Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Τουρκία διατάραξε την ισορροπία προσφοράς - ζήτησης στα ψάρια – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα

Η Τουρκία διατάραξε την ισορροπία προσφοράς - ζήτησης στα ψάρια – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Η Σελόντα λόγω των ζημιών έχει αρνητική καθαρή θέση και σε επίπεδο ομίλου αλλά και σε επίπεδο μητρικής
Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής και μαζικής διάθεσης ψαριών από την Τουρκία σε συνδυασμό με τη μεγάλη διολίσθηση της τουρκικής λίρας είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή μεγάλων ζημιών από τις εγχώριες ιχθυοκαλλιέργειες και την υποχώρηση των τιμών σε χαμηλά τετραετίας.
Μάλιστα η ένταση του ανταγωνισμού και η περαιτέρω πτώση της λίρας στο τρίτο τρίμηνο ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω τα αποτελέσματα των εισηγμένων Σελόντα και Νηρέα.
Όπως αναφέρει η Σελόντα στις λογιστικές της καταστάσεις τα μεγέθη της επηρεάστηκαν από την σημαντική διατάραξη της ισορροπίας προσφοράς - ζήτησης ιχθύων μεσογειακής καλλιέργειας λόγω της αυξημένης παραγωγής και μαζικής διάθεσης προϊόντων από την Τουρκία (εκτιμάται σε +20% έναντι του 2017), που έχει σαν συνέπεια την μείωση τιμών.
Σημειώνει πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 η προσφορά Τουρκικών ψαριών (λαυρακιού και τσιπούρας) στις διεθνείς αγορές ήταν αυξημένη κατά τουλάχιστον 20%, ενώ η ζήτηση δεν παρουσίασε αύξηση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 (ειδικά τους πρώτους μήνες του έτους, που επικράτησαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη). Σαν αποτέλεσμα, ενώ η μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων ήταν (-4,4%), οι τιμές του λαυρακιού υποχώρησαν κατά -9,2% και αυτές της τσιπούρας κατά -3,1%.
Το 2017 η τιμή της τσιπούρας είχε υποχωρήσει κατά -6,6% έναντι του 2016, η νέα υποχώρηση οδηγεί τα επίπεδα τιμών σε χαμηλό ιστορικό τετραετίας.
Πάντως η ζήτηση στις διεθνείς αγορές τα τελευταία έτη αυξάνεται κατά 5-10% ετησίως, η προσφορά επομένως είναι αδύνατον να καλυφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει η διοίκηση της Σελόντα
Το ΕΒΙΤDA του ομίλου Σελόντα, προ της επίδρασης της αποτίμησης των Βιολογικών Περιουσιακών Στοιχείων για το εξάμηνο του 2018 διαμορφώθηκα σε -22,8 εκατ. ευρώ έναντι -20 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017.
Πρόσθετα, λόγω των μειούμενων τιμών τόσο της τσιπούρας αλλά και του λαβρακίου η αποτίμηση των Βιολογικών περιουσιακών στοιχείων στην εύλογη αξία έχει αρνητική επίπτωση κατά -6,3 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία του Ομίλου, ως προς την αντίστοιχη κερδοφορία (ΕΒΙTDA) του Α ‘ εξάμηνου 2017.
Οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 27 εκατ. ευρώ από ζημιές 20,8 εκατ. ευρώ στο περσινό εξάμηνο.
Η Νηρεύς αναφέρει πως η μείωση της αξίας των πωλήσεων ιχθυοκαλλιέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 κατά 2,8 εκατ. ευρώ ή 3% από 93,6 εκατ. ευρώ 30.06.2017 σε 90,8 εκατ. ευρώ 30.06.2018 οφείλεται στη μείωση της μεσοσταθμικής τιμής πώλησης των ψαριών κατά 1,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι ποσότητες παρέμειναν συνολικά στα ίδια περσινά επίπεδα.
Η μείωση της μεσοσταθμικής τιμής πώλησης των ψαριών έναντι της αντίστοιχης περσινής χρήσης οφείλεται κυρίως α) στην σημαντική μείωση της τιμής στο λαβράκι λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τους Τούρκους παραγωγούς ιχθυοκαλλιέργειας λόγω και της υποτίμησης της τούρκικης λίρας έναντι του ευρώ, ενώ η τιμή της τσιπούρας παρέμεινε στα ίδια περίπου περσινά επίπεδα και β) στις μειωμένες πωλήσεις γόνου κατά 1,2 εκατ. ευρώ λόγω μειωμένων ποσοτήτων πώλησης έναντι της αντίστοιχης περιόδου.
Τα αποτελέσματα του Ομίλου Νηρεύς προ φόρων παρουσίασαν ζημίες για το πρώτο εξάµηνο του 2018 ποσού € (17,2) εκ. έναντι ζηµίας της περσινής περιόδου του 2017 ποσού € (1,9) εκ., για τους λόγους που αναλύθηκαν παραπάνω, ενώ τα αποτελέσµατα µετά φόρων αυξήθηκαν σε ζημίες 13,6 εκατ. ευρώ από ζημίες  2,6 εκατ. ευρώ.
Η μείωση της ζημίας στα μετά φόρων αποτελέσματα οφείλεται κυρίως στην αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ποσού 3,7 εκατ. ευρώ προερχόμενη κυρίως από την αποτίμηση των βιολογικών περιουσιακών στοιχείων της 30.06.2018.
Η Νηρεύς αναφορικά με τις προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου αναφέρει πως από τις αρχές του έτους η τούρκικη λίρα έχει βυθιστεί σε µία συνεχόμενη υποτίμηση έναντι του Ευρώ, άνω του 50%, µε ιδιαίτερη μειωτική πορεία κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 όπου η τούρκικη λίρα ανήλθε από περίπου 4,9 λίρες στις αρχές Απριλίου σε 7,9 λίρες τέλος Αυγούστου έναντι του Ευρώ, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ των νομισμάτων αναπτυσσόμενων κρατών.
Οι ελληνικές εταιρίες της ιχθυοκαλλιέργειας συνεπώς δέχονται, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, πολύ σοβαρές ανταγωνιστικές πιέσεις από τις τουρκικές εταιρείες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει µε υψηλούς ρυθμούς την παραγωγή τους.
Με την υποτίµηση της τουρκικής λίρας είναι προφανές ότι η πίεση για τις ελληνικές εταιρίες αλλά και συνολικά τις ευρωπαϊκές θα γίνει εντονότερη, τονίζει η διοίκηση της Νηρεύς.
Η Σελόντα έχει πλέον αρνητική καθαρή θέση 20,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και 7,6 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής με τις συνολικές υποχρεώσεις να διαμορφώνονται για τον όμιλο στα 257,6 εκατ. ευρώ.
Η Νηρεύς έχει 142,4 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και συνολικές υποχρεώσεις 239,6 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης