Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών

Politico: Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών
Δύσκολο το έργο του Zaev στη Βουλή των Σκοπίων
Στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται το Politico, σε άρθρο του με τίτλο «το δύσκολο δημοψήφισμα της "Μακεδονίας" θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία για το όνομα.
Όπως επισημαίνεται, τα σχέδια της πΓΔΜ για αλλαγή του ονόματος ώστε να μπει ένα τέλος στη διαμάχη με την Ελλάδα και τελικά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι στον αέρα, καθώς η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα θέτει εν αμφιβόλω το θετικό αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η συμμετοχή ήταν 36,9%, πολύ πιο κάτω από το όριο του 50% που είναι απαραίτητο ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο.
Η χαμηλή συμμετοχή ήταν «πλήγμα για την κυβέρνηση του Zaev και τους δυτικούς ηγέτες, οι οποίοι στήριξαν σθεναρά τη συμφωνία, ελπίζοντας ότι θα αναχαιτίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια».
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το momentum της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την επίλυση και άλλων επικίνδυνων διαφορών στην περιοχή, όπως η διαμάχη Κοσσόβου και Σερβίας.

Η επόμενη μάχη στη Βουλή

Πλέον η επόμενη μάχη θα δοθεί στη Βουλή των Σκοπίων, όπου θα πρέπει να εγκριθεί η συνταγματική αναθεώρηση με τη θετική ψήφο τουλάχιστον των 2/3 των βουλευτών ώστε η συμφωνία να είναι πραγματικότητα.
Το στρατόπεδο υπέρ των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι έχει την στήριξη 71 βουλευτών στο 120μελές τμήμα, οπότε χρειάζεται η στήριξη ακόμα εννέα για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από την ελληνική Βουλή.
«Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο» επισημαίνεται στο δημοψήφισμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης