Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε πλήρη λειτουργία αρχές 2019 το πρώτο υβριδικό έργο της χώρας – Προσεχώς η ηλεκτροπαραγωγή από το αιολικό

tags :
Σε πλήρη λειτουργία αρχές 2019 το πρώτο υβριδικό έργο της χώρας – Προσεχώς η ηλεκτροπαραγωγή από το αιολικό
Το έργο βρίσκεται στην Ικαρία και αποτελεί επένδυση της εταιρίας ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ολοκλήρωση της υβριδικής μονάδας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ικαρία, του πρώτου έργου στη χώρα μας που θα αξιοποιεί τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης για να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ.
Έτσι, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή ρεύματος από το αιολικό πάρκο, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς θα τεθεί σε λειτουργία όλη η εγκατάσταση.
Αναφορά στο έργο γίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου 6μηνου της ΔΕΗ, μητρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην οποία ανήκει.
Όπως αναφέρεται, σε πρώτη φάση η μονάδα θα λειτουργεί «χειροκίνητα», ενώ από τον Ιούνιο του 2019 αναμένεται να έχει αυτοματοποιηθεί η λειτουργία της.
Το έργο είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, αφού θα αξιοποιεί ως «φυσική μπαταρία» την ανύψωση νερού ανάμεσα σε δύο ταμιευτήρες, για να αποθηκεύει έμμεσα ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και έτσι να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο της Ικαρίας.
Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα αυξήσει περίπου στο 50% το ποσοστό που η «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει τις ανάγκες σε ρεύμα του νησιού.

Τρόπος λειτουργίας

Στις εγκαταστάσεις της μονάδας συγκαταλέγονται ένα αιολικό πάρκο (ισχύος 2,7 ΜW) και δύο δεξαμενές νερού που «επικοινωνούν» μέσω ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού 3,1 MW.
Η δυνατότητα αποθήκευσης οφείλεται στο γεγονός ότι το ρεύμα από την αιολική ενέργεια στη συντριπτική του πλειονότητα θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού από τη χαμηλότερη δεξαμενή στην υψηλότερη.
Έτσι, σε περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, το νερό θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως «φυσική μπαταρία» για την παραγωγή ρεύματος, με ελεγχόμενες υδατοπτώσεις από την πάνω στην κάτω δεξαμενή, που θα θέτουν σε λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό.
Το νερό που θα ανακυκλώνεται ανάμεσα στους ταμιευτήρες θα προέλθει από τις υπερχειλίσεις ενός παρακείμενου φράγματος, που βρίσκεται ψηλότερα.
Μάλιστα, επειδή οι υπερχειλίσεις είναι συχνό φαινόμενο τον χειμώνα, ανάμεσα στο φράγμα και τους ταμιευτήρες υπάρχει ένας δεύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός 1,05 MW, για την επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης