Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πέντε νέα mall ετοιμάζονται μέσα στην επόμενη διετία – Για ποιες επενδύσεις δόθηκαν γη και ύδωρ

tags :
Πέντε νέα mall ετοιμάζονται μέσα στην επόμενη διετία – Για ποιες επενδύσεις δόθηκαν γη και ύδωρ
Για μερικά από αυτά δόθηκε γη και ύδωρ στους επενδυτές και ακολουθήθηκαν φωτογραφικές διατάξεις προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως και να ξεπεραστουν τα εμπόδια για την υλοποίηση τους.
Πέντε νέα mall ετοιμάζονται μέσα στην επόμενη διετία, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στα 40 εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 859.877 τ.μ., που υπάρχουν ήδη στη χώρα μας.
Για μερικά από αυτά δόθηκε γη και ύδωρ στους επενδυτές και ακολουθήθηκαν φωτογραφικές διατάξεις προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως και να ξεπεραστουν τα εμπόδια για την υλοποίηση τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το τόσο το Ελληνικό όσο και το εμπορικό κέντρο Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος από την εταιρεία Artume.
Για το τελευταίο εμπορικό κέντρο και προκειμένου να γίνει νόμιμη η ανέγερση του έγιναν αλλεπάλληλες «φωτογραφικές» τροποποιήσεις των ισχυόντων πολεοδομικών και χωροταξικών όρων στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο.
Να σημειωθεί για να διευκολυνθεί η υλοποίηση της επένδυσης το 2011 κατεδαφίστηκε το βιομηχανικό συγκρότημα της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη με διαδικασίες εξπρές παρά τις εκκλήσεις φορέων να χαρακτηριστεί διατηρητέο, ενώ
κατεδαφίστηκαν και οι διατηρητέες εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας «Λαναρά-Κύρτση», ήρθησαν απαλλοτριώσεις που είχαν επιβληθεί για τη διαπλάτυνση της παρακηφίσιας οδού.
Έτσι μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, που διευκολύνει την έκδοση οικοδομικής άδειας, η εταιρεία θα χτίσει (δημοσιεύματα την φέρουν να το καθυστερεί), εμπορικό κέντρο με  μισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τ.μ. που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και κινηματογράφο, ενώ στο υπόγειο θα κατασκευαστούν περί τις 1.750 θέσεις στάθμευσης. Σύμφωνα με την εταιρεία, στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 2.000 άτομα, ενώ προβλέπεται η δημιουργία 1.600 θέσεων όταν λειτουργήσει το εμπορικό κέντρο.
Σκανδαλώδεις διαδικασίες ακολουθήθηκαν και στην παραχώρηση του Ελληνικού στο οποίο η Lamda Development θα κατασκευάσει και ένα υπερτοπικό εμπορικό κέντρο, το μεγαλύτερο στα νότια προάστια.

Οι νέες επενδύσεις που δρομολογούνται

Ένα νέο εμπορικό κέντρο δρομολογείται στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά, για το οποίο υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον. Tο έργο της κατασκευής του θα έχει προϋπολογισμό 50 έως 70 εκατ. ευρώ και θα αφορά την ανάπτυξη χώρων έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών μέτρων, πάνω από τον προαστιακό του Πειραιά και σύμφωνα με το προσχέδιο θα περιλαμβάνονται εμπορικές χρήσεις, χώροι στάθμευσης, πολυχώρος αναψυχής, κεντρική αγορά τροφίμων και άλλα ενώ ο ανάδοχος αναμένεται να αναλάβει και τη διαχείριση του έργου για διάστημα 50 ετών.
Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα  του εμπορικού κέντρου είναι η θέση του, με δεδομένη την επέκταση των δρομολογίων του Προαστιακού μέχρι τον Πειραιά, την προβλεπόμενη για τις αρχές του 2019 επέκταση του Τραμ και την επέκταση της Γραμμής 3 με ένα σταθμό σε απόσταση 50 μέτρων από το σταθμό του Προαστιακού.
Μνημονίο Συναντίληψης (ΜOU) με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο της Hines, υπέγραψαν οι πιστώτριες τράπεζες (στις οποίες έχει περάσει η ακίνητη περιουσία) για το ημιτελές εμπορικό κένρο της Μπάμπης Βωβός στο Βοτανικό.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 50.000 τ.μ. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να διατηρηθούν τα υπόγεια που έχουν δημιουργηθεί, όπως επίσης το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο. Το υπόλοιπο τμήμα που έχει ανεγερθεί θα κατεδαφιστεί.
Τέλος ένα νέο εμπορικό κέντρο, συνοικής επένδυσης 100 εκατ. ευρώ δρομολογείται στην περιοχή της Λυκόβρυσης από τον Όμιλο Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει ήδη το Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο. Το εμπορικό κέντρο θα αναπτυχθεί σε έκταση 90 στρεμμάτων ενώ  ήδη, οι σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης και έγκρισης χρήσεων γης βρίσκονται σε εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης