Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η Ισπανία, σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η Ισπανία, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη DBRS
Σε «Α» και «R-1 (low)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας η DBRS Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (trend).
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, η αξιολόγησης της Ισπανίας υποστηρίζεται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της χώρας, τον ανταγωνιστικό τομέα εξαγωγών και τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη.
Αντίθετα, ο υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους παραμένει βασικός αρνητικός παράγοντας για την αξιολόγηση.
Ως εκ τούτου, η υψηλή εξάρτηση της Ισπανίας από την εξωτερική χρηματοδότηση αποτελεί πηγή ευπάθειας.
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη του DBRS ότι οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι.
Οποιαδήποτε από τα ακόλουθα σενάρια θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις: (1) περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δείκτη δημόσιου χρέους της Ισπανίας ή (2) σημαντική αναθεώρηση προς τα άνω των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης.
Σε αντίθετο κλίμα, υποβάθμιση ενδέχεται να επιφέρουν: (1) αντιστροφή της πορείας δημοσιονομικής εξυγίανσης ή επιδείνωση της μεσοπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών (2) μια επί τα χείρω αναθεώρηση της ανάπτυξης καιή αντιστροφή της πτωτικής τροχιάς του δημόσιου χρέους (3) καταστροφικές πολιτικές εξελίξεις, αρκετά σοβαρές για να εκτροχιάσουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.
«Η ισπανική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία.
Το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί δραματικά σε 15,3% το 2ο τρίμηνο του 2018, από 26,9% το 2013, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ, με υψηλά επίπεδα προσωρινής μερικής απασχόλησης».
Ο οίκος σημειώνει πως η κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος εξακολουθεί να βελτιώνεται.
Τα NPLs, ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων, μειώθηκε στο 6,4% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2018, από 8,4% το προηγούμενο έτος.
Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) διαμορφώθηκε στο 11,7%, επισημαίνεται.
Σε ό,τι αφορά στην Καταλονία, η DBRS θεωρεί ότι οι εντάσεις και αβεβαιότητες που σχετίζονται με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, έχουν χαλαρώσει από τον Οκτώβριο του 2017.
Ο οίκος αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% και 2,2% το 2017 και το 2018, αντίστοιχα, από 3% πέρυσι.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 2,7% και 2,3% του ΑΕΠ για τη διετία, από 3,1% το 2017.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, οι αντίστοιχες επιδόσεις εκτιμώνται σε 97,4% και 96% του ΑΕΠ, από 98,1% το περασμένο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης