Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θόλωσαν αντί να ξεδιαλύνουν το σκηνικό οι Σκοπιανοί ψηφοφόροι αφήνοντας μετέωρη τη συμφωνία των Πρεσπών

Θόλωσαν αντί να ξεδιαλύνουν το σκηνικό οι Σκοπιανοί ψηφοφόροι αφήνοντας μετέωρη τη συμφωνία των Πρεσπών
Mέχρι που να βρεθεί αυτή η πλειοψηφία η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι μετέωρη και θα ρίχνει βαριά τη σκιά της τόσο στην πολιτική ζωή των Σκοπίων όσο και στην χώρα μας που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Το δημοψήφισμα των Σκοπίων δεν έλυσε το γόρδιο δεσμό της συμφωνίας των Πρεσπών όπως ανέμεναν η ηγεσία της χώρας αλλά και σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.
Αντίθετα μάλιστα, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα αφού η χαμηλή συμμετοχή δεν επιτρέπει να βγουν σαφή συμπεράσματα για το αν η σκοπιανή ηγεσία θα κάνει όσα προβλέπει η συμφωνία πριν μεταθέσει την ευθύνη για την τελική επικύρωση στην ελληνική πλευρά.

Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γείτονα είναι κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης Ζάεφ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα οδηγήσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο της χώρας του με τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την υιοθέτηση του νέου ονόματος και δεν θα προσφύγει στις κάλπες.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε «ΝΑΙ». Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους και οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ καταρρίπτοντας έτσι τη τη φιλολογία που είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα ότι για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα απαιτείται ποσοστό συμμετοχής που να αγγίζει το 50% του εκλογικού σώματος.
Ο κ. Ζάεφ έδωσε τη δική του ερμηνεία με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το αποτέλεσμα, προσδίδοντας συμβουλευτικό χαρακτήρα στο δημοψήφισμα καθώς επισήμανε ότι η εγκυρότητά του δεν συνεπάγεται και την υπερψήφισή του από το ήμισυ του εκλογικού σώματος και άνω ενώ συνάμα αρκέστηκε στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν τάχθηκε υπέρ του «ΝΑΙ». Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιχείρησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν εισέπραξε αποδοκιμασία για την κυβέρνησή του από το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής.
Διαμετρικά αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος έσπευσε πρώτος με ανάρτησή του στο twitter να υποστηρίξει ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια είναι άκυρο.
«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν, τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.
Σε διαμετρικά αντίθετη γραμμή κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος έκρινε ως αντιφατικό το αποτέλεσμα αναγνωρίζοντας «μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή».
Σε επικοινωνία του με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας επαίνεσε τον Σκοπιανό πρωθυπουργό «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με την απαραίτητη απόσταση και αυτονομία λένε κυβερνητικοί παράγοντες, τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα ενώ υποστηρίζουν πως με μια απλή ανάγνωση είναι σαφές ότι υπάρχει ένα μήνυμα με δύο αντιφατικά χαρακτηριστικα, μια καθαρή νίκη υπέρ του ναι και συγχρόνως χαμηλή συμμετοχή.
Ωστόσο, καλούν όσους προτρέχουν να ερμηνεύσουν αυτό το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για ήττα του Τσίπρα, να περιμένουν καθώς όπως υποστηρίζουν, η νίκη ή η ήττα θα κριθεί «όταν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία».

Ο μεγάλος σκόπελος για τον Zaev η εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη Βουλή

Οι πρώτες αντιδράσεις από το στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για αποτέλεσμα που παράγει αβεβαιότητα. «Επομένως κανείς δεν ξέρει πως θα προχωρήσει το θέμα των Πρεσπών στη γειτονική χώρα η οποία μπαίνει σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας».
Επιπροσθέτως η Πειραιώς καταγράφει ένα νέο επεισόδιο που ζει η κυβέρνηση με διαφορετική ερμηνεία του υπουργού Εξωτερικών με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ κάνει λόγο για «εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ» η οποία «επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας.
Η Νέα Δημοκρατία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Ο Ζόραν Ζάεφ, και η κυβέρνησή του θα επιδοθεί από σήμερα, Δευτέρα σε έναν νέο αγώνα αναζήτησης ψήφων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα του προκειμένου να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να έρθει η μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας.
Ο μεγάλος σκόπελος για τον κ. Ζάεφ είναι η εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη Βουλή προκειμένου να περάσει η αναθεώρηση του συντάγματος με δεδομένο ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, το κόμμα VMRO έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ, έχει στα χέρια του, τη στήριξη επτά ή οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης μαζί με τους 62 βουλευτές του κόμματός του ενώ απαιτείται η σύμπραξη τουλάχιστον άλλων δέκα  βουλευτών για να εκπληρωθεί η πλειοψηφία που είναι απαραίτητη για να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας.
Αλλά μέχρι που να βρεθεί αυτή η πλειοψηφία η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι μετέωρη και θα ρίχνει βαριά τη σκιά της τόσο στην πολιτική ζωή των Σκοπίων όσο και στην χώρα μας που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης