Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Vitalfinance: Η διόρθωση στο ΧΑ έχει ακόμη αρκετό δρόμο - Τα 4 σενάρια

tags :
Vitalfinance: Η διόρθωση στο ΧΑ έχει ακόμη αρκετό δρόμο - Τα 4 σενάρια
Σύμφωνα με τα σενάρια της Vitalfinance αλλά και την γενική τεχνική εικόνα του ΓΔ η διόρθωση έχει ακόμη αρκετό δρόμο για να ολοκληρωθεί
Με το τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου και έχοντας κάποια νέα στοιχεία θα προχωρήσουμε σε ένα update των σεναρίων που έχουμε καταρτίσει για τον ΓΔ.
Πριν όμως προχωρήσουμε στην ανάλυσή μας κρίνουμε σκόπιμο να γίνει κάποια γενική αναφορά στην εικόνα της αγοράς (μέσω της ανάλυσης του ΓΔ) και γι αυτό θα επαναλάβουμε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία προκειμένου να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Κλασική Τεχνική Ανάλυση

Η εκτίμησή μας για την γενική τεχνική εικόνα του ΓΔ είναι ότι βρίσκεται σε διόρθωση της ανοδικής κίνησης (420-895 μονάδες) της διετίας Φεβ 2016- Φεβ 2018.
Η ανοδική κίνηση ήταν προϊόν ενός όμορφου ανοδικού αντιστρεπτικού σχηματισμού (Ώμου – Κεφάλι – Ώμου) που όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα με την ολοκλήρωσή του (ανοδική διάσπαση της γραμμής λαιμού στις 610 περίπου μονάδες τον Νοέμβριο του 16) μας έδωσε ανοδικό στόχο στις 875 μονάδες.
Ο στόχος επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2017 (με ένα μικρό έλλειμμα στις 860 μονάδες) και αργότερα τον Φεβρουάριο του 2018 (με μια υπέρβαση του στόχου αυτή τη φορά κατά 20 μονάδες).
Από τον Φεβρουάριο έχει αρχίσει η διορθωτική κίνηση.
 


Ο ΓΔ εντός του Σεπτεμβρίου μας έδωσε ακόμη ένα αντιστρεπτικό τεχνικό σχηματισμό, καθοδικό αυτή τη φορά (διπλή κορυφή) που ολοκληρώθηκε με την διάσπαση της γραμμής λαιμού στις 700 μονάδες.
Υπάρχει ένα μορφολογικό παράδοξο στα χαρακτηριστικά αυτής της διπλής κορυφής αφού η δεύτερη κορυφή είναι ψηλότερη από την πρώτη κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει.
Όμως αυτό δεν ακυρώνει την ισχύ της και μάλλον οφείλεται στην επίτευξη του ανοδικού στόχου με δύο προσπάθειες όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Ο καθοδικός στόχος αυτού του σχηματισμού είναι στις 535 μονάδες.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω περιμένουμε τη συνέχιση της καθοδικής κίνησης του ΓΔ χωρίς φυσικά να είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ακριβώς ο καθοδικός στόχος.
Σύντομα πάντως αναμένεται η εμφάνιση ενός pullback  της διπλής κορυφής, μια ανοδική κίνηση δηλαδή που μπορεί να μπερδέψει την τεχνική εικόνα αφού εκτός της ανοδικής διάσπασης της γραμμής λαιμού μπορεί να φτάσει κοντά στις 750-800 μονάδες.

Ανάλυση με επίπεδα Fibonacci – Θεωρία Elliott.

Η τυπική διάρκεια αυτής της διόρθωσης με δεδομένο ότι η ανοδική κίνηση που προηγήθηκε ήταν 24 μήνες, αναμένεται να είναι από 9,5 (38,2%) έως 18 μήνες (75%) και να φτάσει από τις 715 μονάδες (ξεπεράστηκε ήδη) μέχρι τις 540 μονάδες.
Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται τα χρονικά όρια και τα όρια υποχώρησης (retracement).
 
 
Πρόβλεψη (Σενάρια Διόρθωσης)

Αν η αγορά λειτουργούσε με τόση ακρίβεια σύμφωνα με τη θεωρία η επιλογές μας θα ήταν πολύ απλές.
Θα ανοίγαμε Short θέσεις τις οποίες θα διατηρούσαμε ανοικτές για τους επόμενους 9-10 περίπου μήνες, θα μειώναμε τις θέσεις από τις 600 μονάδες και κάτω περιμένοντας την αντιστροφή κάπου στις 530-550 μονάδες όπου και θα χτίζαμε ένα Long χαρτοφυλάκιο.
Η παραπάνω προσέγγιση δεν αποκλείεται να αποδειχθεί προϊόντος του χρόνου εξαιρετικά κερδοφόρος όμως πολλές φορές η αγορές αντιδρούν λίγο διαφορετικά χωρίς να ανατρέπουν τους βασικούς θεωρητικούς κανόνες της τεχνικής ανάλυσης και έτσι είναι αναγκαία η κατάρτιση σεναρίων ώστε να προσεγγίσουμε κάθε πιθανή εξέλιξη της κίνησης των τιμών.
Ως βασική προϋπόθεση έχουμε θέσει, από τις προηγούμενες αναλύσεις μας, το ενδεχόμενο η διόρθωση να λάβει μία από τις δύο βασικές διορθωτικές μορφές το απλό zig-zag ή την μορφή WXY.

Σενάριο A (μορφή WXY)

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται ένα από τα πλέον πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της κίνησης της τιμής του ΓΔ.
Σύμφωνα με αυτό βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του κύματος W (λίγο πριν αφού το καθοδικό όριο είναι στις 646 μονάδες ή λίγο μετά αν θεωρήσουμε ότι ολοκληρώθηκε στο χαμηλό των 675 μονάδων).
Αν το W έχει ολοκληρωθεί τότε βρισκόμαστε στις αρχές του κύματος Χ που αναμένεται να φτάσει στις 760 έως 815 μονάδες στις επόμενες 12 έως 20 εβδομάδες.
Αν ο ΓΔ υποχωρήσει κάτω από τις 675 μονάδες η εκτίμησή μας αυτή θα αναθεωρηθεί.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το καθοδικό Υ του οποίου το εύρος και η διάρκεια θα εκτιμηθούν όταν θα έχει εκδηλωθεί το κύμα Χ. Μια πρώτη εκτίμηση μας δίνει 605-540 μονάδες.
Η διόρθωση ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2019.
 

Σενάριο B (μορφή Zig-Zag)

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο βρίσκεται σε εξέλιξη ή έχει ολοκληρωθεί το κύμα 3 του Α. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί αναμένεται συνέχιση της καθόδου προς τις 655 μονάδες και στη συνέχεια η εξέλιξη του κύματος 4 που έχει (θεωρητικά) πάνω όριο τις 767 μονάδες αλλά εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί κάπου κοντά στις 745 μονάδες. Θα ακολουθήσει το κύμα 5 για να ολοκληρωθεί το κύμα Α στην περιοχή 615-635 μονάδες.
Η διόρθωση θα συνεχιστεί με το ανοδικό Β (εκτίμηση 790-800 μονάδες) για να ολοκληρωθεί η ταλαιπωρία με το κύμα C  (εκτίμηση 500-520 μονάδες).
Οι εκτιμήσεις για τα κύματα Β και C είναι ακόμη ιδιαίτερα επισφαλείς.
Η διόρθωση ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2019.
 

Σενάριο  C (μορφή WXY)

Εδώ έχουμε μια λιγότερο πιθανή παραλλαγή του σεναρίου Α.
Το κύμα Χ έχει ολοκληρωθεί με μια σπάνια τριγωνική μορφή (abcde) και βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα Υ.
Εντός αυτού αναμένεται να έχουμε το a στην περιοχή 630-640 μονάδες από όπου θα έχουμε μια ανοδική αντίδραση (κύμα b) προς τις 685-715 μονάδες.
Το Υ και η διόρθωση τελειώνει κάπου μεταξύ 550 και 600 μονάδων στις αρχές του 2019.



Σενάριο D (σύντομο Zig-Zag)

Το πιο αισιόδοξο για την αγορά σενάριο είναι αυτή τη στιγμή και το λιγότερο πιθανό. Σύμφωνα με αυτό θα έχουμε ένα πολύ σύντομο zig-zag το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στην περιοχή των 650 μονάδων επιτυγχάνοντας την ισότητα c=a*1,62.
Το πρόβλημα με αυτό το σενάριο δεν είναι τόσο με το εύρος της υποχώρησης, αφού στις 650 μονάδες θα έχει πετύχει διόρθωση ίση με το 50% της ανόδου, ποσοστό απόλυτα αποδεκτό, όσο με τον χρόνο.
Το σενάριο αυτό θα κερδίσει πάρα πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης αν ο Οκτώβριος αποδειχθεί ένας μήνας ανάπαυλας ή ήπιας  κίνησης (κίνηση τιμών εντός του κόκκινου πλαισίου στο παρακάτω διάγραμμα) οπότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες για μια μικρή τελευταία καθοδική κίνηση 50 περίπου μονάδων που θα ολοκληρώσει την διόρθωση και θα αρχίσει ένας νέος ανοδικός κύκλος.


 
Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα σενάριά μας αλλά και την γενική τεχνική εικόνα του ΓΔ η διόρθωση έχει ακόμη αρκετό δρόμο για να ολοκληρωθεί.
Σύντομα αναμένεται κάποια ανοδική αντίδραση (πλην σεναρίου C) αλλά η καθοδική συνέχεια θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη. Το σενάριο D είναι το μόνο το οποίο προβλέπει τέλος της διόρθωσης σε σύντομο χρόνο αλλά για να κερδίσει σε πιθανότητες θα πρέπει η αγορά να κινηθεί σχεδόν οριζόντια για διάστημα περίπου 2 μηνών.

Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της vitalfinance.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης