Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία των Πρεσπών - Στις κάλπες οι Σκοπιανοί για το κρίσιμο δημοψήφισμα

Αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία των Πρεσπών - Στις κάλπες οι Σκοπιανοί για το κρίσιμο δημοψήφισμα
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας)
Στις κάλπες προσέρχονται οι  ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ για να απαντήσουν στο κρίσιμο δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα ανοίξει την πόρτα για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, απόψε το βράδυ.
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στο 1, 8 εκατ. πολίτες, ενώ το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν επικράτηση του «ναι», ωστόσο αγωνία υπάρχει για το ποσοστό συμμετοχής, δεδομένου ότι το δημοψήφισμα δεν θα θεωρηθεί έγκυρο εάν δεν λάβει μέρος τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος, δηλαδή  900.000 περίπου ψηφοφόροι.
Για να θεωρηθεί έγκυρο  το αποτέλεσμα της κάλπης θα πρέπει η συμμετοχή να φτάσει στο 50% +1 ψήφο.
Άλλωστε, για ακύρωση του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, έχει κάνει λόγο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE,  το οποίο τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ καταγγέλλει  ότι η κυβέρνηση του Z. Zaev είναι διατεθειμένη να προβεί ακόμη και σε νοθεία για να υπάρξει ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%, ισχυρισμούς που απορρίπτει η κυβερνητική πλευρά.
Πάντως, ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής οικονομίας στα Σκόπια,  Petar Arsovski, σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεκαθαρίζει ότι «ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος είναι συμβουλευτικός και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες που άνοιξαν από το πρωί σήμερα στην ΠΓΔΜ, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή», σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 50% δεν τίθεται καμία νομική αμφισβήτηση στο αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης