Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πατάει γκάζι» το έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης – Ολοταχώς για το market test και την ανάθεση της κατασκευής

tags :
«Πατάει γκάζι» το έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης – Ολοταχώς για το market test και την ανάθεση της κατασκευής
Στις 25 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το κατασκευαστικό αντικείμενο του πλωτού σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου
Ανεβάζει «στροφές» το project του FSRU της Αλεξανδρούπολης, καθώς προωθούνται η μία μετά την άλλη οι επιμέρους διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.
Μάλιστα στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους οι υποψήφιοι για την ανάληψη του κατασκευαστικού αντικειμένου του έργου.
Πάντως, η πλέον πρόσφατη εξέλιξη αφορά στην έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των προδιαγραφών του market test που θα πραγματοποιήσει η εταιρία που προωθεί το έργο, δηλαδή η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου.
Η απόφαση της ΡΑΕ η οποία δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση και κατανομή δυναμικότητας του πλωτού σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο η Gastrade έχει λάβει άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ).
Με την απόφαση της ΡΑΕ που θα οδηγήσει και σε τροποποίηση της άδειας ΑΣΦΑ ορίζονται οι κανόνες με βάση του οποίους καλούνται όλοι οι δυνητικοί χρήστες της υποδομής να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μίσθωση δυναμικού, προτού γίνει η κατανομή του δυναμικού στην υποδομή ακόμη και για ίδια χρήση.
Η απόφαση αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για το στάδιο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών και η ΡΑΕ δίνει έμφαση στην υποχρέωση της εταιρίας Gastrade Α.Ε. να διασφαλίσει ότι η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που θα συντάξει θα πρέπει να είναι ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους και να τους παρέχει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το έργο, αλλά και δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα προϊόντα τα οποία δυνητικά θα ήθελαν να δεσμεύσουν στην υποδομή, πιθανώς και πέραν αυτών που προτείνει η εταιρεία

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του έργου

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο των προετοιμασιών της Gastrade για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η εταιρία έχει ήδη δημοσιεύσει προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μελέτη, κατασκευή και εγκατάσταση του έργου, αλλά και για την διασύνδεσή του μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με τις χερσαίες εγκαταστάσεις.
Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 25 Οκτωβρίου και στις δύο περιπτώσεις.
Όπως είναι γνωστό το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι ένας πλωτός σταθμός υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου, με κύριο επενδυτή την εταιρία Gastrade που κατέχει και το 40% του μετοχικού κεφαλαίου.
Επιπλέον, συνεχίζονται αμείωτες οι διεργασίες που στόχο έχουν την είσοδο με ποσοστό 20% στο μετοχικό σχήμα του FSRU της Αλεξανδρούπολης, επενδυτή από τις ΗΠΑ, ενώ όπως είναι γνωστό στο έργο θα συμμετάσχουν με ποσοστό 20% έκαστη η ΔΕΠΑ και η βουλγαρική ΒΕΗ.
Στόχος είναι όταν τελειώσουν όλες οι παραπάνω διεργασίες, η σύνθεση της εταιρείας του FSRU, να απαρτίζεται από πέντε μετόχους: Τη Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού (20%), τη ΔΕΠΑ (20%), τη ΒΕΗ (20%), τη Gastrade του ομίλου Κοπελούζου (20%), και τον πέμπτο επενδυτή, επίσης με 20%, ο οποίος θα εξαγοράσει το εν λόγω ποσοστό από τη Gastrade που σήμερα κατέχει το 40%.
Το έργο περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI) και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού αναμένεται στα τέλη του 2020 και συγκεκριμένα το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Gastrade. Άλλωστε το έργο συνδέεται άμεσα και με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, ο οποίος προβλέπεται να έχει κατασκευαστεί επίσης έως το 2020.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης