Πωλήσεις από BofA, Citi, CS σε Πειραιώς -21%, Eurobank -15% παρέσυραν το ΧΑ -2,10% στις 666 μον. - Τρομοκρατεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης

Πωλήσεις από BofA, Citi, CS σε Πειραιώς -21%, Eurobank -15% παρέσυραν το ΧΑ -2,10% στις 666 μον. - Τρομοκρατεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης
Ημέρες 2015 θύμισαν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες έφθασαν να υποχωρούν έως -30% με την Πειραιώς στο επίκεντρο
(upd20) Σκηνικό κραχ, με αυξανόμενο τζίρο, σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με την Πειραιώς να δέχεται ισχυρό σφυροκόπημα -20,73% - η οποία είχε κλειδώσει ενδοσυνεδριακά στο limit down -30% -  παρασύροντας και τις υπόλοιπες τράπεζες η Eurobank -14,69% έφθασε έως -24%...απόρροια του διάχυτου φόβου κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών λόγω αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων.
Σποραδικές αγοραστικές παρεμβάσεις καταγράφηκαν από την δεικτοβαρή Alpha Bank που κατέβαλε προσπάθεια διαφοροποίησης από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές όπου σε συνδυασμό με τις στηρίξεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου και της Coca Cola συνέβαλαν στο να κλείσει ο Γενικός Δείκτης στο -2,10% ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν στο -4,11%  
Οι επιθετικές πωλήσεις που σημειώθηκαν στις τράπεζες πραγματοποιήθηκαν μέσω Bank of America Merill Lynch, Citigrpoup και Credit Suisse και επιτάχυναν το sell off...
Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιες short θέσεις έκλεισαν μετά από αυτό το δώρο του κράχ που σημειώθηκε στην αγορά. 
Μετά τις δηλώσεις Χρήστου Μεγάλου του CEO της Πειραιώς ότι η τράπεζα όταν ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές μετρίασε προσωρινά τον αρχικό πανικό....για να επανέλθουν ξανά οι πωλητές στον τίτλο.
Η Πειραιώς με απώλειες -31,22% σε δύο συνεδριάσεις χρήζει προσοχής.
Αρχικά η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο και λίγο πριν τις 11:00 εμφανίστηκαν οι πωλητές στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς που παρέσυραν σε καθοδική τροχιά και τις υπόλοιπες.
Περί στις 11:50 κορυφώθηκαν οι επιθετικές πωλησεις με τον Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφει ισχυρή πτώση -17,66% και τον Γενικό Δείκτη στο -4,11% στις 653,14 επιβεβαιώνοντας το bankingnews ότι θα ξαναδούμε τις 650 μονάδες εντός του 2018 .
Έως τις 12:25 οι τράπεζες κατέβαλαν προσπάθεια και μετρίασαν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες τους, με εξαίρεση την Πειραιώς, όπου επανεμφανίστηκαν ξανά οι πωλητές και πιέστηκαν εκ νέου ενώ έως τις 14:40 ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες -3%
Λίγο πριν τις 15:00 ήπιες αγοραστικές κινήσεις εμφανίστηκαν στην Alpha bank που λόγω της βαρύτητάς της κατέβαλε προσπάθεια να μετριάσει τις αρχικές απώλειες
Όμως η βασική αιτία του πανικού που προκλήθηκε είναι ο κίνδυνος κρατικοποίησης των τραπεζών άπαξ και είναι εμφανής η αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων.
Ο κίνδυνος αυτός είναι η αιτία της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών.
Ισχυρή πτώση κατέγραψε και η Eurobank -14,69% με χαμηλό -23,69%, ενώ η Εθνική έκλεισε -5,49% περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες που έφτασαν στο -19,52% και η  Alpha bank στο -3,28% με ενδοσυνεδριακό χαμηλό -11,48% 
Η αδυναμία άντλησης νέων κεφαλαίων έχει ενεργοποιήσει την ΕΚΤ και τον SSM - ΕΚΤ που επεξεργάζονται διάφορα σχέδια ενίσχυσης των τραπεζών τόσο κεφαλαιακά όσο και αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.
Υπάρχουν σχέδια για δημιουργία SPV και με κρατικά κεφάλαια αλλά και χρήση των 30 δισεκ. του κρατικού αποθέματος το οποίο θα μπορούσαν 6-7 δισεκ. να χρησιμοποιηθούν για την εξυγίναση των τραπεζών.
Ως υπερβολικές κρινεί τις ανησυχίες της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley, εντούτοις εκτιμά ότι οι πιέσεις στις μετοχές θα συνεχιστούν έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ενώ η άρση των ελέγχων κεφαλαίου την προηγούμενη εβδομάδα μείωσε την ορατότητα, για τον κλάδο, αυξάνοντας τους κινδύνους μετάδοσης πιθανών αναταράξεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Lansdowne Partners αύξησε τη short θέση στην Eurobank στο 0,77% από 0,62% και την θέση της στην Τράπεζα Πειραιώς στο 2,60% από 2,51% ενώ η Oceanwood Capital από την άλλη, μείωσε τη θέση της στην Alpha Bank στο 0,71% από 0,94% ενώ στην Εθνική Τράπεζα διατηρεί το 0,79%.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικρατησαν πτωτικές τάσεις  με την ΔΕΗ στο -6,67% με χαμηλό -9,02% και ακολούθησαν  Jumbo, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ.
Με κέρδη έκλεισαν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Coca Cola
Η ΔΕΗ βρίσκεται στο αρνητικό επίκεντρο από χθες με σωρευτικές απώλειες το τελευταίο διήμερο -12,33% με βασική αιτία την αναξιοπιστία του ισολογισμού της καθώς και την έλλειψη σχεδίου για τις λιγνιτικές μονάδες  
Στην αγορά ομολόγων επιδείνωση σημειώνεται με το 10ετές ομόλογο στην Ελλάδα να βρίσκεται στο 4,41% ενώ με νευρικότητα κινείται το Ιταλικό στο 3,31% διαμορφώνοντας το spread στις 110 μονάδες βάσης
Εφόσον διατηρηθεί η ιταλική κρίση η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά εκτός αγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας εικόνα αμφισβήτησης και ανησυχιών ειδικά για τις τράπεζες που αποτελούν βασική παρενέργεια…του αποκλεισμού της Ελλάδος από τις αγορές.  
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο δέχθηκε ισχυρό σοκ και έκλεισε τελικά στο -2,10% στις 666 μονάδες έχοντας υψηλό στις 684,28 μονάδες και χαμηλό στις 653,14 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξανόμενα επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τραπεζικές μετοχές
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 101 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 9,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 75 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 65 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,4 εκατ. ευρώ και όγκου 4,7 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,15 εκατ. ευρώ, η Eurobank 1,74 εκατ. τεμάχια αξίας 935 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 1,79 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ, 361 χιλ. τεμάχια αξίας 3,18 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 70 χιλ. τεμάχια αξίας 728 χιλ. ευρώ, ο Τιτάν 52,6 χιλ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ και η Grivallia 71 χιλ. τεμάχια αξίας 565 χιλ. ευρώ

Επιθετικές πωλήσεις BofA, Citigroup και Credit Suisse στις ελληνικές τράπεζες

Επιθετικές πωλήσεις σημειώθηκαν από BofA, Citigroup και Credit Suisse στις ελληνικές τράπεζες, επιταχύνοντας την βίαιη πτώση της αγοράς.
Στην Eurobank η Bank of America Merill Lynch 3 εκατ τεμάχια, η Citigroup 3 εκατ μετοχές και η Credit Suisse 3 εκατ μετοχές.
Στην Πειραιώς η Bank of America 630 χιλ μετοχές.
Στην Alpha bank η BofA 120 χιλ μετοχές, η Credit Suisse 500 χιλ και η Citigroup 800 χιλ μετοχές.
Στην Εθνική τράπεζα η Credit Suisse 500 χιλ μετοχές, η Citigroup 1 εκατ μετοχές και η J P Morgan 600 χιλ μετοχές.


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σε έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες με ανοικτή την ημερομηνία συνεδρίασης όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα επεξεργάζεται σχέδια εξαγοράς μέρος του ακριβού χρέους που έχει σε ΕΚΤ και ΔΝΤ με κεφάλαια από το αποθεματικό των 24,1 δισ. ευρώ.
Οι συζητήσεις Αθήνας δανειστών για το θέμα των συντάξεων συνεχίζονται σε θετικό κλίμα, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού με ένα σενάριο για τις συντάξεις που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτό χωρίς το «ψαλίδι» στις συντάξεις. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.
Με μια πρώτη υπαναχώρηση προσπαθεί η ιταλική κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019 και να στείλει μήνυμα «συμβιβασμού» προς την Ευρώπη έτσι ώστε να χαλαρώσει και η αρνητική αντίδραση των αγορών.
Σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera αναφέρεται ότι κατά την χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte παρουσία των αντιπροέδρων Matteo Salvini και Luigi Di Maio και του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria αποφασίστηκε να διατηρηθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα για το 2019, αλλά αυτό να αποκλιμακωθεί στο 2,2% για το 2020 και στο 2% το 2021 προκειμένου να «επιταχυνθεί» η μείωση του δημόσιου χρέους.
Ο χρόνος τελειώνει, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να παρουσιαστεί το αργότερο έως τις 20/10 ενώ οι αγορές πιέζουν καθώς θεωρούν ότι το ύψος του ελλείμματος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Το πολυσυζητημένο δημοψήφισμα στα Σκόπια περιέπλεξε τα πράγματα αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και δημιούργησε νέα δεδομένα τόσο στις δύο χώρες όσο και στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ωστόσο, το τεράστιο ποσοστό της αποχής δεν αφήνει και πολλά περιθώρια να καταστεί εφικτή η εξασφάλιση των ⅔ της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων στη γείτονα ώστε να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Διότι αν προκηρύξει εκλογές ο Ζόραν Ζάεφ θα χρειαστούν κάποιοι μήνες έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας θα πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να συνεχίσουν οι διαδικασίες προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από εκεί που τις άφησαν προεκλογικά.
Σύμφωνα με ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs αναφέρει ότι ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει την προσπάθεια μείωσης των NPEs, οι αντοχές του τραπεζικού κλάδου σε οποιοδήποτε εσωτερικό ή εξωτερικό σοκ είναι περιορισμένη

Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,62%  και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,10% στις 27098 μονάδες ενώ το χρηματιστήριο της Κίνας είναι κλειστό λόγω αργίας

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την αγορά στην Γερμανία να είναι κλειστή λόγω αργίας.
Ειδικότερα ο CAC 40 στο +0,38%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,81%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,74% ενώ ο FTSE 100 κινείται με άνοδο +0,49%
Στην Wall Street Dow κινείται με άνοδο + 0,52%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,40% και το  ETF GREC στο -1,85% (7,96 δολ.)

Κραχ στις τράπεζες με αυξανόμενες συναλλαγές – Ισχυρές απώλειες για την Πειραιώς -20,73%

Επιθετικό sell off που μετριάστηκε στην συνέχεια χτύπησε τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Η Πειραιώς βρέθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση στο αρνητικό επίκεντρο έχοντας χάσει σε δύο συνεδριάσεις 31,22% ενώ και η Eurobank έκλεισε με απώλειες -14,69%
Προσπάθεια διαφοροποίησης κατέβαλε η Alpha Bank -3,28% και η Εθνική -5,49%
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,5830 ευρώ με πτώση -5,49% με όγκο 9,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1800 ευρώ με πτώση -3,28% με όγκο 15,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3000 ευρώ με πτώση -20,73% με όγκο 12,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5370 ευρώ με πτώση -14,69% με όγκο 26,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,205 ευρώ με πτώση -0,46% και με κεφαλαιοποίηση 984 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1440 ευρώ με πτώση -13,46%, με όγκο 474 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,85 ευρώ με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 - Στο αρνητικό επίκεντρο ο η ΔΕΗ -6,67%

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι  ΔΕΗ, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ 
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , Τιτάν, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Coca Cola
Η Coca Cola έκλεισε στα 29,24 ευρώ με άνοδο +0,34% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,35 ευρώ με πτώση -1,80% και αποτίμηση 5,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2730 ευρώ με πτώση -6,67% και αποτίμηση 295 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5980 ευρώ με πτώση -1,36% και κεφαλαιοποίηση 371 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,7600 ευρώ με πτώση -1,13% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,79 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 21,30 με άνοδο +2,40% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,64 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,39 ευρώ με πτώση -2,76% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,85 ευρώ με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,56 ευρώ με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 12,30 ευρώ με πτώση -4,50% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,17 ευρώ με πτώση -0,96% και με την κεφαλαιοποίηση στα 267 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,07280 ευρώ με πτώση -8,43% με την κεφαλαιοποίηση 68 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,41%, η Ιταλία στο 3,31% με διαφορά spread 110 μ.β.

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα  με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,41% λόγω Ιταλίας.
Τα Ιταλικά ομόλογα αρχικά ενώ βελτιώνονταν…οι ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν άλλαξαν πάλι το κλίμα επί τα χείρω για να βελτιωθούν εκ νέου.
Το κλίμα στην Ιταλία επιδεινώνεται δραματικά και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές καθώς οξύνεται η κόντρα με τις Βρυξέλλες.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 110 μονάδων βάσης  που θεωρείται το fair value ενώ έχει φθάσει το spread έως τις 76 μονάδες βάσης στις 2/10/2018.  
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 3,31% και το ελληνικό 10ετές στο 4,41%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,70% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.
Σημειώνεται ότι κυπριακά ομόλογα 4-4,5 δισεκ. θα ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση QE της ΕΚΤ λόγω της αναβάθμισης της Κύπρου σε BBB- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,96 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 1,02%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,13 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,21% με απόδοση αγοράς 3,23% και απόδοση πώλησης 3,19%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,92  μονάδες βάσης και απόδοση 3,27%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,88 μονάδες βάσης και απόδοση 3,94% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,88 μονάδες βάσης και απόδοση 4,38% με απόδοση αγοράς 4,41% και απόδοση πώλησης 4,36%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 90,88 μονάδες βάσης και απόδοση 4,79%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 86,93 μονάδες βάσης και απόδοση 5,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 86,93 μονάδες βάσης και απόδοση 5,18%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 384 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νευρικότητα στην Ιταλία το 10ετές στο 3,31% - Ανήσυχες οι αγορές

Νευρικότητα καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές στο 3,31% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,43%, απόρροια της συνεχιζόμενης κόντρας με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.
 Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/10/2018 στο 0,45% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,97% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,54% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,31% από 3,28% χαμηλό ημέρας και υψηλό 3,43% , με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS