Τελευταία Νέα
Διεθνή

Il Sole-24 Ore: Η αναμέτρηση του Tria με το Eurogroup - O ρόλος των Ευρωπαίων

Il Sole-24 Ore: Η αναμέτρηση του Tria με το Eurogroup - O ρόλος των Ευρωπαίων
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει -κατά τη σημερινή (1/10/2018) συνεδρίαση του Eurogroup- να εξηγήσει την επιλογή του 2,4% για το έλλειμμα
Από δύο μεγάλες δοκιμές θα περάσουν σήμερα (1/10/2018) οι αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019 και κυρίως ο στόχος του 2,4% για το έλλειμμα.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Il Sole-24 Ore, αρχικά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, θα έρθει -κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup- αντιμέτωπος με τους ομολόγους στην ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στην αντίδραση των αγορών.

Η συνεδρίαση του Eurogroup

Στο Λουξεμβούργο, ο Ιταλός υπουργός θα ξετυλίξει όλα τα επιχειρήματά του για να εξηγήσει στους ομολόγους του όλα τα αριθμητικά στοιχεία του προϋπολογισμού και να περιγράψει όλα τα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή στα πλαίσιά του, προκειμένου να στηρίξει την επιλογή της.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν είναι εύκολη υπόθεση για εκείνον που ήλπιζε ότι θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τους ομολόγους του, έχοντας την ευκολότερη αποστολή να τους πείσει να δεχθούν μία αναλογία χρέους - ΑΕΠ που δεν θα υπερβαίνει το 1,6%.
Αντ’ αυτού θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους δύσπιστους υπουργούς Οικονομικών των άλλων χωρών ότι η υπέρβαση των προβλέψεων για έναν προϋπολογισμό στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια θα αντισταθμισθεί, αφ’ ενός από την αύξηση της ανάπτυξης -όπως υποστήριξε ο ίδιος ο υπουργός σε χθεσινή συνέντευξή του στην Il Sole 24 Ore της Κυριακής- και αφ’ ετέρου από εκείνο που ο Di Maio έχει αποκαλέσει «το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ιστορία της Ιταλίας».

Ο ρόλος των Ευρωπαίων επιτηρητών

Οι δύο Ευρωπαίοι επίτροποι για τα οικονομικά της Ένωσης Pierre Moscovici και Valdis Dombrovskis, καίτοι τηρούν το έθιμο να διατυπώνουν απόψεις μόνον επί τη βάσει των κατατεθέντων επίσημων εγγράφων, έχουν ήδη ακροθιγώς αναφερθεί στη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τη σύνταξη του προϋπολογισμού των κρατών μελών της.
Ο ίδιος ο Dombrovskis δε, στις δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη, εμφανίσθηκε ακόμη πιο αυστηρός.
«Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα πρέπει να διαμορφωθεί πολύ κάτω από το 2% της αναλογίας χρέους-ΑΕΠ, εάν η Ρώμη θέλει να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Moscovici, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμιά τιμωρητική πρόθεση εκ μέρους της Επιτροπής απέναντι στην Ιταλία, αλλά έσπευσε επίσης να προσθέσει ότι οι κανόνες θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.
Υπό τον φακό του διαρθρωτικού ελλείμματος.
Όμως, η συζήτηση σχετικά με το ανώτατο ύψος του ελλείμματος απειλεί να επισκιάσει τον πραγματικό δείκτη της ιταλικής οικονομίας που θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν θα κληθεί θα αξιολογήσει τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η Ρώμη, δηλ. το διαρθρωτικό της έλλειμμα.
Πράγματι, όσον αφορά το διαρθρωτικό ισοζύγιο, οι Βρυξέλλες ζήτησαν να καταβληθεί μία προσπάθεια, ή τουλάχιστον να υπάρξει μία διόρθωση, για μείωση τουλάχιστον κατά 0,3% έτσι ώστε να συμμορφούνται πλήρως τα ιταλικά οικονομικά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Κατά την τελευταία άτυπη σύνοδο του Ecofin στη Βιέννη, μολονότι αυτό δεν διατυπώθηκε γραπτά, ο Tria κόμισε στην Ιταλία ένα συμφιλιωτικό μήνυμα, με απώτερο στόχο να καλυφθεί το έλλειμμα τούτο όσο το δυνατόν περισσότερο: ακόμη και μία ελάχιστη προσπάθεια, για παράδειγμα της τάξης του 0,1%, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένας αποδεκτός σεβασμός των κανόνων.
Τώρα, μέχρι ποιο επίπεδο μπορεί να φθάσει το ονομαστικό έλλειμμα, την ίδια στιγμή που τηρείται η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, αυτό είναι δύσκολο να το υπολογίσει κανένας εάν δεν γνωρίζει επακριβώς τη σύνθεση των δαπανών που θα περιλαμβάνει ο επόμενος προϋπολογισμός.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης