Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας - Στο +0,52% και τις 24.245,76 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας - Στο +0,52% και τις 24.245,76 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε ενισχυμένος, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (1/10) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι αγορές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να παραμείνουν κλειστές λόγω εορτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,52% στις 24.245,76 μονάδες, καθώς το δολάριο σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα μηνών έναντι του γεν.
Οι μετοχές των φαρμακευτικών, των καταναλωτικών και των ηλεκτρονικών αγαθών ηγήθηκαν της σχετικής ανόδου, με τη Shionogi να ενισχύεται κατά +1,47% και την Tokyo Electron να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,21%.
Αντίθετα, οι μετοχές στον κλάδο των αυτοκινήτων βρέθηκαν υπό πιέσεις, με την μετοχή της Subaru να υποχωρεί κατά -2,10%.
Σε θετικό έδαφος παρέμεινε για ακόμα έναν μήνα ο μεταποιητικός κλάδος της Ιαπωνίας για τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Markit και Nikkei, με την παραγωγή, τη ζήτηση και τη στελέχωση του κλάδου να παραμένουν αυξημένες.
Ο δείκτης PMI παρέμεινε σταθερός στις 52,5 μονάδες, επίπεδο πολύ υψηλότερο από τη ζώνη των 50 μονάδων, την ίδια στιγμή που ο μέσος PMI για το τρίτο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες.
Σημαντική στήριξη στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας παρείχε η περαιτέρω άνοδος των πωλήσεων, καθώς οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να αυξάνονται για 24ο συνεχόμενο μήνα, παρά την πτώση που σημειώθηκε στις εξαγωγές.
Παράλληλα, ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα απώλεσε τα αρχικά του κέρδη, κλείνοντας στο -0,18% και τις 2.338,88 μονάδες, με τη Samsung να καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,22%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,57% στις 6.172,30 μονάδες, με την μετοχή της Westpac να υποχωρεί κατά -1,54%.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,41% στις 11.051,80 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,25% στις 3.248,84 μονάδες.
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014 διαπραγματεύεται σήμερα το πετρέλαιο, ενόψει των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξαγωγές του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού εντός ΟΠΕΚ.
Ειδικότερα, το Brent διαπραγματεύεται στο +0,59% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 83,22 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,38% στα 73,53 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με την ANZ Bank, η αγορά πετρελαίου «βλέπει» το πετρέλαιο στα 100 δολ. ανά βαρέλι, ενώ παράλληλα ο αναλυτής της Emirates NBD, Edward Bell, τονίζει πως «εάν οι κινεζικές εταιρείες συμμορφωθούν με τις αμερικανικές κυρώσεις περισσότερο απ' ότι αναμένεται, τότε η σύσφιγξη στην αγορά θα είναι ακόμα πιο επιθετική».
Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασικία της Σαουδικής Αραβίας Salman, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους επαρκούς παροχής πετρελαίου στην αγορά, από τη στιγμή της επιβολής κυρώσεων στο Ιράν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Stephen Innes της Oanda, ακόμα και αν η Σαουδική Αραβία εισακούσει τις επιθυμίες του Donald Trump, αποτελεί ερώτημα το πόσο μεγάλη παραγωγική ικανότητα διαθέτει η χώρα.
Παράλληλα, οι εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές κατά την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας περαιτέρω επιβράδυνσης στην παραγωγή της χώρας κατά το ερχόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης