Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρίχνει τους τόνους η Ευρωζώνη για την Ιταλία – Centeno: Υπάρχει ανησυχία αλλά περιμένουμε τα τελικά στοιχεία - Στο 3,3% το 10ετές ομόλογο

Ρίχνει τους τόνους η Ευρωζώνη για την Ιταλία – Centeno: Υπάρχει ανησυχία αλλά περιμένουμε τα τελικά στοιχεία - Στο 3,3% το 10ετές ομόλογο
Centeno και Moscovici προσπάθησαν να «χαμηλώσουν την ένταση» στην κόντρα Ευρωζώνης και Ιταλίας
Αρκετά πιο χαμηλοί τόνοι αναφορικά με την κόντρα Ιταλίας και Ευρωζώνης για τον προϋπολογισμό της Ρώμης και τον στόχο για έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, επικράτησαν κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού (1/10) Eurogroup.
Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno όσο και οι Pier Moscovici δεν θέλησαν να «ταράξουν» το, ήδη, τεταμένο κλίμα, τονίζοντας ότι αυτό που περιμένει η Ευρωζώνη και κυρίως η καθ’ ύλην αρμόδια Κομισιόν, είναι το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Οκτωβρίου 2018.

Centeno: Υπάρχει ανησυχία – Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της Ιταλίας ο κ. Centeno ανέφερε πως «πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα όλες οι ανησυχίες που υπάρχουν αναφορικά με τον προϋπολογισμό 2019 της Ιταλίας.
Το θέμα της Ιταλίας δεν υπήρχε στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup - Απλά ανταλλάξαμε απόψεις με τον υπουργό Οικονομικών.
Η Ιταλία γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις της.
Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η σύνταξη του προϋπολογισμού της χώρας
Οι στόχοι που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ιταλία όντως δημιουργούν ανησυχία.
Πρέπει, όμως, να δούμε τον τελικό προϋπολογισμό και την εκτίμηση της Κομισιόν πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αξιολόγηση.
Είναι λάθος να κάνουμε αξιολόγηση απλά σε κάποια νούμερα».

Moscovici: Περιμένουμε την κατάθεση του προϋπολογισμού έως τις 15/10

Για το θέμα της Ιταλίας ο κ. Moscovici τόνισε πως «δεν υπήρξε λήψη αποφάσεων για την Ιταλία - Η κυβέρνηση της χώρας θα μας στείλει τον προϋπολογισμό έως τις 15 Οκτωβρίου και κατόπιν θα εκφράσουμε τις απόψεις μας.
Αυτό που γνωρίζουμε ότι στόχος του προϋπολογισμού έχει τεθεί στο 2,4% του ΑΕΠ.
Νομίζω ότι ο ιταλικός λαός θα πρέπει να ξέρει την αλήθεια.
Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα,
Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που έχει ανακοινώσει προϋπολογισμό που αυξάνει τις δαπάνες.
Πιθανώς στοχεύουν να υπάρξει στήριξη της ανάπτυξης μέσω αύξησης των δαπανών.
 Η ιταλική κυβέρνηση γνωρίζει καλά τι σημαίνει αυτή η απόφασή της
Η Κομισιόν θα κάνει το καθήκον της και στην περίπτωση της Ιταλίας.
Συχνά μας κατηγορούν για σκληρότητα, όμως, ο ρόλος της Κομισιόν είναι οι χώρες να τηρούν τους κανόνες. Αυτό ισχύει και για την Ιταλία
Πρέπει να περιμένουμε έως ότου ανακοινωθεί το πλήρες κείμενο του ιταλικού προϋπολογισμού, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αξιολόγηση.
Αυτό ισχύει για όλα τα μεγέθη του προϋπολογισμού της χώρας».

Πιο επιθετικός ο Juncker

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean - Claude Juncker προειδοποίησε την Ιταλία να μην προχωρήσει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο επικρίνεται από τις Βρυξέλλες επειδή θεωρείται ότι δεν είναι συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας.
"Η Ιταλία παίρνει αποστάσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε συμφωνήσει από κοινού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης" είπε ο Juncker σε ομιλία του στη Γερμανία.
"Δεν θα επιθυμούσα, αφού καταφέραμε πράγματι να ανταπεξέλθουμε στην ελληνική κρίση, να καταλήξουμε με την ίδια κρίση στην Ιταλία.
Μία τέτοια κρίση ήταν αρκετή", τόνισε.
"Μία κρίση ήταν αρκετή και πρέπει να εμποδίσουμε την Ιταλία να καταφέρει να πετύχει μια ειδική μεταχείριση στο θέμα αυτό που, αν όλοι την λάμβαναν, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ", κατέληξε.

Η απάντηση του Ιταλού ΥΠΟΙΚ στον Juncker 

Απάντηση στα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, καθησυχάζοντας ότι «δεν θα υπάρξει κανένα τέλος του ευρώ.
«Εγώ δεν μίλησα με τον Juncker, αλλά συνομίλησα με τον Moscovici και τον Dombrovskis.Θα είναι μια ιδέα του Juncker», συμπλήρωσε.

Παραμένει στο στόχαστρο η Ιταλία

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup είχε προηγηθεί η ανταλλαγή αρκετά έντονων δηλώσεων τόσο από πλευράς υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και από στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης.

Dombrovskis: Η Ιταλία δεν τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες

Στον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν είναι συμβατός με Σύμφωνο Σταθερότητας» επεσήμανε στον απόηχο της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπου ο στόχος του ελλείμματος τίθεται στο 2,4%

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Οι κανόνες της ΕΕ ισχύουν για όλους

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire  προειδοποίησε την ιταλική κυβέρνηση ότι οι κανόνες της ΕΕ για τον προϋπολογισμό είναι οι ίδιοι για όλα τα κράτη της ευρωζώνης.
«Αυτοί οι κανόνες είναι οι ίδιοι για κάθε κράτος, επειδή το μέλλον μας συνδέεται» τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Hoekstra (Ολλανδός ΥΠΟΙΚ): Τα σημάδια από την Ιταλία δεν είναι καθησυχαστικά

Την ανησυχία του για το μέλλον της Ιταλίας εξέφρασε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Wopke Hoekstra, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Τα σημάδια από την Ιταλία και όσον αφορά τον προϋπολογισμό της δεν είναι ενθαρρυντικά» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, επεσήμανε ότι «η ΕΕ μπορεί να είναι ήσυχη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Ισχυρές πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα - Στο 3,3% η απόδοση του 10ετούς 

Σταθερά σε κλοιό πιέσεων παραμένουν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να φθάνει στο 3,3%, ενώ του 2ετούς διαμορφώθηκε στο 1,32%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης