Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βρέθηκε ζωντανός ο 27χρονος που αναζητούνταν στην Εύβοια - Έρευνες για άλλους 3 αγνοούμενους

Βρέθηκε ζωντανός ο 27χρονος που αναζητούνταν στην Εύβοια - Έρευνες για άλλους 3 αγνοούμενους
Συνεχίζονται τα προβλήματα σε αρκετά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών λόγω κακοκαιρίας
(upd10) Ζωντανός εντοπίστηκε ο 27χρονος άνδρας που αγνοούνταν στη Βόρεια Εύβοια, στην περιοχή του Μαντουδίου, όπου επλήγη από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ζορμπά».
Όπως έγινε γνωστό, οι πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ δεν έχουν προσεγγίσει ακόμη τον άνδρα, ο οποίος επικοινωνεί με τις αρχές αλλά είναι εξαντλημένος από την προσπάθειά του να σωθεί.
Βρίσκεται παραπλεύρως του ποταμού μεταξύ Προκοπίου και Μαντουδίου.
Υπενθυμίζεται ότι, ο 27χρονος παρασύρθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Μαντουδίου, όταν εξήλθε του ΙΧ που οδηγούσε και το οποίο άρχισε να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά χειμάρρου.
Η 26χρονη συνοδηγός του κατάφερε την τελευταία στιγμή να σωθεί καθώς πιάστηκε από ένα δέντρο.
Παράλληλα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των υπολοίπων τριών αγνοουμένων σε Βόρεια Εύβοια και Αλμυρό Βόλου, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά χειμάρρων που φούσκωσαν εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς».
Πρόκειται για ένα ζευγάρι, 67 και 58 ετών, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Μαντουδίου και για έναν 73χρονο κτηνοτρόφο που αγνοείται από το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου.
Σημειώνεται πως σε κατάσταση έκτακτης κηρύχθηκαν οι πληγείσες περιοχές σε Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Πελοπόνησο.
Την ίδια στιγμή και όσον αφορά το μεσογειακό κυκλώνα συνεχίζει τη βορειοανατολική του πορεία, αν και εξασθενημένος.
Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), έως σήμερα το βράδυ οι βροχές θα περιορισθούν στα ανατολικότερα νησιωτικά τμήμα του Αιγαίου και στη Θράκη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Βροχές εκδηλώνονται το πρωί της Δευτέρας κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο, καθώς ο κυκλώνας στροβιλίζεται ανατολικά των Σποράδων.
Τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Εύβοια, στο ‘Αγιο Όρος, στις Σποράδες και στη Θράκη.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Βαθμιαία εξασθένηση της κακοκαιρίας θα παρατηρηθεί από το βράδυ της Κυριακής 30/9 αρχικά στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και αργότερα στην Εύβοια και τη Θεσσαλία, σύμφωνα με πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).
Την εκκένωση των παράκτιων περιοχών του Ωρωπού και την απομάκρυνση των κατοίκων από παραποτάμιους οικισμούς του Δήμου διέταξε με έκτακτη ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω φόβων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Η εντολή αφορά την περιοχή από την γέφυρα στο χωριό Ωρωπός έως τις εκβολές του Ασωπού. Η Γενική Γραμματεία ζητά την άμεση συνεργασία όλων.
Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:
Τις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Μαλεσίνας - Θεολόγου του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και
Τις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
Οι περιοχές αυτές τίθενται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τις 29-09-2018 στις παραπάνω περιοχές και προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.
Σε περίπτωση ανάγκης, επικοινωνήστε με το Δημαρχείο Ωρωπού στα τηλέφωνα: 2295320303 και 2295320306.



Που πλήττει η κακοκαιρία
Πλέον  τα  πιο έντονα φαινόμενα εστιάζονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και προς το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και την Κυριακή 30/9 τα προβλήματα σε αρκετά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών λόγω της κακοκαιριάς, κλειστοί δρόμοι παραμένουν στην Αττική, στην Πελοπόννησο μετρούν τις ζημιές που άφησε στο πέρασμά του το Σάββατο 29/9 ο μεσογειακός κυκλώνας, ενώ σε  κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Λοκρών στη Φθιώτιδα και Λίμνης-Μαντουδίου στην Εύβοια ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας,  Κ. Μπακογιάννης.
Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός και στην Αττική για βροχές, οι οποίες κατά διαστήματα μπορεί να είναι και ισχυρές,  ενώ οι πληγείσες περιοχές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης.
Από τον κυκλώνα «Ζορμπάς», που μας εγκαταλείπει από τη Δευτέρα 1/10 και πλέον είναι εξασθενημένος, τις επόμενες ώρες αναμένεται να επηρεαστούν η Θεσσαλία, τα νησιά του κεντρικού, βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και  αργά το βράδυ η Θράκη και η Μακεδονία.
Τα φαινόμενα αρχικά θα είναι ισχυρά στη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο, στη Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, από το απόγευμα όμως τα ισχυρά φαινόμενα θα πλήξουν κυρίως την Ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία, το Βόρειο Αιγαίο και την Κεντρική Μακεδονία.
Στην Αττική , όπου και σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κλειστοί παραμένουν δρόμοι, ενώ από νωρίς το πρωί  στις 06:00 η Πυροσβεστική έλαβε 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και κοπές δένδρων, κυρίως σε Μέγαρα,  Καλλιθέα,  Κηφισιά,  Αγία Παρασκευή και  Μοσχάτο.
Σημειώνεται ότι χθες η Πυροσβεστική έλαβε 162 κλήσεις στην Αττική, 543 στην Κορινθία, 111 στην Αργολίδα, 102 στην Μεσσηνία, 60 στη Λακωνία και 40 στην Εύβοια.

Ταφύλλης (ΓΓ Πολιτικής Προστασίας): Οι πληγείσες περιοχές θα κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός και στην Αττική για βροχές, οι οποίες κατά διαστήματα μπορεί να είναι και ισχυρές,  ενώ οι πληγείσες περιοχές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, στην ενημέρωση που έκανε σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.
Όπως τόνισε, «σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, τα σημαντικότερα από τα οποία εντοπίζονται στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο), την Αργολίδα (Άργος, Νέα Κίος και Κιβέρι) και τη Βόρεια Εύβοια.
Οι πληγείσες περιοχές θα κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σοβαρά προβλήματα παραμένουν στο Μαντούδι Ευβοίας λόγω παρατεταμένης βροχόπτωσης και έχει ενεργοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τρία άτομα που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα.
Σημείωσε ακόμη ότι τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη βροχόπτωση στην Ανατολική Αττική αντιμετωπίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε περισσότερα από 1.300 περιστατικά, πολλά από τα οποία αφορούν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης ατόμων στις πληγείσες περιοχές, ενώ η Ελληνική Αστυνομία εφάρμοσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας σε όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν.
Ο κ. Ταφύλλης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το σημερινό Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα πιο έντονα φαινόμενα εστιάζονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και προς το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 – 9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.
«Κάνουμε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας που έχουμε συστήσει και ιδιαίτερα να μη διασχίζουν τους δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χειμάρρους.
Είναι από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των επιχειρήσεων τις οποίες οργάνωσε τις τελευταίες μέρες η Πυροσβεστική για να διασωθούν συμπολίτες μας από οχήματα που παρασύρθηκαν από ρέματα», ανέφερε χαρακτηριοστικά.
Ακόμη, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, κλειστή είναι η περιοχή γύρω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μεταξύ Ναυάρχου Βότση, Ισμήνης και παλιάς Παραλιακής.
Επιπλέον, κλειστές παραμένουν η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας από το 5ο χιλιόμετρο.
Πάντως, η κυκλοφορία  των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου διεξάγεται πλέον κανονικά , ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος και Κυανής Ακτής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και εκτροπή της κυκλοφορίας γίνεται από Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Αργιθέας και λεωφόρο Μαραθώνος.
Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Αττική, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, υπάρχει στα κάτωθι σημεία:
- Κόμβος Οινόης επί της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.
- Έξοδος 1 της Αττικής οδού ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.
- Αερογέφυρα Μάνδρας επί της Ν.Ε.Ο.Α.Κ. ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.
- Κόμβος Θριασίου Νοσοκομείου ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.
-Διασταύρωση Μάνδρας – Μαγούλας, εκτροπή κυκλοφορίας προς την περιοχή της Μαγούλας.


Σημειώνεται ότι το Σάββατο 29/9 η Πυροσβεστική έλαβε συνολικά πολλές κλήσεις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία καθώς και αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Αναλυτικά, έλαβε 162 κλήσεις στην αττική, 543 στην Κορινθία, 111 στην Αργολίδα, 102 στην Μεσσηνία, 60 στη Λακωνία και 40 στην Εύβοια.

Κλειστός ο Προαστιακός Κορίνθου - Κιάτου

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί η γραμμή του προαστιακού μεταξύ Κορίνθου και Κιάτου, καθώς συνεργεία του ΟΣΕ εργάζονται για την αποκατάσταση του δικτύου στο οποίο προκλήθηκαν ζημιές από τη σφοδρλη κακοκαιρία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η εταιρεία μετακινεί του επιβάτες στο τμήμα Πάτρα-Κιάτο-Κόρινθο και αντίστροφα με λεωφορεία, επεκτείνοντας την λεωφορειακή γραμμή Πάτρα-Κιάτο στο ήδη ισχύον δρομολογιακό πρόγραμμα.
Ακόμη, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προστίθεται ένα δρομολόγιο λεωφορείου μεταξύ Κορίνθου και Κιάτου, το οποίο ανταποκρίνεται με τις αφίξεις και αναχωρήσεις του προαστιακού στην Κόρινθο.

Εκλεισε ο δρόμος από Χαλκίδα για Προκόπι 

Σύμφωνα με πληροφορίες καλώδια της ΔΕΗ υψηλής τάσης έχουν πέσει στο δρόμο στο 46χλμ Χαλκίδας-Αιδηψού και μέχρι να γίνει αποκατάσταση δεν περνάει κανένα αυτοκίνητο.
Το φαινόμενο χτυπάει έντονα αυτή την ώρα, ενώ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση μηχάνημα που προσπάθησε να διασχίσει το δρόμο από το Προκόπι για το Μαντούδι δεν τα κατάφερε και γύρισε πίσω. 

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Εξακολουθούν τα υπάρχουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν, ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά.
Στον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ από τη Ραφήνα τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται έως το Μαρμάρι.
Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση απόπλου από το Λαύριο, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.Συνεχίζονται την Κυριακή 30/9 τα προβλήματα σε αρκετά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών λόγω κακοκαιρίας.

Βαθμιαία εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων από το βράδυ της Κυριακής 30/9

Bαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ της Κυριακής 30/9 των έντονων καιρικών φαινομένων, αρχικά στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και αργότερα στην Εύβοια και τη Θεσσαλία, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύμφωνα με επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε.
Συμφώνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία:
-  Σήμερα Κυριακή (30/09/2018):
Βροχές κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ αρχικά στην Ανατολική Στερεά και αργότερα στην Εύβοια και τη Θεσσαλία.
Στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα βαθμιαία προς το βράδυ θα ενταθούν.
Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.
- Αύριο Δευτέρα (1/10 /2018):
Βροχές πρόσκαιρα ισχυρές θα σημειωθούν στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
 Θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Συνεχίζεται η επέλαση του εξασθενημένου κυκλωνα

Εξασθενημένος ο μεσογειακός κυκλώνας βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ανατολικής Στερεάς και Νότιου Ευβοϊκού , ενώ τις επόμενες ώρες θα κινηθεί αργά προς τα βορειοανατολικά, περνώντας μέσα στο Αιγαίο τις απογευματινές ώρες.
Πολύ μεγάλα ύψη βροχής έχουν καταγράψει οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)-meteo.gr από το Σάββατο λόγω του μεσογειακού κυκλώνα.
Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 29/9 και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/9  μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Στερεά, κυρίως στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία και στην Εύβοια, όπου παρατηρήθηκαν σοβαρά πλημμυρικά  φαινόμενα στο Μαντούδι.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έχουν καταγραφεί στον Θεολόγο Φθιώτιδας (205 χιλιοστά) και στη Ζαγορά Πηλίου (170 χιλιοστά), ενώ παρόλο που οι εντάσεις των ανέμων ήταν μικρότερης έντασης από τις προβλεπόμενες τιμές, η μέση τιμή δεκαλέπτου στον σταθμό της Πύλου έφτασε τα 80 χιλιόμετρα την ώρα (δέκα μποφόρ), με ριπές έως 122 χλμ/ώρα.
Παράλληλα οι ακτές της Νότιας Πελ/νησου δέχθηκαν μεγάλου ύψους κύματα και πλημμυρίδα που επίσης προκάλεσαν ζημιές σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά (π.χ. Καλαμάτα, Μεθώνη, Μαραθόπολη, κτλ.).
Τις πρωινές ώρες της Κυριακής ο κυκλώνας, εξασθενημένος πλέον, βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ανατολικής Στερεάς και Νότιου Ευβοϊκού, όπως φαίνεται σε δορυφορικές εικόνες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ, τις επόμενες ώρες θα κινηθεί αργά προς τα βορειοανατολικά, περνώντας μέσα στο Αιγαίο τις απογευματινές ώρες,
Για το υπόλοιπο της ημέρας ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σε Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Στερεά (βόρεια τμήματα Αττικής, Φθιώτιδα και Βοιωτία) και βαθμιαία στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.
Τα αναμενόμενα ύψη βροχής θα είναι μεγάλα και πιθανώς να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ.

Οι περιοχές όπου αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται σήμερα στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες,  όπως επίσης και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική).
Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ ενδέχεται τα φαινόμενα στα βόρεια να είναι κατά τόπους έντονα και από το βράδυ ότι θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ και πιθανόν τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με εξασθένηση από το μεσημέρι στα νότια πελάγη.
Πάντως, τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Καταστροφές στην Πελοπόννησο από το πέρασμα του κυκλώνα – Βυθίσεις σκαφών

Καταστροφές άφησε πίσω του το Σάββατο 29/9 ο μεσογειακός κυκλώνας στην Πελοπόννησο, αφού στο πέρασμά του δρόμοι έγιναν ποτάμια, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα από τα νερά, σκάφη βγήκαν στη στεριά,   υπερχείλισαν ποταμοί, πλημμύρισαν σπίτια.
Κυρίως σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Κορινθία εντοπίστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.


Για πολύ μεγάλες ζημιές και προβλήματα, τόσο μέσα στις πόλεις, όσο και σε κοινότητες στους δήμους Σικυωνίων, Βέλου - Βόχας και Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, έκανε λόγο  ο αντιπεριφερειάρχης Άγγελος Παπαγγελόπουλος στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου.
Κατά τον ίδιο, «τόσο στις πεδινές, όσο και στις ημιορεινές περιοχές, δρόμοι έχουν κατακρημνιστεί, ενώ μεγάλος αριθμός κοινοτήτων έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές», ενώ «δρόμος μέσα στο Κιάτο υπέστη καθίζηση τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων».
Επιπλέον, «έχει καταγραφεί υπερχείλιση των περισσοτέρων ποταμών και χειμάρρων», ενώ σήμερα συνεργεία των δήμων θα κάνουν αναλυτική καταγραφή των ζημιών.
Στο μεταξύ, στην Καλαμάτα βυθίστηκαν 14 συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, εξαιτίας των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.
Συγκεκριμένα, 8 σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.
Επίσης, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης, ενώ από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.
Από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.
Παράλληλα, στην Πύλο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκβράσθηκε χθες το ιστιοφόρο σκάφος ''DOC'S REMEDY'' σημαίας Σουηδίας, δύο μικρές ερασιτεχνικές λέμβοι και δύο τουριστικά σκάφη βυθίστηκαν χθες το μεσημέρι στο λιμάνι Παλαιάς Επιδαύρου λόγω της κακοκαιρίας και ένα ταχύπλοο καταστράφηκε επάνω στην προβλήτα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δήμοι σε Εύβοια και Φθιώτιδα - Τρεις αγνούμενοι στο Μαντούδι

Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι από το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμά» στην Εύβοια, ενώ εξίσου έντονο ήταν το φαινόμενο στο πέρασμά του από Φθιώτιδα και Θεολόγο δημιουργώντας και εκεί προβλήματα.
Στο Μαντούδι τα ξημερώματα της Κυριακής 30/9, μετά τις δύο το πρωί, σπίτια πλημμύρισαν, καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερό, δημιουργώντας λίμνη στο χώρο που γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο, άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να προστατευθούν, ενώ διεκόπη η  κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου.
Μάλιστα, στη διάρκεια  πλημμύρισε το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι.
Παράλληλα, στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου της Αρκίτσας,  αλλά και της Αταλάντης, πλημμύρισαν καταστήματα και η Πυροσβεστική έλαβε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
Εξίσου έντονο ήταν το φαινόμενο στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας.
Το πρόβλημα όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας,  Θ. Καρακάντζας, «εντοπίζεται στον άξονα Αγία Άννα-Προκόπι-Μαντούδι και περνά απέναντι σε Μαλεσίνα και Θεολόγο», ενώ «δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη περιοχή των Ψαχνών και τις Λίμνης που είχαμε φωτιές».
Πρόσθεσε ότι στον Θεολόγο «το φαινόμενο είναι έντονο και ουσιαστικά η θάλασσα έχει γίνει ένα με τον οικισμό», ενώ «ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και την πολιτικής προστασίας υπάρχουν στην περιοχή για να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται».
Σημειώνεται ότι και στον Θεολόγο οι εκκλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα με ανθρώπους κοντά σε κατοικημένες περιοχές ήταν διαρκείς μέσα στη νύχτα.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Λοκρών στη Φθιώτιδα και Λίμνης-Μαντουδίου στην Εύβοια ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας,  Κ. Μπακογιάννης.
Στο μεταξύ, στο Μαντούδι εκτός από το ηλικιωμένο ζευγάρι που αναζητείται, υπάρχει ακόμη ένας αγνοούμενος.
Για μεγάλες ζημιές στο δήμο Λίμνης-Μαντουδίου όσο και στο Δήμο Λοκρών έκανε λόγο  σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ από το Μαντούδι όπου και μετέβη ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας , αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «για μια ακόμη φορά ζούμε μια κόλαση».
Πρόσθεσε ότι «πήραμε απόφαση να κηρύξουν αυτούς τους δύο δήμους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να μπορέσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα αλλά και για να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε.
Όλη τη νύχτα στις κρίσιμες αυτές περιοχές δώσαμε μια μεγάλη μάχη και συνεχίζουμε να παλεύουμε με νερά και λάσπες».
Όπως έγινε γνωστό, νωρίς το πρωί είχε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ,  Δ. Κουτσούμπας,  ο οποίος και ζήτησε να ενημερωθεί για την εικόνα που υπάρχει στις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος των Λοκρών,  Νίκος Λιόλιος, σημείωσε ότι ολόκληρη η περιοχή της Αταλάντης έχει δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα, φούσκωσαν τα ρέματα και έχουν παρασύρει ότι ήταν μπροστά τους.
«Από χθες το βράδυ προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους και περιουσίες», τόνισε, προσθέτοντας έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Ζημιές στην Κορινθία

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο δήμο Βέλου - Βόχας και ιδίως στο Βραχάτι, αλλά και στους δήμους Ξυλοκάστρου και Κιάτου, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης, Πελοπίδας Καλλίρης.
Ακόμη, «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε κοινότητες, λόγω πτώσης δέντρων και στύλων ρεύματος», ενώ σήμερα «αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής» και «μέχρι τις απογευματινές ώρες αναμένεται να έχουμε μια πρώτη εικόνα τους μεγέθους της καταστροφής, κυρίως στους δήμους Βέλου - Βόχας, Ξυλοκάστρου και Κιάτου».
Σημείωσε ότι «όσοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να παραμείνουν στα σπίτια, λόγω των πλημμυρών, φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά και φιλικά σπίτια».
Αναφορικά με τις ζημιές, σημείωσε ότι έχουν καταστραφεί πολλοί αγροτικοί δρόμοι και είναι μεγάλες οι ζημιές στις καλλιέργειες, ζημιές καταγράφονται στον δήμο Κορίνθου και συγκεκριμένα στις περιοχές Αλμυρή και Κόρφου, ενώ στο δήμο Νεμέας υπάρχουν ζημιές στην αγροτική οδοποιία.
Σημειώνεται ότι  στον νομό Κορινθίας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει 640 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Συνολικά 1.800 κλήσεις για παροχή βοηθείας λόγω κακοκαιρίας δέχτηκε η Πυροσβεστική 

Συνολικά 1.800 κλήσεις για παροχή βοηθείας (κοπές δένδρων, αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα) λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν  και έπληξαν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής Επικράτειας, έχει δεχτεί μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική.
Από αυτές, οι 286 κλήσεις αφορούσαν την Αττική, 165 την Εύβοια, 150 την Αργολίδα, 960 την Κορινθία, 60 τη Λακωνία, 102 τη Μεσσηνία, 57 τη Φθιώτιδα και 4 τη Μαγνησία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης