Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup για Ελλάδα: Δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό το μέτρο της μείωσης των συντάξεων - Είναι υπό διαπραγμάτευση

Eurogroup για Ελλάδα: Δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό το μέτρο της μείωσης των συντάξεων - Είναι υπό διαπραγμάτευση
Εν αναμονή του τελικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019 βρίσκεται η Κομισιόν
Η Ελλάδα ήταν παρούσα σε ένα ακόμη Eurogroup, έστω και εάν δεν υπήρχε στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα 1/10.
Στη συνέντευξη που ακολούθησε το Eurogroup και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρός του M. Centenο, ο επίτροπος P. Moscovici και ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling, υπήρξε μία σειρά ερωτήσεων αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων αλλά και της κατάθεσης του ελληνικού προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019.
Ο κ. Centeno ξεκαθάρισε ότι το θέμα της μείωσης των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, από τη στιγμή που έχει προχωρήσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, αλλά ένα μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα.
«Η μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο αλλά δημοσιονομικό μέτρο.
Άλλωστε υπήρξε διαρθρωτική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας.
Τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα σήμερα απ' ότι όταν ελήφθη η απόφαση για τις συντάξεις», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Φρόντισε, πάντως, να προσθέσει ότι η Ελλάδα, αν και ακολουθεί δημοσιονομική πορεία, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Όπως είπε «η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της.
Υπάρχουν, σαφώς, διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, γι' αυτό υπάρχουν και δύο σενάρια. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Πιο «χαλαρός», όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν πάντα, εμφανίστηκε ο επίτροπος Pier Moscovici, ο οποίος περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι «βάσει των πληροφοριών που έχουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους τόσο φέτος όσο και το 2019.
Θα εξετάσουμε εκ νέου ορισμένα θέματα που έχουν συμφωνηθεί.
Αναμένουμε έως τις 15 Οκτωβρίου 2018 να λάβουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό όπως ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.».
Ως θετική απόφαση χαρακτήρισε την ύπαρξη δύο σχεδίων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού –ένα για μείωση των συντάξεων και ένα για μη μείωσή τους – ο επικεφαλής του ESM, K. Regling, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει τελική απόφαση για το θέμα των συντάξεων στην Ελλάδα και γι' αυτό είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε προϋπολογισμό που περιλαμβάνει δύο σενάρια για το ζήτημα.
Είναι θέμα που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης