Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Με το... χέρι στη σκανδάλη για τον ελληνικό προϋπολογισμό οι αγορές

CNBC: Με το... χέρι στη σκανδάλη για τον ελληνικό προϋπολογισμό οι αγορές
Οι επενδυτές θα εξετάσουν κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα θα παραμείνει «πιστή» στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές
Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα και στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνησή της, όπως τονίζει σε ανάλυση του το CNBC.
Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της χώρας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης, γεγονός που τον καθιστά αρκούντως ενδιαφέροντα.
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση ώστε να προχωρήσει σε μία ελαφρά δημοσιονομική χαλάρωση, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να εκπληρώσει και τις δεσμεύσεις της, ενώ το 2019 έρχονται εκλογές», τονίζει ο Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.
Όπως, μάλιστα, προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς πέραν του ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις έχει υποσχεθεί σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση.
Το μεγάλο στοίχημα του κ. Τσίπρα, σύμφωνα πάντα με το CNBC, έγκειται στο εάν θα κατορθώσει να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ο ίδιος το επιθυμεί αλλά δεν έχει καταστεί σαφές εάν συμφωνούν και οι δανειστές και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τριβών ή ακόμη και σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών.
Επιπρόσθετα, όπως τονίζει ο Carsten Hesse, οικονομολόγος της Berenberg, οι αγορές δεν θα δεχθούν με πολύ καλή διάθεση ενδεχόμενο πισωγύρισμα των μεταρρυθμίσεων.
Πάντως ο οικονομολόγος της Berenberg τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κατορθώσει να ξεπεράσει σημαντικά τους στόχους που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 θα ξεπεράσει το 3,5%.
Ταυτόχρονα αρκετές δυσκολίες στην Ελλάδα προκαλεί και η τρέχουσα κρίση στην Ιταλία, με την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης