Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Η Ευρώπη είναι σε κρίση – Δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξαναγίνει η “Σκοτεινή Ήπειρος”

Γεννηματά: Η Ευρώπη είναι σε κρίση – Δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξαναγίνει η “Σκοτεινή Ήπειρος”
Oι ευρωεκλογές του 2019 "προσφέρουν τη μοναδική ευκαιρία για τις Σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να βάλουν τέλος στην παρακμή", σύμφωνα με την Φ. Γεννηματά
«Τον ερχόμενο Μάιο οδεύουμε στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκλογές κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης», τονίζει σε άρθρο της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά.
Η ίδια σημειώνει ότι «είναι η ώρα της Σοσιαλδημοκρατίας, είναι η ώρα της αφύπνισης και κινητοποίησης των προοδευτικών δυνάμεων» και μάλιστα, προσφέρουν οι εκλογές αυτές «τη μοναδική ευκαιρία για τις Σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να βάλουν τέλος στην παρακμή».
Μεταξύ άλλων, τονίζει η Ευρώπη είναι σε κρίση , αλλά και ότι «οι πραγματικά σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που πιστεύουμε στην πράξη.
Να έχουν πραγματικά προοδευτική agenda και όχι αριστερό προσωπείο. Δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και στην χώρα σου να συγκυβερνάς με ακροδεξιά και ρατσιστικά μορφώματα».

Ολόκληρο το άρθρο της Φ. Γεννηματά έχει ως εξής:

 «Τον ερχόμενο Μάιο οδεύουμε στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκλογές κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης. Εκλογές πρόκληση, για τον πολιτικό μας χώρο.
Είναι η ώρα της Σοσιαλδημοκρατίας, είναι η ώρα της αφύπνισης και κινητοποίησης των προοδευτικών δυνάμεων.
Oι εκλογές αυτές προσφέρουν τη μοναδική ευκαιρία για τις Σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να βάλουν τέλος στην παρακμή.
Να προωθήσουν μια αυθεντικά προοδευτική ατζέντα και να κερδίσουν “τις καρδιές και τα μυαλά” των πολιτών.
Η Ευρώπη είναι σε κρίση. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή.
Οι πολιτικές της διαρκούς λιτότητας αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες, διευρύνουν τη φτώχεια, προκαλούν ανασφάλεια σε πλατιά λαϊκά στρώματα.
Η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά και στον λαϊκισμό.
Η τρομοκρατία, οι μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές, η αστάθεια στον Ευρωπαϊκό περίγυρο, η υπονόμευση του πολυμερούς διεθνούς συστήματος, ανοίγουν τον δρόμο σε απόψεις που αμφισβητούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.
Η μετατόπιση της άσκησης οικονομικής πολιτικής προς  την ελεύθερη αγορά, τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και την ανεξέλεγκτη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών θεσμών, που υιοθετήθηκαν εύκολα και άκριτα από ηγεσίες και κόμματα , θόλωσε το ιδεολογικό υπόβαθρο της σοσιαλδημοκρατίας.
Παράλληλα το κοινωνικό κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει “τους χαμένους” από την παγκοσμιοποίηση.
Να αποτρέψει την εμφάνιση νέων ανισοτήτων, νέων μορφών φτώχειας και περιθωριοποίησης κοινωνικών ομάδων.
Έτσι δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά οι νέες προκλήσεις και προβλήματα όπως των μεταναστευτικών ροών, κλιματικής αλλαγής, “αειφόρου” (sustainable) ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα.
Η απάντηση βέβαια στις προκλήσεις αυτές δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στο παρελθόν, όπως επιδιώκουν οι ακροδεξιές και εθνολαϊκιστικές δυνάμεις.
Η Ευρώπη δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξαναγίνει η “Σκοτεινή Ήπειρος”, να επιστρέψει στους “δαίμονες του παρελθόντος” με την κυριαρχία του αυταρχισμού, την παραβίαση του κράτους δικαίου, ατομικών δικαιωμάτων, ξενοφοβία, ρατσισμό, την κατασκευή τειχών.
Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ο χώρος της δημοκρατίας, της ανοιχτής κοινωνίας και του ανθρωπισμού.
Οι Σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις έχουν τη μέγιστη ευθύνη να προστατεύσουν και να αναπτύξουν αυτό το πολύτιμο “Ευρωπαϊκό κεκτημένο” και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές.
Το δικό μας όραμα είναι μια κοινωνική Ευρώπη της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε στην επεξεργασία ενός νέου προοδευτικού Σοσιαλδημοκρατικού Σχεδίου που ως ένα νέο κοινωνικό και Ευρωπαϊκό Συμβόλαιο θα περιστρέφεται γύρω από τέσσερεις κεντρικούς πυλώνες:
Πρώτον, την προώθηση της δίκαιης κοινωνίας με συγκεκριμένα μέτρα και αναδιανεμητικές πολιτικές που θα καταπολεμούν τις νέες ανισότητες, τη φτώχεια, τις διακρίσεις, τις αποκλίσεις, θα προωθούν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, την απασχόληση και την παγκόσμια προσαρμογή των οικονομιών στις ραγδαίες τεχνολογικές ανακατατάξεις και ανακατανομή των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Μια νέα πολιτική για το κράτος πρόνοιας θα πρέπει να συμπεριλάβει την αγορά εργασίας, και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Δεύτερον, την διαμόρφωση με βάση τις αξίες μας, ολοκληρωμένης κοινής πολιτικής για την μετανάστευση και τους πρόσφυγες και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.
Στην βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της «δίκαιης κατανομής των βαρών».
Οι χώρες που δε δέχονται να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, θα πρέπει να αποκόπτονται από σημαντικά οικονομικά κονδύλια.
Ριζική αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος ασύλου καθώς και υλοποίηση μέτρων επανεγκατάστασης προσφύγων.
Τρίτον, την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης για τη δημιουργία της κοινωνικής Ευρώπης, την ολοκλήρωση της ΟΝΕ με πολιτικές, μεταξύ άλλων, για τη δημοσιονομική ένωση και την αμοιβαιοποίηση του χρέους, την προώθηση της αμυντικής ενοποίησης και κοινής άμυνας και την εγκαθίδρυση της δημοκρατικής Ευρώπης των πολιτών.
Είναι ώρα να διαμορφώσουμε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη οικονομική διακυβέρνηση, να θεσμοθετήσουμε θέση Υπουργού Οικονομικών για την Ευρωζώνη και να ενισχύσουμε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον δημοκρατικό έλεγχο της ΟΝΕ.
Τέταρτον, κανονιστικό πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να λειτουργούν για το “κοινωνικό όφελος” χωρίς τις υπερβολές και την ασυδοσία των αγορών, τους φορολογικούς παραδείσους, την παραγωγή ανισοτήτων. Ο έλεγχος των αγορών πρέπει να αντικατασταθεί από τον έλεγχο των εκλεγμένων πολιτικών.
Ένα τέτοιο προοδευτικό Σχέδιο χρειαζόμαστε.
Ένα πρόγραμμα για την αύξηση του πλούτου και την ακριβοδίκαιη και αναλογική κατανομή της ευημερίας, με προσήλωση στη δημοκρατία και τον απόλυτο σεβασμό στη θεσμική συγκρότηση της Ένωσης.
Ένας ενάρετος κύκλος είναι εφικτός όπου αξιοπρεπείς μισθοί, συντάξεις, και κοινωνική ασφάλιση συνάδουν με υψηλή ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερες δουλειές.
Αυτό μας διαφοροποιεί με τον πλέον ευδιάκριτο τρόπο από τις δεξιές πολιτικές, συντηρητικές προσεγγίσεις ή νεοφιλελεύθερες επιλογές.
Είναι αυτονόητο ότι η προώθηση της σοσιαλδημοκρατικής Ατζέντας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να γίνει μέσα από ένα ισχυρό μέτωπο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.
Συνεργασίας στη βάση των διαχρονικών αρχών, αξιών και αισθητικής που χαρακτηρίζουν το σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Και στη βάση του συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος και θέσεων.
Όχι στη λογική των αριθμών και σκοπιμοτήτων που αλλοιώνουν το προοδευτικό μήνυμα, την ταυτότητα και τελικά την αξιοπιστία μας.
Οι πραγματικά σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που πιστεύουμε στην πράξη.
Να έχουν πραγματικά προοδευτική agenda και όχι αριστερό προσωπείο.
Δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και στην χώρα σου να συγκυβερνάς με ακροδεξιά και ρατσιστικά μορφώματα.
Να προωθείς τις πλέον ακραίες πολιτικές λιτότητας, να στραγγαλίζεις τα ευπαθή κοινωνικά στρώματα, να φτωχοποιείς την κοινωνία, να παραβιάζεις βασικές δημοκρατικές αρχές όπως το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, την ελευθερία λόγου και τύπου ακολουθώντας καθεστωτικές, αυταρχικές λογικές.
Με τις προσεγγίσεις αυτές δεν καταπολεμάται ούτε ο εθνολαϊκισμός και ευρωσκεπτικισμός, ούτε οι τάσεις πολιτικού κυνισμού και απάθειας.
Το Κίνημα Αλλαγής είναι η παράταξη που εκφράζει στην Ελλάδα, τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας της ανανεωτικής αριστεράς, του ριζοσπαστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.
Είμαστε η παράταξη που διαχρονικά απέδειξε με πράξεις ότι πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, την προοδευτική – δημοκρατική - κοινωνική Ευρώπη, η παράταξη που έφερε, κράτησε και θέλει την Ελλάδα στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Που δεν λέει άλλα στις Βρυξέλλες και άλλα στην Αθήνα….
Εμείς λέμε Ναι σε προοδευτικές συνεργασίες κεντροαριστερών- σοσιαλδημοκρατών, με δυνάμεις όμως που πραγματικά υπηρετούν την πρόοδο και την δημοκρατία.
Λέμε Όχι σε ευκαιριακές ετερόκλητες συμμαχίες με τη σκέψη μόνο στους αριθμούς.
Θα προωθήσουμε λοιπόν την προοδευτική Ατζέντα και θα αναζωογονήσουμε τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα με το Κίνημα Αλλαγής και στην Ευρώπη με τις ειλικρινείς συνεργασίες προόδου και δημοκρατίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης