεδριάσεις μέσα στη βδομάδα.  
Αυτό αποδόθηκε στη συνήθη χρηματιστηριακή πρακτική, πούλα στη φήμη και αγόραζε στο γεγονός ή το αντίθετο (δηλαδή αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός για τις περιόδους που αναμένονται καλά γεγονότα).
Τελικά τα χτυπήματα ήταν πολλά και η πτώση επανήλθε.
Τους τελευταίους μήνες ήταν εμφανές το σπορτάρισμα θέσεων κυρίως τραπεζικών μετοχών από μεριάς ξένων επενδυτών.  Οι ανησυχίες των ξένων επενδυτών δεν ήταν προφανείς σε όλους αλλά τα γεγονότα της τελευταίας βδομάδας, δικαιολογούν μεγάλο μέρος από αυτούς τους προβληματισμούς.

Όσον αφορά τα γεγονότα είχαμε τα παρακάτω:

· Κατ’ αρχάς, η αναβολή αναβάθμισης από τη Moody’s ήταν κάτι που δεν αναμενόταν και δημιούργησε άσχημους συνειρμούς σε όσους ήλπιζαν πως η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια θα συνοδευτεί με αναβαθμίσεις που θα επιτρέψουν τον εύκολο δανεισμό από τις αγορές.  Παρότι η βαθμολογία της Moody’s δεν είναι από μόνη της καθοριστική για το δανεισμό της χώρας και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η επιφυλακτική στάση του οίκου, θα ληφθεί υπόψη και στις υπόλοιπες αξιολογήσεις, δημιουργώντας προβλήματα.

· Μετά είχαμε διάφορες εκθέσεις για την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα και  για τα ανείσπρακτα του δημοσίου που τώρα υπολογίζονται στα 180 δις ευρώ.  Αυτές οι εκθέσεις ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουμε, ότι η υπερφορολόγηση, παρότι φαίνεται να στηρίζει τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, καταστρέφει την οικονομία, εκμηδενίζει την ανάπτυξη και δεν είναι διατηρήσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

· Επίσης δημοσιεύτηκε η έκθεση της Alvarez & Marsal για τη Follie  που αποτελεί κόλαφο για την εταιρία.  Με την εταιρία εκτός διαπραγμάτευσης, αυτό δεν επηρεάζει το χρηματιστήριο.  Όμως ο χειρισμός της υπόθεσης από τις αρχές, κάθε άλλο παρά βοηθά την αξιοπιστία του συστήματος.  Να θυμίσω ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε από ξένο επενδυτή και όχι από τις αρμόδιες για έλεγχο αρχές, ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης άργησε, ότι τα «εξοντωτικά» πρόστιμα που πέσαν, είναι περίπου το 1,5% της τρύπας που προκύπτει και άλλα πολλά.

· Μετά είχαμε τη συνειδητοποίηση ότι οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες δεν δημιουργούν ενδιαφέρον σε ιδιώτες επενδυτές και τελικά τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα καταλήγουν πάλι στις τράπεζες χωρίς να λύνουν το πρόβλημα.  Μάλιστα τώρα οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν και τον ΕΝΦΙΑ.   Μετά από οκτώ χρόνια προσπαθειών, είναι προφανές ότι το σύστημα που δημιουργήθηκε, δεν επιτελεί το σκοπό του.

· Τα παραπάνω επηρέασαν το road show στο Λονδίνο και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική, με τους υποψήφιους επενδυτές να ασχολούνται περισσότερο με θέματα πολιτικής παρά με θέματα πραγματικών επενδύσεων.

· Τέλος, το δημοψήφισμα στα Σκόπια, οι αποκαλύψεις για το προσφυγικό και τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, η σύλληψη δημοσιογράφων και οι πολίτες που πήραν το νόμο στα χέρια τους στο κέντρο της Αθήνας, ήταν επίσης ειδήσεις που δεν προδιέθεταν θετικά.

Η επόμενη βδομάδα ξεκινάει με κακούς οιωνούς και ο Δείκτης θα πρέπει να αποδείξει την αντοχή των 680 μονάδων σαν σημαντικό επίπεδο στήριξης.  
Αδυναμία διατήρησης αυτού του επιπέδου θα μας οδηγήσει σε νέα χαμηλά.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία θα είναι καταλυτικές για αυτό.
Προς τα πάνω οι αντιστάσεις προσδιορίζονται στις 712 μονάδες, αλλά το παιχνίδι θα παιχτεί στις 737 μονάδες, που πλέον αποτελούν σημαντικότατη αντίσταση.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης