Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προβληματισμοί, ανησυχίες αλλά και κρυφές ελπίδες από την "εμπλοκή" με το δημοψήφισμα των Σκοπίων

Προβληματισμοί, ανησυχίες αλλά και κρυφές ελπίδες από την
Τελικά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει στις 13 και 14 Οκτωβρίου.
Το πολυσυζητημένο δημοψήφισμα στα Σκόπια περιέπλεξε τα πράγματα αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και δημιούργησε νέα δεδομένα τόσο στις δύο χώρες όσο και στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται με δύο αναγνώσεις σε ότι αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.
Η μία ανάγνωση δείχνει προβληματισμό καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι εφόσον το «Μακεδονικό» μετατίθεται για αργότερα  την άνοιξη του 2019 θα καθυστερήσει να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή και η συμφωνία των Πρεσπών.
Και η ανησυχία του Μαξίμου έγκειται στο γεγονός ότι αυτό που θα μείνει από τη «μάχη» της κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης σ ένα εθνικό θέμα που ταλανίζει τη χώρα για περισσότερο από 25 χρόνια, είναι μόνο η πολιτική φθορά στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μια συμφωνία υπογεγραμμένη πλέον και κυρωμένη από τη Βουλή.
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη καλοβλέπουν το ενδεχόμενο να ολοκληρώσει τη θητεία της η κυβέρνηση και να φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Κερδίζουν χρόνο

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος που από την πλευρά του επιμένει να θεωρεί ότι ό ίδιος είναι από τους κερδισμένους των τελευταίων εξελίξεων, προήδρευσε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ δηλώνοντας δικαιωμένος και συνεχίζοντας την κόντρα του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Ωστόσο, πηγές της αντιπολίτευσης επισημαίνουν με νόημα ό,τι το μόνο κέρδος του είναι να μείνει περισσότερο στην καρέκλα του υπουργού Άμυνας.
Στα Σκόπια το κλίμα είναι βαρύ με τον Ζόραν Ζάεφ να δίνει τον δικό του αγώνα με στόχο να πετύχει την πλειοψηφία στη Βουλή υπό την πίεση των δυτικών οι οποίοι ναι μεν θα βοηθήσουν, όσο μπορούν, παρασκηνιακά, ώστε να προχωρήσει η περίφημη συνταγματική αναθεώρηση, να τελειώσει μέχρι τον Ιανουάριο και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία της χώρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το τεράστιο ποσοστό της αποχής δεν αφήνει και πολλά περιθώρια να καταστεί εφικτή η εξασφάλιση των ⅔ της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων στη γείτονα ώστε να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Σε περίπτωση που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες ανατρέπονται όλα τα δεδομένα που ίσχυαν έως σήμερα σε σχέση με την πορεία της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες.
Διότι αν προκηρύξει εκλογές ο Ζόραν Ζάεφ θα χρειαστούν κάποιοι μήνες, δύο, τρεις ίσως και περισσότερο έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας θα πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να συνεχίσουν οι διαδικασίες προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από εκεί που τις άφησαν προεκλογικά.
Στις Βρυξέλλες πάντως υποβαθμίζουν το ηχηρό μήνυμα της χαμηλής συμμετοχής προτρέποντας την ηγεσία των Σκοπίων να συνεχίσει τις διαδικασίες για να εφαρμοστεί η συμφωνία.
Εν τω μεταξύ μέσα σε αυτό το κλίμα αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάτι που προκαλεί ερωτηματικά δεδομένου ότι πηγές της Κουμουνδούρου αποδίδουν ως αιτία της αναβολής τη διοργάνωση την ίδια ημερομηνία του φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ «ΣΠΟΥΤΝΙΚ», του οποίου όμως η ημερομηνία ήταν καθορισμένη εδώ και καιρό.
Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι ο λόγος μεταφοράς της ημερομηνίας είναι ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο με το ποιοι θα έχουν θέση στο νέο όργανο το οποίο θα είναι μικρότερο σε συμμετοχές και άρα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στο παρασκήνιο μεταξύ των ομάδων αλλά και των προσώπων που συμμετέχουν για τη στελέχωση του.
Πάντως πηγές της Κουμουνδούρου επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε είχε ληφθεί απόφαση επισήμως, να διεξαχθεί η Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και απλώς ήταν μια αρχική σκέψη που δεν προχώρησε.
Τελικά η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 13 και 14 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, σήμερα, με ενδιαφέρον αναμένεται, στις 15:30 η ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη στη διευρυμένη ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου) για τον προϋπολογισμό και το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης