Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Η διαφωνία με τον Καμμένο είναι σαν συζυγικό καυγαδάκι - Το δημοψήφισμα δεν είναι προϋπόθεση για τη συμφωνία με FYROM

Κοτζιάς: Η διαφωνία με τον Καμμένο είναι σαν συζυγικό καυγαδάκι - Το δημοψήφισμα δεν είναι προϋπόθεση για τη συμφωνία με FYROM
«Είναι λάθος που στη ΝΔ λειτουργούν με όρους εσωκομματικούς για το θέμα της FYROM και δεν βλέπουν το μεγάλο παιχνίδι», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών
Η Ελλάδα επιθυμεί τη σταθεροποίηση της FYROM, προκειμένου να υπάρξει ανάλογη σταθεροποίηση και στα Βαλκάνια, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην εκπομπή «Η Επόμενη Ημέρα» της ΕΡΤ1.
Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες (30/9) στη γειτονική χώρα και το οποίο ουσιαστικά οδήγησε σε ήττα τον Zoran Zaev, δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και FYROM.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «στη συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 1,4 γ αναγράφεται "εφόσον το ψηφίσει".
Δεν είναι όρος ή προϋπόθεση για τη συμφωνία το δημοψήφισμα».
Υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση της FYROM δεν ζητά εκλογές, σε αντίθεση με την ελληνική αντιπολίτευση, γιατί γνωρίζει ότι θα τις χάσει από τον Zoran Zaev.
«Ο Zaev πήρε 100 χιλ. "Ναι" περισσότερα από τις ψήφους για την πρωθυπουργία και δείχνει αν πήγαινε σε εκλογές θα μπορούσε να κερδίσει.
Η στρατηγική της αντιπολίτευσης αποφάσισε την αποχή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ηττάτο», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Προσέθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή και είναι προς το συμφέρον τόσο της χώρας μας όσο και των Βαλκανίων να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και FYROM.
«Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι η χώρα αυτή να καταρρεύσει», τόνισε ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «είναι λάθος που στη ΝΔ λειτουργούν με όρους εσωκομματικούς και δεν βλέπουν το μεγάλο παιχνίδι».
Εκτίμησε ακόμη, με δεδομένο και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, ότι «κάποιοι μας κατηγορούσαν που δεν φέραμε τη συμφωνία στη Βουλή, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια.
Όπως φαίνεται καλά κάναμε».

Αναμέναμε συμμετοχή κοντά στο 45% στο δημοψήφισμα της FYROM

Η ελληνική κυβέρνηση, βάσει και των επαφών που είχε με κυβερνητικά στελέχη της FYROM, είχε υπολογίσει ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα ήταν κοντά στο 45%, αλλά τελικώς αυτό αποδείχθηκε λάθος, είπε ο κ. Κοτζιάς.
Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν «πάγωσε» από το ποσοστό συμμετοχής, μιας και είχε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα.
Μιλώντας για το τι θα γίνει στο μέλλον, είπε ότι η «η FYROM έχει κοινοβουλευτική διαδικασία που ως δημοκρατική χώρα οφείλουμε να σεβαστούμε.
Κανείς δεν είναι όμηρος, η πΓΔΜ όμως έχει να κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι εμείς», ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια ως συμφωνία - πρότυπο.

Κάνουμε σοβαρή εξωτερική πολιτική - Οι σχέσεις με τον Π. Καμμένο

Επιτέθηκε, για μία ακόμη φορά, στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι δρα με γνώμονα το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ελλάδας και δήλωσε πως «ως σοβαρή κυβέρνηση κάνουμε εξωτερική πολιτική χωρίς να κοιτούμε στο εσωτερικό, με μόνο γνώμονα το συμφέρον της χώρας.
Είμαστε κυβέρνηση των λύσεων.
Η αντιπολίτευση δυστυχώς είναι φορέας προβλήματος».
Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις του κ. Καμμένου για το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «είμαστε μία δημοκρατική κυβέρνηση.
Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές.
Αυτό που είναι αρνητικό είναι αυτές οι διαφορές να εκδηλώνονται με εντάσεις, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωσή μας.
Νομίζω ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει με τον κ. Καμμένο ειναι αυτή με τα Σκόπια.
Μην ξεχνάμε ότι εξωτερική πολιτική κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Καμμένος μιλά ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, δεν μιλά ως αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Μάλιστα χαριτολογώντας υποστήριξε ότι η διαφωνία με τον υπουργό Άμυνας, κ. Καμμένο είναι σαν... συζυγικό καυγαδάκι


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης