Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ισχυρές πιέσεις σε Πειραιώς -13%, ΔΕΗ -6% και η επιδείνωση στα ομόλογα 4,31% παρέσυραν το ΧΑ -1,47% στις 681 μον. – Η ΕΚΤ εξετάζει λύσεις για τις τράπεζες

Οι ισχυρές πιέσεις σε Πειραιώς -13%, ΔΕΗ -6% και η επιδείνωση στα ομόλογα 4,31% παρέσυραν το ΧΑ -1,47% στις 681 μον. – Η ΕΚΤ εξετάζει λύσεις για τις τράπεζες
Σε τραπεζική ομηρία η χρηματιστηριακή αγορά καθηλωμένη πέριξ της ζώνης των 680-685 μονάδων
(upd14)Ισχυρές τραπεζικές απώλειες σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ειδικότερα στην Πειραιώς που έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες απόρροια των σχεδίων που εκπονεί ο SSM και η ΕΚΤ για την εξυγίανση της τράπεζας....
Μεγάλη  επιδείνωση καταγράφεται και στην αγορά ομολόγων με το Ιταλικό 10ετές να έχει εκτιναχθεί στο 3,41%, που προφανώς επηρεάζει και τα ελληνικά ομόλογα 4,31% και απονεύρωσε την χρηματιστηριακή αγορά.
Με απώλειες έκλεισαν και οι υπόλοιπες τράπεζες με την Eurobank -3,08% και η Εθνική -2,95% ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank -2,24%
Η αναφορά της HSBC είναι μείζονος σημασίας οι ξένοι επενδυτές έχουν χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες και αυτό το γεγονός αποτελεί την ουσία της απαξίωσης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κάτω από την βραχυχρόνια στήριξη των 685- 690 μονάδων στις 681 μονάδες και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 554,96 στο χαμηλό της ημέρας και εντός της ζώνης στήριξης των 550-560 μονάδων

Αναλυτικά, η Ιταλική κρίση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην FYROM έχουν αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών οι οποίοι από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης προέβησαν σε πωλήσεις ειδικότερα στις τραπεζικές μετοχές που έχουν το βασικό πρόβλημα και παρέσυραν και τις υπόλοιπες μετοχές.
Οι επιθετικές πωλήσεις εντάθηκαν λίγο πριν τις 12:30 με τον Τραπεζικό Δείκτη να σπάει τις 560 μονάδες όπου άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες κινήσεις σταθεροποίησης σ' αυτά τα επίπεδα ενώ οι επιθετικές πωλήσεις στην Πειραιώς στις 15:55 συνεχίστηκαν έως το τέλος της συνεδρίασης και παρέσυραν πτωτικά στο χαμηλό της ημέρας τον Τραπεζικό Δείκτη
Οι πιέσεις στην Πειραιώς σχετίζονται με τα σχέδια του SSM ώστε να βρεθεί ριζική λύση στα προβληματικά δάνεια και ταυτόχρονα να ενισχυθεί κεφαλαιακά η τράπεζα Πειραιώς.
H τράπεζα Πειραιώς είναι απόλυτα συνεργάσιμη και οι λύσεις που θα βρεθούν θα έχουν ως στόχο την θωράκιση της τράπεζας.

Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις με την ΔΕΗ να κλείνει στο χαμηλό της ημέρας -6,06% ενώ ακολούθησαν Viohalco, Lamda, Aegean και ΑΔΜΗΕ.
Ανοδικά έκλεισαν μόνο η Jumbo +1,42 % στο ανώτερο της ημεράς και η ΕΧΑΕ
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές η ΕΚΤ και ο SSM επεξεργάζονται λύσεις για τις ελληνικές τράπεζες είτε μέσω της χρήσης των 30 δισεκ. του κρατικού αποθέματος, είτε μέσω συνδυαστικών λύσεων τύπου SPV κ.α.
Επίσης τέλη Οκτωβρίου 2018 αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα κλιμάκια του ΔΝΤ με επίκεντρο τις τράπεζες.
Στα της αγοράς η Oceanwood Capital Management πλέον δεν τηρεί κάποια short θέση στην Eurobank, από 0,49% στις 23 Σεπτεμβρίου.
Η αλλαγή στρατηγικής πιθανόν να συνδέεται με την επιθετικότερη μείωση των NPEs των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων που σχεδιάζει η Eurobank, όπως προκύπτει από τους νέους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων καθώς σύμφωνα με τα πλάνα της από 40,7% NPEs το 2018  θα μειωθούν στο 7% με 8% το 2022..
Επίσης, η Oceanwood μείωσε τις short θέσεις της Alpha Bank και Εθνική, στο 0,94% και 0,79% αντίστοιχα, από 1% και 0,80% που ήταν στην προηγούμενη ενημέρωση.
Στην αγορά ομολόγων, το Ιταλικό 10ετές ομόλογο λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει με τις Βρυξέλλες με αφορμή την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% και την έντασης με θεσμικούς παράγοντες της ευρωζώνης έχει εκτοξευθεί στο 3,41% - έφθασε έως 3,44% - ενώ ακολουθεί και η Ελλάδα στο 4,31% διαμορφώνοντας το spread με το Ιταλικό στις 90 μονάδες βάσης
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά -1,47% στις 681 μονάδες έχοντας υψηλό στις 690,93 μονάδες και χαμηλό στις 679,60 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα 
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37,2 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 5,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 15,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 10 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,63 εκατ. ευρώ και όγκου 1,51 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,23 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ 380 χιλ. τεμάχια αξίας 3,36 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 530 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 78,7 χιλ. τεμάχια αξίας 498,5 χιλ. ευρώ


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού να στηρίζεται σε ένα πλαίσιο δύο σεναρίων για τις συμφωνηθείσες περικοπές στις συντάξεις, ώστε να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα με τους δανειστές και να αποφευχθεί «ντόμινο» αρνητικών αντιδράσεων από τις αγορές.
Στο πρώτο σενάριο ενσωματώνει την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και τα ψηφισμένα αντίμετρα, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φτάσει στο 4,14% του ΑΕΠ.
Στο δεύτερο σενάριο, που προβλέπει τη μη περικοπή των συντάξεων και τη μη εφαρμογή των αντιμέτρων, το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται στο 3,56% του ΑΕΠ.
Ωστόσο μια πρώτη εικόνα για  την περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, θα έχουμε με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου όπου θα δούμε και τις αντιδράσεις που τυχόν θα προκύψουν από πλευράς Ευρωπαίων
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όλα δείχνουν ότι η οριστική απόφαση θα προκύψει από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ελαφρά καλύτερο του αναμενόμενου φετινό προϋπολογισμό, αφού συζητήσει πρώτα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κ. Regling, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.
Η προσφυγή στις κάλπες για τον Zaev αποτελεί μονόδρομο στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εξεύρεση των 11 βουλευτών για να συμπληρωθούν τα ⅔ που απαιτούνται ώστε να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο των Σκοπίων
Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δίνει πολιτικό χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν είναι δέσμιος κάποιου ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και δεν κινδυνεύει να διασπαστεί η συγκυβέρνηση εξαιτίας του «Μακεδονικού» υπάρχει αμηχανία στην κυβέρνηση καθώς εάν αποφασίσει ότι τη συμφέρουν οι κάλπες χάνει μια καλή αφορμή που θα της έδινε το δημοψήφισμα.
Παραμένει η ένταση και οι φόβοι για ρήξη μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019 μετά το τελεσίγραφο της Κομισιόν που διεμήνυσε ότι δεν αποδέχεται καμία παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα όσον αφορά τους στόχους για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τις απειλές του προέδρου Jean Claude Juncker προς την ιταλική κυβέρνηση ότι δεν θέλει μια ακόμα οικονομική κρίση μετά από αυτήν της Ελλάδας.
Στις επιθέσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση Salvini - Di Maio περνά στην αντεπίθεση διαμηνύοντας πως φτάνουν πια οι απειλές από την Ευρώπη, ότι η Ιταλία είναι κυρίαρχο κράτος και ότι ο στόχος για το έλλειμμα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Θέσεις από τις οποίες αν δεν μετακινηθεί κάποια από τις δύο πλευρές, προμηνύουν μια εξαιρετική δύσκολη περίοδο στις σχέσεις ΕΕ - Ιταλίας.
Νέα κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και με τη συμμετοχή βασικών υπουργών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 2/10 με κύριο αντικείμενο τον προϋπολογισμό ύστερα από το τελεσίγραφο της ΕΕ προς την Ιταλία.
Ανοιχτό αφήνει η Goldman Sachs το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων της Ιταλίας λόγω του υψηλότερου στόχου για το έλλειμμα του 2019 που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό.
Ευάλωτη σε μια νέα κρίση χαρακτηρίζει την Ευρώπη ο οίκος αξιολόγησης Moody's, λόγω μιας σειράς κρίσιμων παραγόντων όπως το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, καθώς και το πολιτικό ρίσκο.Επίσης παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις από το 2008, η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη, καθώς το χρέος είναι υψηλότερο, υπάρχουν λιγότερα εργαλεία για να συμβάλουν στην ανάκαμψη, οι τιμές των assets αυξάνονται σε ιστορικά υψηλά, οι πολιτικοί και ρυθμιστικοί κίνδυνοι αυξάνονται και οι διασπαστικές τεχνολογίες επηρεάζουν όλο και περισσότερους τομείς».
Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν οι αναλυτές της Deutsche Bank, το πέσο Αργεντινής (έναντι του δολαρίου ΗΠΑ) και το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι οι μεγάλοι χαμένοι των αγορών για τον Σεπτέμβριο 2018

Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,07%  και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε  στο -2,70% στις 27038 μονάδες ενώ το χρηματιστήριο της Κίνας είναι κλειστό λόγω αργίας

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 
Ειδικότερα ο DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,70%, ο CAC 40 στο -0,85%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,28%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,21% ενώ ο FTSE 100 κινείται με πτώση -0,29%
Στην Wall Street ο Dow κινείται με άνοδο +0,11%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,13% και το  ETF GREC στο -2,06% (8,10 δολ.)

Με πτωτικές τάσεις οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές – Ισχυρές απώλειες στην Πειραιώς -13,23%

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η Πειραιώς στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ πιέσεις ασκήθηκαν και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές με μεγαλύτερη ψυχραιμία. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,6750 ευρώ με πτώση -2,95% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2200 ευρώ με πτώση -2,24% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,6400 ευρώ με πτώση -13,23% με όγκο 2,29 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 716 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6295 ευρώ με πτώση -3,08% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,195 ευρώ με πτώση -0,90% και με κεφαλαιοποίηση 979 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1664 ευρώ με πτώση -1,30%, με όγκο 134 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ με πτώση -3,47% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 - Στο αρνητικό επίκεντρο η ΔΕΗ -6,06%

Με άπώλειες έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΔΕΗ, Viohalco, Lamda, Aegean, ΑΔΜΗΕ 
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο η Jumbo και η ΕΧΑΕ
Η Coca Cola έκλεισε στα 29,14 ευρώ με πτώση -0,07% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,54 ευρώ με πτώση -0,09% και αποτίμηση 5,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3640 ευρώ με πτώση -6,06% και αποτίμηση 316 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6200 ευρώ με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση 376 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,8600 ευρώ με πτώση -1,56% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,83 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,80 με πτώση -0,95% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,60 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,60 ευρώ με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,90 ευρώ με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,42 ευρώ με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισεκ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 12,88 ευρώ με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,22 ευρώ με πτώση -0,19% και με την κεφαλαιοποίηση στα 270 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0795 ευρώ με άνοδο +0,63% με την κεφαλαιοποίηση 75 εκατ. ευρώ

Μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,31%, η Ιταλία στο 3,41% με διαφορά spread 90 μ.β.

Μεγάλη επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,31% λόγω Ιταλίας.
Το κλίμα στην Ιταλία επιδεινώνεται δραματικά και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές καθώς οξύνεται η κόντρα με τις Βρυξέλλες.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 90 μονάδων βάσης έχει υπερβεί τις 110 μονάδες βάσης που θεωρείται το fair value ενώ έχει φθάσει το spread έως τις 76 μονάδες βάσης.  
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 3,41% και το ελληνικό 10ετές στο 4,31%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,70% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.
Σημειώνεται ότι κυπριακά ομόλογα 4-4,5 δισεκ. θα ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση QE της ΕΚΤ λόγω της αναβάθμισης της Κύπρου σε BBB- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,93 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 1,10%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,20 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,19% με απόδοση αγοράς 3,24% και απόδοση πώλησης 3,13%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,73  μονάδες βάσης και απόδοση 3,31%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,03 μονάδες βάσης και απόδοση 3,91% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96,05 μονάδες βάσης και απόδοση 4,27% με απόδοση αγοράς 4,31% και απόδοση πώλησης 4,23%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 90,50 μονάδες βάσης και απόδοση 4,83%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 86,93 μονάδες βάσης και απόδοση 5,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 86,96 μονάδες βάσης και απόδοση 5,17%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 387 μονάδες βάσης από 392 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μεγάλη επιδείνωση στην Ιταλία το 10ετές στο 3,41% - Ανήσυχες οι αγορές

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να έχει εκτοξευθεί στο 3,41% απόρροια της συνεχιζόμενης κόντρας με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/10/2018 στο 0,43% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,96% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,54% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,41% από 3,11% χαμηλό και 3,44% υψηλό, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% όταν η Ιταλία έχει επιτόκιο 3,20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης