Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Τα 6 γραφήματα που εξηγούν την ιταλική κρίση - H σύγκριση με την Ελλάδα

Business Insider: Τα 6 γραφήματα που εξηγούν την ιταλική κρίση - H σύγκριση με την Ελλάδα
Θετικά υποδέχθηκαν οι αναλυτές τις πληροφορίες για μείωση των στόχων για το έλλειμμα της Ιταλίας 
Ανακούφιση επικρατεί σήμερα (3/10/2018) στην ιταλική αγορά ομολόγων μετά τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θα μειώσει τους στόχους του ελλείμματος για το 2020 και το 2021 στο 2,2% και 2% αντίστοιχα.
Μάλιστα, όπως σχολιάζει το Business Insider σε δημοσίευμα με τίτλο «Είναι η Ιταλία η νέα Ελλάδα; Αυτά τα έξι γραφήματα εξηγούν γιατί η Ιταλία ταράζει τις αγορές», κάποια στιγμή η ιταλική κρίση ήταν τόσο έντονη που κάποιοι άρχισαν να φοβούνται ότι η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η επόμενη Ελλάδα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια νέα ιταλική κρίση».
Παρακάτω παρατίθενται τα γραφήματα που περιλαμβάνονται στο ίδιο δημοσίευμα σχετικά με την ιταλική κρίση και τη σχέση της με την ελληνική.

Υψηλό και αυξανόμενο έλλειμμα προϋπολογισμού

A high, and rising, budget deficit

Για τα τελευταία 20 χρόνια, η Ιταλία παρουσιάζει συνέχεια έλλειμμα προϋπολογισμού και παρ' όλου που έχει συρρικνωθεί μετά την χρηματοπιστωτική κρίση παραμένει πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Είναι η Ιταλία η νέα Ελλάδα;

Is Italy the new Greece?

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων είναι πιο ξεκάθαρος δείκτης που αποδεικνύει την έντονη ανησυχία για την πορεία της ιταλικής οικονομίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί κατά περισσότερο από το 20% σε μια εβδομάδα, φτάνοντας σε σχεδόν 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
«Την Τρίτη, το spread των ιταλικών και ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν το χαμηλότερο μετά το 2009.
Η Ελλάδα θεωρείται ως η λιγότερο ασφαλής οικονομία στην ευρωζώνη και το γεγονός ότι το spread είναι τόσο μικρό, αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για την Ιταλία» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα

Compare those yields to Germany, the eurozone's largest and most powerful economy

Ό,τι συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων γίνεται πιο ξεκάθαρο με το γράφημα που περιγράφει το spread των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων.
Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται ως μια από τις ασφαλείς επενδύσεις σε αντίθεση με την Ιταλία που από τους επενδυτές αντιμετωπίζεται ως μια επικίνδυνη επένδυση.

Κίνδυνος για αύξηση του ιταλικού χρέους λόγω των αυξημένων αποδόσεων των ομολόγων

Rising bond yields threaten to further increase Italy's already sky-high national debt pile
Το κρατικό χρέος της Ιταλίας είναι εξαιρετικά υψηλό, καθώς την υπερβαίνουν μόνο το Λίβανο, η Ελλάδα και η Ιαπωνία.

Ανησυχία των επενδυτών για το ευρώ

All of this has investors in the euro worried

Το ευρώ επηρεάζεται αρνητικά όταν προκύπτει πολιτική κρίση.
Ειδικότερα, έχει υποχωρήσει περίπου 2% έναντι του δολαρίου κατά την τελευταία εβδομάδα.
Καθώς η Ιταλία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο ευρωπαϊκό project, οι αρνητικές εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο ζημιώνει το ευρώ.
Εάν η Ιταλία αποχωρήσει από το ευρώ θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Ανησυχία των επενδυτών και για τις ιταλικές τράπεζες

Investors in Italian banks are concerned. too

Εκτός από το χρέος, ο τραπεζικός τομέας είναι ακόμα ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία σχετικά με τα οικονομικά της Ιταλίας.
«Παρά τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο τραπεζικός τομέας παραμένει πολύ αδύναμος για να μπορεί να αντιστέκεται για πολύ στην επίδραση των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης