Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η Ισπανία πρέπει να μειώσει χρέος και έλλειμμα για να αντέξει μελλοντικά οικονομικά σοκ

ΔΝΤ: Η Ισπανία πρέπει να μειώσει χρέος και έλλειμμα για να αντέξει μελλοντικά οικονομικά σοκ
Το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στο 2,7% για το 2018, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 2,8%
Η Ισπανία θα πρέπει να μειώσει το χρέος και το έλλειμμά της και να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προκειμένου να είναι σε θέση να αντισταθεί σε μελλοντικά σοκ, καθώς αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία, προειδοποίησε σήμερα (3/10/2018) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το ΔΝΤ μείωσε, παράλληλα, την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης στο 2,7% για το 2018, σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας, έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,8%.
Η ισπανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια κόπωσης μετά από 19 διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης, αλλά εξακολουθεί να είναι σε καλό δρόμο για να παραμείνει μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, «η οικονομία διατηρεί το ισχυρό της μομέντουμ, όμως έχει περάσει την κυκλική κορύφωσή της».
«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας, ώστε να αντέξει τους κραδασμούς», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.
«Δύο τομείς πολιτικής είναι καθοριστικοί για αυτόν τον στόχο: επανέναρξη της διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και διατήρηση της ώθησης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας» που εισήγαγε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, προστίθεται.
Τα επίπεδα του χρέους έχουν μειωθεί μόνο οριακά ενώ η οικονομία έχει αναπτυχθεί σημαντικά, καθιστώντας τον στόχο της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 1,8% του ΑΕΠ το 2019 «κρίσιμο και κατάλληλο», αναφέρει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο κάλεσε, παράλληλα, την ισπανική κυβέρνηση να διατηρήσει το μομέντουμ της μεταρρύθμισης του 2012 στην αγορά εργασίας, η οποία προέβλεπε μια ευελιξία στους μισθούς «που στήριξε την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο πακέτο για τις συντάξεις είναι επίσης απαραίτητο για την αντιμετώπιση των τρεχουσών εντάσεων στο σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης