Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Απογοητευτική νύχτα για τον Zaev - Στρέφεται τώρα στην αντιπολίτευση

Politico: Απογοητευτική νύχτα για τον Zaev - Στρέφεται τώρα στην αντιπολίτευση
Ο Zaev κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας και να τερματίσουν μια διαμάχη δεκαετιών με την Ελλάδα
Μετά από μία απογοητευτική νύχτα ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev στρέφεται τώρα στη Βουλή της χώρας του, επισημαίνει το Politicο, σχολιάζοντας το δημοψήφισμα στο γειτονικό κράτος και το μικρό ποσοστό συμμετοχής, που δεν ξεπέρασε το 35%.
«Ο Zaev κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας και να τερματίσουν μια διαμάχη δεκαετιών με την Ελλάδα μετά από το δημοψήφισμα που συγκέντρωσε την απαιτούμενη συμμετοχή», σημειώνει.
Ο Zaev ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή σε μια απογοητευτική νύχτα για την κυβέρνησή του, η οποία προσπάθησε σκληρά για μία Συμφωνία απεμπλοκής της πορείας της βαλκανικής χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αναφέρει το Politico.
Οι δυτικοί ηγέτες προσέφεραν ισχυρή στήριξη στη Συμφωνία, ενώ αρκετοί εξ αυτών επισκέφθηκαν τη FYROM, προκειμένου να παροτρύνουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΝΑΙ.
Ο Zaev τόνισε πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν τη Συμφωνία για την αλλαγή ονομασίας της ‘’Μακεδονίας’’ σε ‘’Βόρεια Μακεδονία’’, ακόμη και αν η προσέλευση δεν ξεπέρασε από 50%, όπως απαιτείται για να καταστεί το αποτέλεσμα νόμιμα έγκυρο.
«Η βούληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους», δήλωσε ο Zaev στους δημοσιογράφους στα Σκόπια, προτρέποντας το Κοινοβούλιο να στηρίξει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό  και ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι βουλευτές από τη συντηρητική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE πρέπει να ακολουθήσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
Τον Ιούνιο του 2018, οι κυβερνήσεις της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας συμφώνησαν για το νέο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και άλλα μέτρα για τον τερματισμό της μακράς διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών, υπενθυμίζει το Politico.
Για να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές στο σύνταγμα, η κυβέρνηση του Zaev χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον 80 βουλευτών στο 120μελές κοινοβούλιο.
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ορισμένοι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές θα πρέπει να υποστηρίξουν τις αλλαγές για να εγκριθούν.

www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης