Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αρνητικός για την πιστοληπτική ικανότητα ο προϋπολογισμός της Ιταλίας

Scope: Αρνητικός για την πιστοληπτική ικανότητα ο προϋπολογισμός της Ιταλίας
Η Scope αποτιμά αρνητικά τους στόχους που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό 
Οι στόχοι που έχει θέσει η Ιταλία στον προϋπολογισμό του 2019, οι οποίοι έχουν σαν αποτέλεσμα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 2,4%, αναμένεται να ασκήσουν πίεση στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, εκτιμά σε ανάλυσή της η Scope.
Επισημαίνεται πως ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολογεί με «Α-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, με αρνητικές προοπτικές (outlook).
Όπως σημειώνεται, το ιταλικό δημόσιο χρέος ανήλθε σε 133,4% του ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο του 2018, 31% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2008, χωρίς να ωφελείται από τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 4 ετών.
«Τα περιορισμένα περιθώρια δημοσιονομικής απόκλισης αποτέλεσαν δυσχέρειες στη μείωση του χρέους, ακόμη και κατά τις καλές οικονομικές επιδόσεις.
Η αποτυχία της σταθερής βελτίωσης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, ενώ η Ιταλία αναπτύσσεται πάνω από το δυνητικό ρυθμό, θα μπορούσε να αφήσει την οικονομία εκτεθειμένη σε σημαντικό κίνδυνο», σχολιάζεται.
«Αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού κινδυνεύει να μην εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα απαιτήσει σημαντικές τροποποιήσεις».
Οι υψηλότερες δαπάνες και οι χαμηλότεροι φόροι περιορίζουν τον μελλοντικό δημοσιονομικό χώρο, ενώ ο αυξημένος δημόσιος δανεισμός και τα υψηλότερα επιτόκια, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση.
Για παράδειγμα, το σχέδιο για μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους στο 116,6% μέχρι το 2023 κρίνεται αισιόδοξο, δεδομένου ότι αυτό προϋποθέτει βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από το εκτιμώμενο -1,6% το 2018 σε ισορροπημένη θέση έως το 2021-23.
Αν το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξανόταν στο 2,4% του ΑΕΠ και διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο μετέπειτα, ο δείκτης χρέους θα περιοριστεί μόνο ελαφρά, στο 127% του ΑΕΠ, έως το 2023, αναφέρει η Scope.
Μάλιστα, σε ένα άκρως απαισιόδοξο σενάριο, ο δείκτης χρέους θα μπορούσε να εκτοξευθεί πολύ πάνω από το 145% του ΑΕΠ!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης