Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θολό το τοπίο για Σκοπιανό και συντάξεις....αλλά στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι κέρδισαν χρόνο

Θολό το τοπίο για Σκοπιανό και συντάξεις....αλλά στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι κέρδισαν χρόνο
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε στάση αναμονής προκειμένου να σταθμίσει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του
Τον ασκό του αιόλου άνοιξε η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα στα Σκόπια τόσο για τον πρωθυπουργό Zoran Zaev όσο και για την περιοχή.
Το παζλ πλέον αναδιαμορφώνεται και αφενός δίνει χρόνο στην κυβέρνηση Τσίπρα να δει τι τη συμφέρει να πράξει σε σχέση με το χρόνο των εκλογών, αφετέρου αλλάζει τα δεδομένα για λύση στο «Μακεδονικό» δημιουργώντας και πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.
Επιπροσθέτως, προκαλεί αστάθεια στην περιοχή των Βαλκανίων παρατείνοντας ένα πρόβλημα που έχει ξεπεράσει πια την 25ετία.
Το τοπίο παραμένει θολό αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και αν αυτό μπορεί να καταλήξει σε βιώσιμη λύση.
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε στάση αναμονής προκειμένου να σταθμίσει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του.
Από τη μια πλευρά, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γείτονα μεταθέτει σε μελλοντικό χρόνο το ενδεχόμενο διάσπασης του κυβερνητικού σχηματισμού εξαιτίας του εθνικού θέματος.
Από την άλλη, η κυβέρνηση χάνει ένα «όπλο» ως ισχυρό επιχείρημα σε περίπτωση που ζυγίζοντας τα δεδομένα με τα ανοιχτά ζητήματα που έχει μπροστά της και κυρίως την οικονομία, αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αιφνιδιάζοντας τους πάντες μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα στριμωγμένος είναι ο Zoran Zaev, ο οποίος αρχίζει το κυνήγι της αναζήτησης 11 βουλευτών, δύο από τη συμπολίτευση και εννέα από την αντιπολίτευση για να κρατηθεί στην εξουσία.
Ο ίδιος, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, προσδοκά στη βοήθεια των συμμάχων του από το εξωτερικό προκειμένου να σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Σκοπίων για την συνταγματική αναθεώρηση.
Μάλιστα, σε αντίθεση με το δημοψήφισμα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άσκηση πιέσεων προς βουλευτές θα μπορούσε να αποδώσει αφενός διότι το εθνικιστικό VMRO ανήκει στην ομάδα της ευρωπαϊκής δεξιάς που επιθυμεί αναφανδόν λύση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, αφετέρου υπάρχουν κάμποσοι βουλευτές οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά, οπότε θεωρούνται ευάλωτοι στις πιέσεις.
Εναλλακτικά πάντως υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο των πρόωρων εκλογών με τον Zaev να ερμηνεύει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του δίνει ευρεία πλειοψηφία. Ά
λλωστε, στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εξεύρεση των βουλευτών για να συμπληρωθούν τα ⅔ που απαιτούνται ώστε να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, η προσφυγή στις κάλπες για τον Zaev αποτελεί μονόδρομο.  
Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απελευθερώνει προς το παρόν πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν είναι δέσμιος κάποιου ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και δεν κινδυνεύει να διαρραγεί η συγκυβέρνηση - τουλάχιστον, εξαιτίας του «Μακεδονικού» - υπάρχει αμηχανία στην κυβέρνηση καθώς εάν αποφασίσει ότι τη συμφέρουν οι κάλπες χάνει μια καλή αφορμή που θα της έδινε το δημοψήφισμα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση μπορεί να παίρνει μια πρόσκαιρη ανάσα από το εθνικό θέμα «πνίγεται» όμως από το « καυτό» ζήτημα των συντάξεων οι οποίες όπως εκτιμάται από κυβερνητικούς αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης θα καθορίσουν τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών.
«Με κομμένες συντάξεις δεν μπορεί να προσφύγει στις κάλπες η κυβέρνηση» συμφωνούν όλοι στους διαδρόμους της Βουλής.
Και μπορεί η κυβέρνηση να κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνοντας επικοινωνιακά παιχνίδια και μάλιστα με δύο σενάρια για τις συντάξεις ωστόσο μια πρώτη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με την περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, θα έχουμε με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου.
Εκεί, θα δούμε και τις αντιδράσεις που τυχόν θα προκύψουν από πλευράς Ευρωπαίων.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όλα δείχνουν ότι η οριστική απόφαση θα προκύψει από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση έχει μπροστά της αγώνα δρόμου να διανύσει για να πείσει ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης