Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Federal Reserve ετοιμάζει χαλάρωση της ρύθμισης για τις μεγάλες τράπεζες

Η Federal Reserve ετοιμάζει χαλάρωση της ρύθμισης για τις μεγάλες τράπεζες
Σε χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις μεγάλες τράπεζες ενδέχεται να προχωρήσει η Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μεγάλες τράπεζες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος εποπτείας της Fed, Randal Quarles.
Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου, ο κ. Quarles διευκρίνισε ότι «μεγάλες» χαρακτηρίζονται οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 250 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ.
Επίσης, η Fed θέτει ως ύψιστη προτεραιότητά την έκδοση ενός προτεινόμενου κανόνα για την προσαρμογή των ενισχυμένων προληπτικών προτύπων σε τραπεζικές επιχειρήσεις με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 και 250 δισεκ. δολαρίων, συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται πως, τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, γνωστοποιήθηκε πως η αμερικανική αρχή Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Commodity Futures Trading Commission, CFTC) σχεδιάζει χαλάρωση των σχετικών κανόνων περί swaps που εμπεριέχονταν στο νομοσχέδιο «Dodd-Frank», σημειώνοντας μάλιστα, ότι η κυβέρνηση του Barack Obama δεν επέτρεψε παρόμοια κίνηση κατά το παρελθόν.
Μιλώντας από το Λονδίνο, ο (Ρεπουμπλικάνος) επικεφαλής της υπηρεσίας, Christopher Giancarlo, σημείωσε, επίσης, πως η CFTC θα καταστήσει ευκολότερη τη διαπραγμάτευση ξένων εταιρειών στις αγορές των ΗΠΑ και, αντίστοιχα, τη διαπραγμάτευση των εγχώριων εταιρειών σε αγορές του εξωτερικού.
Σε έκθεσή της τον περασμένο Μάιο, υπενθυμίζεται, η Fitch Ratings ανέφερε πως η απόφαση του Κογκρέσου να εγκρίνει το νομοσχέδιο (Dodd-Frank Act) για χαλάρωση του συνόλου κανόνων «Dodd-Frank» αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην πιστοληπτική ικανότητα των αμερικανικών τραπεζών, ιδιαίτερα των μικρότερων, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός οίκος επικαλείται την πιθανή μείωση των αποθεματικών διαθεσίμων για τις τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υπογραμμίζει ότι ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί αρκετά και από τον τρόπο αντίδρασης των τραπεζών στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετική της μελέτη τον περασμένο Μάρτιο, πριν ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο, η Fitch ανέφερε ότι η χαλάρωση στους κανόνες του πακέτου νόμων «Dodd-Frank» δεν αναμένεται να αποτελέσει βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την πιστοληπτική ικανότητα των αμερικανικών τραπεζών.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αυξάνει το κατώτατο όριο ενεργητικού κατά το οποίο οι τράπεζες θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν», στα 250 δισεκ. από 50 δισεκ. δολάρια, αφήνοντας μόνο δώδεκα αμερικανικές τράπεζες -συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Bank of America και Wells Fargo- αντιμέτωπες με τους αυστηρότερους κανονισμούς.
Επίσης, προστατεύσει δεκάδες τράπεζες από την εποπτεία της Federal Reserve, ενώ εξαιρεί ιδρύματα με περιουσιακά στοιχεία λιγότερα των 10 δισεκ. δολαρίων, από την υποχρέωση συμμόρφωσης με τον κανόνα «Volcker», ενώ σταματά τις τράπεζες με 500 ή λιγότερα στεγαστικά δάνεια ετησίως από το να συλλέγουν φυλετικά στοιχεία.
Οι μικρές και μεσαίες τράπεζες, με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 50 και 250 δισεκ. δολαρίων, ενδέχεται να έχουν κάποιο σημαντικό όφελος από τη χαλάρωση των κανόνων, εκτιμούσε ο αμερικανικός οίκος.
Ειδικά για τον κανόνα «Volcker», να επισημανθεί ότι, εκτός από τη Fed, αρμόδιες αρχές για την αναθεώρηση του κανόνα είναι το Γραφείο Επιθεωρητή (Office of the Comptroller of the Currency), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) και η Επιτροπή Εμπορίας Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Commodity Futures Trading Commission).
Ο «Volcker» -ο οποίος καταργήθηκε στο πλαίσιο της ρυθμιστικής χαλάρωσης- περιορίζει την ικανότητα των (επενδυτικών) τραπεζών να «στοιχηματίζουν» με δικά τους χρήματα.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2017, ο Donald Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανεξέταση του πακέτου νόμων «Dodd-Frank» για τις τράπεζες που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – 2009.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Dodd-Frank εφαρμόστηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες, προκειμένου να μην επέλθει νέα κατάρρευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μερικοί μόνο από τους νόμους που εμπεριέχει είναι η διακράτηση μεγαλύτερων ποσών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα, η απαγόρευση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου κλπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης