Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Trump «κλείνει» το μάτι σε ένα πιθανό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Ο Trump «κλείνει» το μάτι σε ένα πιθανό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα
Ο Trump «κλείνει» το μάτι σε ένα πιθανό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Trump φαίνεται ότι είναι ανοιχτή σε μία πιθανή στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα προκειμένου να απομακρυνθεί από την ηγεσία της χώρας ο πρόεδρος Nicolas Maduro.
«Είναι ένα καθεστώς το οποίο ειλικρινά θα μπορούσε να ανατραπεί πολύ γρήγορα από το στρατό, αν ο στρατός αποφάσιζε να το κάνει», δήλωσε ο Πρόεδρος Trump στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Οι λέξεις φαίνεται να προσφέρουν κάποια ενθάρρυνση για ένα πραξικόπημα, το οποίο δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη επειδή οι New York Times δημοσίευσαν μια έρευνα στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 που διαπίστωνε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump συναντήθηκαν κρυφά με στρατιωτικούς αξιωματικούς της Βενεζουέλας το 2017 για να συζητήσει μια ανατροπή του Maduro.
Με άλλα λόγια, η απειλή ενός πραξικοπήματος αυξάνεται εδώ και αρκετό καιρό.
Το Bloomberg σημείωσε ότι ο Fernando Cutz, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι μια πολύπλευρη στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα μπορεί να είναι η καλύτερη λύση.
Επίσης, ορισμένα εξέχοντα μέλη της αντιπολίτευσης και πρώην αξιωματούχοι της Βενεζουέλας υποστήριξαν την αλλαγή καθεστώτος.
Ο γερουσιαστής της Φλόριντα Marco Rubio δήλωσε ότι υπάρχει ένα «πολύ ισχυρό επιχείρημα» για μια τέτοια κίνηση.
Στη συνέχεια υπήρξαν τα σχόλια του Trump στη Νέα Υόρκη στα Ηνωμένα Έθνη.
Κάποια επιφυλακτικά, αλλά κυρίως δεκτικά σχόλια σε μια εισβολή ή πραξικόπημα προήλθαν από αξιωματούχους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών σε αξιωματούχους της κολομβιανής κυβέρνησης, επεσήμανε το Bloomberg.
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ έχουν μόνο επίσημα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων δοκιμάσει κυρώσεις ως εργαλείο πίεσης στο Maduro.
Οι κυρώσεις για μια ακόμη φορά δεν σταματούν να στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας. Η περικοπή των εισαγωγών από τη Βενεζουέλα ή η απαγόρευση της εξαγωγής διαλυτικού μέσου των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα θα συμβάλει πιθανώς στην επιτάχυνση των απωλειών παραγωγής πετρελαίου.
Αυτό θα ασκούσε σίγουρα μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς Maduro, αλλά θα ενίσχυε και την υπάρχουσα δυστυχία στη Βενεζουέλα.
Αλλά ένα πραξικόπημα ή μια στρατιωτική εισβολή είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση.
Οι ΗΠΑ έχουν ένα μακρύ και σφοδρό ιστορικό που παρεμβαίνει στη Λατινική Αμερική και διαδραμάτισαν  ρόλο στην ανατροπή κυβερνήσεων στη Χιλή, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, μεταξύ άλλων.
Στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος της νομιμότητας της κυβέρνησης Chavista του Maduro προέρχεται από την πολιτική αφήγηση του αντίθετου αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Το καθεστώς του Maduro είναι απομονωμένο σε αυτό το σημείο, λόγω της τρομακτικής ανθρωπιστικής καταστροφής και της βίαιης καταστολής.
Ωστόσο, μια εισβολή των ΗΠΑ θα ήταν εξαιρετικά ανεπιθύμητη σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής και θα μπορούσε να ενισχύσει τη στήριξη του Maduro, ενώ ενδεχομένως να μετατοπίσει την ευθύνη της κρίσης της Βενεζουέλας από το Maduro στον Trump.
Ο όμιλος Lima, μια ομάδα 17 χωρών της Λατινικής Αμερικής που σχηματίστηκε το 2017 για να σχηματίσει μια συλλογική απάντηση στην καταστροφή της Βενεζουέλας, εξέδωσε μια ανακοίνωση τον Αύγουστο, στην οποία δηλώνει ότι «μόνο οι κάτοικοι της Βενεζουέλας μπορούν να βρουν λύση στη σοβαρή κρίση που πλήττει τη χώρα τους», ένας διπλωματικός τρόπος δήλωσης της αντίθεσής τους σε μια εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση.
Επιπλέον, μια εισβολή δεν θα έθετε κατ 'ανάγκη το χάος.
«Πρέπει να υπάρξει μια πολύ ισχυρή ομάδα ανθρώπων που να μπορούν να αναλάβουν αξιόπιστα και δεν είναι σαφές ότι υπάρχει μια φράξια στις στρατιωτικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας ή στις υπηρεσίες ασφαλείας που το θέλουν», δήλωσε ο Anthony Cordesman του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στο Bloomberg.
Ωστόσο, ακόμη και αν δεν υπάρχει στρατιωτική εισβολή ή πραξικόπημα, η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας καταρρέει.
Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας μειώθηκε τον Αύγουστο σε 1,235 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
«Εισερχόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την αγορά πετρελαίου, η κατάσταση στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη πιο γρήγορα» ανέφερε η ΙΕΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης