Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oaktree Capital: Σημάδια ανάλογα με αυτά του 2007 στις αγορές – Οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν

tags :
Oaktree Capital: Σημάδια ανάλογα με αυτά του 2007 στις αγορές – Οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν
Οι επενδυτές οφείλουν να εξετάζουν αναλυτικά τους κινδύνους και να μην παρασύρονται από τις αποτιμήσεις των μετοχών, τονίζει ο Howard Marks, ιδρυτής της Oaktree Capital Management
Ο Howard Marks είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ιστορία.
O Marks είναι ο ιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων Oaktree Capital Management.
Και μοιράζεται τις ιδέες του με το κοινό σε άρθρα του από το 1990 έως και σήμερα.
Οι φήμες λένε ότι ακόμη και ο Warren Buffett «παγώνει» τις επενδύσεις του όταν ο Marks κυκλοφορεί ένα νέο άρθρο.
Ο Buffett λέει ότι είναι "το πρώτο πράγμα που ανοίγω και διαβάζω".
Το τελευταίο άρθρο του Marks, με τίτλο «Οι επτά χειρότερες λέξεις στον κόσμο», βγήκε την περασμένη εβδομάδα.
Και αυτές οι (επτά στην αγγλική γλώσσα) λέξεις είναι: «Πάρα πολλά χρήματα που κυνηγάνε πολύ λίγες συμφωνίες».
Ο Marks μιλάει για το πόσο υπερβολική είναι αυτή τη στιγμή η αγορά και για το γεγονός ότι καταφθάνει το τέλος του οικονομικού κύκλου.
Ξεκινάει το άρθρο του αναγγέλλοντας τις ημέρες που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση και η Oaktree άρχισε να γίνεται περισσότερο επιλεκτική.
«Η οικονομία πήγαινε αρκετά καλά.
Οι μετοχές δεν ήταν υπερτιμημένες.
Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είχαμε ιδέα ότι τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και οι τίτλοι που υποθηκεύονται θα έφερναν την παγκόσμια οικονομική κρίση ...
Σχεδόν κάθε μέρα βλέπαμε να γίνονται συμφωνίες που θεωρούσαμε ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από τα κατάλληλα επίπεδα προσοχής, πειθαρχίας, σκεπτικισμού και αποστροφής κινδύνων.
Όπως λέει ο Buffett, «όσο λιγότερη είναι η προσοχή με την οποία οι άλλοι διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η σύνεση με την οποία θα πρέπει να διεξάγουμε τις δικές μας υποθέσεις». Έτσι, οι συνετές συμφωνίες που έγιναν το 2005-06 ήταν αρκετοί λόγοι για να αυξήσουμε την προσοχή μας».
Σήμερα, όπως και στις ημέρες που οδηγούν στην παγκόσμια οικονομική κρίση, βλέπουμε πολλές ασυνέπειες στην αγορά ...
Δύο μετοχές, η Apple και η Amazon, ευθύνονται για το 30% περίπου του κέρδους του S&P 500 φέτος.
Και οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να δανείσουν τις αμερικανικές εταιρείες (οι οποίες ήδη κατέχουν ρεκόρ χρέους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) περισσότερο χρήματα με λιγότερη προστασία.
Ο Marks αναφέρεται ακόμη στα ακόλουθα:

- Στις αρχές του τρέχοντος έτους οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων επιχείρησαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια ύψους 744 δισ. δολ., Περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας

- Ο ιαπωνικός όμιλος SoftBank δημιούργησε ένα fund 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις τεχνολογίας (και έχει συγκεντρώσει 93 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιούνιο)

- Μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές των πιστωτικών αγορών είναι τα μοχλευμένα δάνεια (δανεισμός χρημάτων σε ήδη υπερχρεωμένες επιχειρήσεις), τα οποία  έχουν αυξηθεί από 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο Marks αναφέρει επίσης μια σειρά συγκεκριμένων συμφωνιών που έχει δει η ομάδα του και υπογραμμίζει μια συνομιλία που είχε ένας συνάδελφος με έναν τραπεζίτη, η οποία αποκαλύπτει ότι αρκετοί επενδυτές δρουν με ανόητο τρόπο.
Όπως σημειώνει «ένας τραπεζίτης μου είπε πρόσφατα ότι για πρώτη φορά από το 2007, ένας εκ των αναλυτών πιστώσεων της τράπεζάς του τάχθηκε υπέρ μίας αρκετά ριψοκίνδυνης συμφωνίας, καθώς αυτή αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου και γιατί η τράπεζα πιθανώς εάν δεν την ενέκρινε θα έχανε μερίδιο της αγοράς από τους ανταγωνιστές της».
Αλλά δεν είναι μόνο ο Marks που συστήνει στους επενδυτές να είναι προσεκτικοί.
Ο Ray Dalio, ιδρυτής της Bridgewater, του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου, λέει ότι θα υπάρξει ύφεση έως το 2020.
Ο Ken Griffin από την Citadel λέει ότι έχουμε 18-24 μήνες πριν από μια διόρθωση στις αγορές.
Και σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ο δισεκατομμυριούχος διευθυντής hedge fund, Stan Druckenmiller, δήλωσε ότι «είμαστε κάπως σε αυτό το στάδιο στον κύκλο όπου βγαίνουν οι φούσκες».
Βάσει όλων των παραπάνω αυτό που τονίζεται είναι ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να ενισχύεται αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης