Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pendarovski (FYROM): Το δημοψήφισμα είναι μόνο ένας σταθμός σε αυτό τον δρόμο κι έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα

Pendarovski (FYROM): Το δημοψήφισμα είναι μόνο ένας σταθμός σε αυτό τον δρόμο κι έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα
Από αύριο (1/10)θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε τις συνταγματικές αλλαγές, να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε το απαιτούμενο ποσοστό
"Για «πολιτικό θάρρος του Zoran Zaev και του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών» κάνει λόγο ο εθνικός συντονιστής για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, Stevo Pendarovski την ώρα που το κόμμα του παλεύει να σώσει τη Συμφωνία στο σημερινό (30/9) δημοψήφισμα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ αναφέρει ότι «ήταν μια μοναδική ιστορική στιγμή, ένα μοναδικό ιστορικό πλαίσιο και είχαμε δύο ανθρώπους, τον Zaev και τον Τσίπρα, τους οποίους δεν βάρυνε η ιστορία και το λεγόμενο εθνικιστικό αίσθημα»
«Εδώ, στα Σκόπια, ο Zaev ήταν ο ιθύνων νους για όλο αυτό. Η υπόλοιπη κυβέρνηση απλώς τον ακολουθούσε. Πιστεύω ότι κάτι ανάλογο έγινε και στην Ελλάδα», τονίζει ο Pentarovsky, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το SDSM (το κόμμα του Zaev), στις προεδρικές εκλογές του 2014.
Αναφερόμενος στην κρίσιμη σημερινή εκλογική διαδικασία αναφέρει ότι έχει δύο στοιχεία. Ενα νομικό κι ένα πολιτικό, και εξηγεί:
«Το ένα αφορά το όριο του 51% και υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα ως προς αυτό. Το ένα είναι οι άνθρωποι που έχουν φύγει και δεν μένουν πλέον στη χώρα αλλά είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Εκτιμάμε ότι πρόκειται για περίπου 400.000 ανθρώπους. Υπάρχουν εγγεγραμμένοι 1,8 εκατ. ψηφοφόροι αλλά επί της ουσίας είναι 1,4 εκατ.».
Το άλλο αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE.
«Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι και υποστηρικτές του είναι περίπου 300.000. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε πόλη και χωριό που λένε στους πολίτες "μείνετε στα σπίτια σας" την ημέρα του δημοψηφίσματος. Δεν περιμένω επομένως μεγάλο αριθμό πολιτών μεταξύ αυτών να προσέλθει και να ψηφίσει σήμερα.
Οι περισσότεροι απ' αυτούς τους ανθρώπους το πιο πιθανό είναι να μην ψηφίσουν. Επομένως αυτά τα δύο στοιχεία βάζουν ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς το αν θα επιτευχθεί το όριο.
Δεν είμαι πλήρως αισιόδοξος ως προς αυτό», λέει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό στοιχείο της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, η οποία κινείται σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, εκτιμά πως από όσους προσέλθουν τελικά να ψηφίσουν ένα μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας και αυτό θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη συνέχεια.
«Αυτό σημαίνει ότι από Δευτέρα θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε τις συνταγματικές αλλαγές και να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε το απαιτούμενο ποσοστό (για να ψηφιστούν)».

Θα αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές 

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εάν το σημερινό δημοψήφισμα δεν καταφέρει να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Pendarovski υποστηρίζει ότι «πρόωρες εκλογές στη χώρα θα χρειαστούν μόνο αν δεν περάσουν οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία συνταγματικές αλλαγές.
Μόνο αν αποτύχουμε να περάσουμε τις συνταγματικές αλλαγές θα χρειαστούν πρόωρες εκλογές [...] Το πιο σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αυτό περιμένει και η ελληνική πλευρά προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει με τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Το δημοψήφισμα είναι μόνο ένας σταθμός σε αυτό τον δρόμο κι έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα».
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του "οδικού χάρτη" για τη συμφωνία από την πλευρά της πΓΔΜ επισημαίνει ότι, «σύμφωνα με τους ειδικούς συνταγματολόγους, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία νωρίτερα από 95 ημέρες ή αργότερα από 106 ημέρες. Περίπου 3-3,5 μήνες δηλαδή. Επομένως αν όλα πάνε ομαλά με το δημοψήφισμα και με την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ως τις 15 Ιανουαρίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης