Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Αυξήθηκε η μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας το 2018 - Χιλιάδες οι Τούρκοι λόγω Erdogan

Die Welt: Αυξήθηκε η μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας το 2018 - Χιλιάδες οι Τούρκοι λόγω Erdogan
Το hotspot στη Μόρια φιλοξενεί ήδη τριπλάσιο αριθμό μεταναστών και στη Σάμο εξαπλάσιο από αυτόν που μπορεί να εξυπηρετήσει
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, καθώς 38.687 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν μέσω Τουρκίας στην Ε.Ε, 43% δηλαδή περισσότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η γερμανική Die Welt αναφέροντας ότι από αυτούς 36.423 πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ το ένα τρίτο εξ αυτών, δηλαδή 12.147, επέλεξαν να έρθουν μέσω στεριάς.
Άλλες χώρες στις οποίες θέλησαν να κατευθυνθούν μετά την Τουρκία, ήταν η Ιταλία (1.965), η Βουλγαρία (239) και η Κύπρος (71).
Η γερμανική Welt επικαλείται έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το 45% των ανθρώπων που επέλεξαν μέσω στεριάς να κατευθυνθούν από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι Τούρκοι και υπολογίζονται στους 5.300.
Η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας που υπεγράφη το 2016 προέβλεπε ότι όλοι οι νέοι πρόσφυγες και μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία και θα καταβάλλεται προσπάθεια τα κυκλώματα διακινητών να καταπολεμούνται αποτελεσματικότερα. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα λάμβανε οικονομική στήριξη ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπερπλήρη τα ελληνικά κέντρα υποδοχής 

Το μεταναστευτικό δεν θα μπορούσε να λείπει και από την ατζέντα της γερμανίδας καγκελάρίου Merkel κατά τη συνάντηση της με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan όπου επανέλαβε οτι η Ε.Ε θα φανεί συνεπής απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι υπερπλήρη και ενώ προβλέπονται συνολικά γύρω στις 9.500 θέσεις, οι άνθρωποι που φιλοξενούνται είναι 20.258.
Το hotspot στη Μόρια φιλοξενεί ήδη τριπλάσιο αριθμό μεταναστών και στη Σάμο εξαπλάσιο από αυτόν που μπορεί να εξυπηρετήσει. Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα αλλά και πολλές άλλες έχουν επανειλημμένως απευθύνει εκκλήσεις και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης