Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη των εταιρικών junk ομολόγων για το 2018 - Υψηλή ζήτηση από τους επενδυτές

Σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη των εταιρικών junk ομολόγων για το 2018 - Υψηλή ζήτηση από τους επενδυτές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν, χωρίς φόβο, υψηλές αποδόσεις
Όλα δείχνουν ότι ο κόσμος των αγορών έχει έρθει τα πάνω – κάτω.
Απτή απόδειξη η πορεία την οποία ακολουθούν τα εταιρικά ομόλογα που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα, ουσιαστικά χαρακτηρίζονται ως «σκουπίδια» αλλά παρά ταύτα έχουν εντυπωσιακές αποδόσεις για τους επενδυτές.
Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία του Bloomberg το 2018 θα αποδειχθεί η τρίτη διαδοχική χρονιά κερδών γι’ αυτά τα ομόλογα, ένα σερί που έχει να καταγραφεί από το 1997.



Τα συγκεκριμένα ομόλογα – με αξιολόγηση CCC ή και ακόμη χαμηλότερη- έχουν προσφέρει απόδοση 5,8% από την αρχή του έτους και έχουν, καταφέρει, να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες αποδόσεις των «ασφαλών» εταιρικών ομολόγων κατά 1% τον Σεπτέμβριο του 2018.
Επιπλέον, οι τίτλοι με τη χαμηλότερη αξιολόγηση έχουν επίσης ξεπεράσει τον ευρύτερο δείκτη ομολόγων junk, ο οποίος είχε άνοδο1,9% από την αρχή του 2018.



Και ενώ ο βασικός συντελεστής της υπεραπόδοσης των ομολόγων – σκουπιδιών είναι η ζήτηση για χρεόγραφα με υψηλότερη απόδοση καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να κυνηγούν τις αποδόσεις, ένα βασικό δομικό ζήτημα είναι η έλλειψη προσφοράς ομολόγων υψηλής αξιολόγησης.
Από την αρχή του 2018 έχουν εκδοθεί ομόλογα υψηλής αξιολόγησης αξίας 150 δισ. δολαρίων.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Εν τω μεταξύ, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται για οποιοδήποτε τοποθέτηση που υπόσχεται σημαντική απόδοση, ανεξάρτητα από τις βασικές αρχές, οι αποδόσεις εταιρικών ομολόγων επενδυτικής ποιότητας έχουν «χάσει την αγάπη» των επενδυτών.



Τα ομόλογα junk εξακολουθούν να απολαμβάνουν πρωτοφανή ζήτηση. Τα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης εκτιμάται ότι το 2018 θα βιώσουν το χειρότερο έτος τους, από πλευράς αποδόσεων, από το 2008.



Όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, ενώ οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων ήταν ως επί το πλείστον θετικές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η ολοένα και πιο επιθετική Fed με τη νομισματική της πολιτική στρέφει τους επενδυτές στα ομόλογα υψηλού κινδύνου.
Παραδόξως, οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων IG - οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση ενός ακόμη έτους ρεκόρ σε συγχωνεύσεις και εξαγορές - δεν είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης ή την επιβράδυνση της νέας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης