Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθεροποίηση στη Wall Street μετά τα ρεκόρ - Ανέκαμψε η ιταλική αγορά, στο 3,30% το 10ετές, άνοδος +0,84% για FTSE MIB

Σταθεροποίηση στη Wall Street μετά τα ρεκόρ - Ανέκαμψε η ιταλική αγορά, στο 3,30% το 10ετές, άνοδος +0,84% για FTSE MIB
Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο τον Σεπτέμβριο του 2018
(upd) Σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα (3/10/2018) η Wall Street, με τον Dow Jones να διευρύνει ενδοσυνεδριακά το χθεσινό του υψηλό ρεκόρ, στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).



Κέρδη 0,21% για τον Dow Jones ο οποίος έκλεισε στο επίπεδο των 26.829 μονάδων, οριακά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 26.951 μονάδων.
Στο 0,05% η ενίσχυση για τον S&P 500 στις 2.924 μονάδες, ενώ 0,32% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στο επίπεδο των 8.025 μονάδων.
Στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ADP έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση ανώτερη των προσδοκιών τον Σεπτέμβριο του 2018, σημειώνοντας μάλιστα τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης από τον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 230.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι των προσδοκιών για μια αύξηση κατά 179.000.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση κατά 168.000, αντί των 163.000 που είχαν αναφερθεί αρχικά.
Η έκθεση της ADP θεωρείται συχνά ως προεπισκόπηση για την επίσημη έκθεση της κυβέρνησης για την απασχόληση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την Παρασκευή.
Τα στοιχεία για την απασχόληση είναι σημαντικά για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), καθώς παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας κατά τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.
Ο Charles Evans, πρόεδρος της Fed του Σικάγο, δήλωσε σήμερα πως νιώθει αρκετά άνετα με τις προσδοκίες των αγορών για μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρά, τόνισε, ωστόσο, ότι θα ήθελε να δει μια ισχυρή αύξηση των μισθών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Thomas Barkin, δεν αναφέρθηκε στις κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, τόνισε, ωστόσο, ότι η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει ισχυρή, αλλά τελικά ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοκ όπως μια «πολιτική κρίση» ή μια απότομη και δύσκολη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα άνοδος στους δείκτες έρχεται καθώς ο Dow Jones σημείωσε συνολικά κέρδη 316 μονάδων τη Δευτέρα και την Τρίτη, ανερχόμενος σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την υποχώρηση των εμπορικών ανησυχιών να προσφέρει επίσης ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.
Οι εμπορικές ανησυχίες υποχώρησαν μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό για την αντικατάσταση της NAFTA.


Σημαντική ανάκαμψη στην ιταλική αγορά 

Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε, εν τω μεταξύ, το ιταλικό χρηματιστήριο, ενώ ισχυρή βελτίωση σημειώθηκε και στην αγορά ιταλικών ομολόγων, εν μέσω ενδείξεων ότι η ιταλική κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω στην κόντρα της με τις Βρυξέλλες.
Σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera» ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, παρουσία των αντιπροέδρων Matteo Salvini και Luigi Di Maio και του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria, αποφασίστηκε να διατηρηθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα για το 2019, αλλά αυτό να αποκλιμακωθεί στο 2,2% για το 2020 και στο 2% το 2021 προκειμένου να «επιταχυνθεί» η μείωση του δημόσιου χρέους.
Την πληροφορία επιβεβαίωσαν αργότερα αξιωματούχοι της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Έτσι, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,84% κι έκλεισε στις 20.736,01 μονάδες.



Στο ταμπλό, ανάκαμψη σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Intesa Sanpaolo να καταγράφει άνοδο 0,6%, την Banco Bpm να σημειώνει «άλμα» 2,1% και την UBI Banca να κλείνει στο +0,3%.
Την ίδια ώρα, σημαντική βελτίωση κατέγραψε σήμερα η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει σημαντική πτώση 13 μονάδων βάσης, στο 3,30%, από το υψηλό 4,5 ετών του 4,47% που «άγγιξε» χθες, ενώ του 2ετούς κατέγραψε βουτιά 24 μ.β. στο 1,21% από 1,45% χθες.




Από την πλευρά του, πάντως, ο Conte δήλωσε ότι η Ρώμη σκοπεύει «να επιταχύνει τη μείωση του δείκτη χρέος/ΑΕΠ με συνεπή τρόπο σε μια περίοδο τριών ετών».
Υπενθυμίζεται πως η αρχική απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης προέβλεπε ότι το έλλειμμα θα διατηρούνταν στο 2,4% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία.

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές, αργία στη Φρανκφούρτη

Άνοδο κατέγραψαν και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, ενώ κλειστή παρέμεινε η αγορά της Φρανκφούρτης, λόγω αργίας.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 7.510,28 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,43% στις 5.491,40 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε κατά 0,6% υψηλότερα στις 9.361,10 μονάδες.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για το Brexit, με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, να επισημαίνει σήμερα ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης