Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η διαγραφή σκάνδαλο 22 εκατ απαιτήσεων της Creta Farms που γεννάει ερωτηματικά

Η διαγραφή σκάνδαλο 22 εκατ απαιτήσεων της Creta Farms που γεννάει ερωτηματικά
Οι ατάραχες εποπτικές αρχές με τις απαιτήσεις της Creta, τα … λοιπά συνδεδεμένα μέρη και τις άφαντες οικονομικές καταστάσεις θυγατρικών
Έτσι ξαφνικά φύτρωσαν διαγραφές απαιτήσεων 22 εκ ευρώ στις οικονομικές καταστάσεις α' εξαμήνου του 2018 της Creta Farms.
Και φυσικά καμία αρχή δεν προβληματίστηκε όχι για τις διαγραφές αλλά γιατί φύτρωσαν έτσι ξαφνικά και χωρίς αιτιολόγηση και ειδικά η περίφημη ΕΛΤΕ η οποία υποτίθεται ότι ελέγχει τον έργο των ορκωτών (πράγμα που είναι προφανές ότι δεν έκανε στη Folli Follie και το έκανε το QCM Fund εξευτελίζοντας το σύνολο των Εν Ελλάδι εποπτικών μηχανισμών).
Οι διαγραφές αυτές αφορούν απαιτήσεις της μητρικής από δάνεια αλλά και άλλου είδους συναλλαγές προς τη θυγατρική της Creta Farms USA LLC.
Μια εταιρία για την οποία έχουν ανακοινωθεί πολλά αλλά οι επιδόσεις της καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου καθώς η Creta Farms δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της οικονομικά στοιχεία θυγατρικών παρ ότι υποτίθεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δώσει σχετική εντολή στις εισηγμένες και επίσης υποτίθεται ελέγχει αν την υλοποιούν.
Τα αμερικάνικα sites οικονομικής πληροφόρησης πάντως την κατατάσσουν στις εταιρίες με κύκλο εργασιών ετήσιο κάτω από 500.000 δολάρια.
Και προφανώς αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς η ίδια Creta Farms και στο περυσινό και στο φετινό εξάμηνο από τις πωλήσεις που πραγματοποιεί εκτός Ελλάδας και Κύπρου σε όλες τις υπόλοιπες χώρες εμφανίζει αθροιστικό έσοδο κάτω 500.000 ευρώ.
Βεβαίως για μια εταιρία με τέτοια μεγέθη όπως η Creta Farms USA LLC είναι απορίας άξιον πως δημιουργήθηκαν οι απαιτήσεις των 22 εκ ευρώ που διαγράφηκαν εν μια νυκτί ενώ μέχρι τώρα θεωρούνταν εισπράξιμες και φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι πόσες υπάρχουν ακόμα και πόσο επισφαλείς είναι.
Ειδικά μάλιστα όταν στις οικονομικές καταστάσεις του 2017 αλλά και σε αυτές του εξαμήνου του 2018 εμφανίζεται απαίτηση της τάξεως των 8,9 εκ ευρώ από λοιπά συνδεδεμένα μέρη!!!
Και το ερώτημα που προφανώς δεν έχουν ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και ελέγχων είναι ποια ακριβώς είναι αυτά τα λοιπά συνδεδεμένα μέρη που έχει τέτοιο άνοιγμα η Creta Farms όταν στις οικονομικές καταστάσεις εμφανίζονται μόνο θυγατρικές εταιρίες.
Και ως γνωστόν συνδεδεμένα μέρη κατά την έννοια των οικονομικών καταστάσεων είναι αυτά τα οποία είναι συμφερόντων βασικών μετόχων.
Ή μήπως όχι;
Το αξιοπερίεργο είναι ότι στο τέλος του 2017 ο ορκωτός που διενεργεί τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων δεν διαπιστώνει απολύτως τίποτα προβληματικό με τις απαιτήσεις που υφίστανται έναντι της Creta Farms USA LLC.
Και προφανώς κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι φύτρωσε και διαγράφηκε μια προβληματική απαίτηση 22 εκ ευρώ μέσα σε έξι μήνες όπου συμπωματικά έχει αλλάξει και ο ορκωτός και τη θέση της Grant Thornton πήρε η KPMG.
Μετά τη διαγραφή 22 εκατ απαίτησης είναι απορίας άξιον τι θα συμβεί με την αξία συμμετοχής στις ΗΠΑ και την υπεραξία απόκτησης στο τέλος του 2018 όταν και θα γίνει έλεγχος απομείωσης. Σημειώνεται ότι η αξία κτήσης για τη θυγατρική στις ΗΠΑ είναι 5,57 εκ ευρώ και η υπεραξία 6,722 εκ ευρώ που υπόκεινται σε έλεγχο απομείωσης στο τέλος του έτους.
Η εταιρία για το 2017 επίσης τα είδε όλα υπέροχα και δεν διαπίστωσε καμία ανάγκη απομείωσης.
Βεβαίως μελέτησε το επιχειρηματικό σχέδιο της Creta Farms και εφάρμοσε το περίφημο μοντέλο προεξόφλησης ταμιακών ροών.
Και εν τέλει σε αυτή τη χώρα δουλευόμαστε κανονικά και αναρωτιόμαστε γιατί χτύπησε το τσουνάμι Folli Follie.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης