Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο χρυσός διατηρεί την αξία του εδώ και πάνω από 1.000 χρόνια

tags :
Ο χρυσός διατηρεί την αξία του εδώ και πάνω από 1.000 χρόνια
Η τιμή του χρυσού μακροπρόθεσμα διατηρεί πραγματικά κρατά την αξία του
Στις 12 Οκτωβρίου 929, πριν από περίπου 1.100 χρόνια, ο Abd-er Rahman III της δυναστείας των Umayyad ανακηρύχθηκε κυβερνήτης της Κόρδοβα.
Tο ισλαμικό βασίλειο που περιλάμβανε τότε το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας.
Ο Rahman ήταν μόλις 21 ετών όταν ανέβηκε στην εξουσία και παρέμεινε (στην εξουσία) για σχεδόν 50 χρόνια ως ένας από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς μονάρχες στην Ευρώπη.
Οι ιστορικοί Denis Cardonne και Edward Gibbon υπολογίζουν τα ετήσια φορολογικά έσοδα του Rahman σε περίπου 12 εκατομμύρια δηνάρια χρυσού.
Το δηνάριο περιείχε 4,25 γραμμάρια χρυσού, οπότε η αξία 12 εκατομμυρίων δηναρίων χρυσού θα ανέρχονταν σήμερα στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι ένα ενδιαφέρον σημείο δεδομένων που δείχνει πόσο καλά ο χρυσός διατηρεί την αξία του για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Τα αρχεία της ίδιας περιόδου στην ισλαμική ιστορία δείχνουν ότι τα σπίτια των πλούσιων ατόμων είχαν αξίας μεταξύ 10.000 και 30.000 δηναρίων, και πολύ υψηλότερα μεταξύ των υπερ-πλούσιων.
Από μέρα σε μέρα, από μήνα σε μήνα και από έτος σε έτος, η τιμή του χρυσού μπορεί να κυμαίνεται ανεξήγητα.
Αλλά μακροπρόθεσμα, αν συγκρίνετε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ο χρυσός πραγματικά κρατά την αξία του.
Αυτό είναι ένα από τα δεδομένα  που καθιστούν το χρυσό τόσο εξαιρετικό αντιστάθμισμα έναντι πολιτικής αβεβαιότητας, μακροοικονομικών προκλήσεων, χρηματοπιστωτικών κρίσεων, πληθωρισμού κλπ.
Το παγκόσμιο χρέος, για παράδειγμα, άγγιξε πρόσφατα σχεδόν τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το σύνολο του εθνικού χρέους των ΗΠΑ είναι 21,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. που υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Το χρέος αυξάνεται τόσο γρήγορα ώστε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι οι πληρωμές τόκων θα υπερβούν τις δαπάνες για την άμυνα μέσα σε λίγα χρόνια.
Ιστορικά, αυτό είναι συνήθως το φιλί του θανάτου για οποιαδήποτε αυτοκρατορία ... όταν κοστίζει περισσότερο για την εξυπηρέτηση του χρέους παρά για την υπεράσπιση του έθνους.
Εν τω μεταξύ, όλο και λιγότεροι νέοι εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό για να πληρώσουν το σπασμένο συνταξιοδοτικό σύστημα της Αμερικής.
Το 1960, για παράδειγμα, υπήρξε κατά μέσο όρο 5,1 εργαζόμενοι στις ΗΠΑ που πλήρωναν φόρο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για να υποστηρίξουν κάθε πλεονέκτημα συνταξιοδότησης των συνταξιούχων.
Μέχρι το 2000 ο δείκτης αυτός μειώθηκε σε 3,4 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο.
Σήμερα είναι μόλις 2,6.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία βασίζονται σε έναν σταθερό, αυξανόμενο πληθυσμό και εργατικό δυναμικό για να παραμείνουν σταθεροί. Επομένως, αυτό είναι σχεδόν μια καταστροφή για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Το ποσοστό γονιμότητας των ΗΠΑ, παρεμπιπτόντως, είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται κατά το έτος.
(Και τα συνταξιοδοτικά / δημογραφικά θεμελιώδη στοιχεία στην Ευρώπη και την Ιαπωνία είναι ακόμη χειρότερα από αυτά που βρίσκονται στις ΗΠΑ ...)
Και, θυμηθείτε, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που η οικονομία λειτουργεί καλά.
Τι συμβαίνει όταν υπάρχει μια σημαντική διόρθωση της αγοράς (και οι αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης των ανθρώπων ξεθωριάζουν και πάλι); Ή υπάρχει μεγάλη ύφεση;
Πάνω από το νερό, η Ευρώπη πνίγεται με το χρέος των ριζοσπαστικών πολιτικών κομμάτων.
Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει λόγο χρέους προς ΑΕΠ 236% - περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ.
Το χρέος της Ιαπωνίας είναι τόσο μεγάλο που η κυβέρνηση πρέπει να δαπανήσει σχεδόν το 25% των φορολογικών εσόδων μόνο για να πληρώσει τοκοχρεολύσια!
Ας πάρουμε λοιπόν ένα βήμα πίσω και να συνοψίσουμε.
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (οι Η.Π.Α.) έχει ένα χρέος που συνεχώς διογκώνεται και ένα ανεπίλυτο συνταξιοδοτικό πρόβλημα, αλλά ξεκινά εμπορικό πόλεμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο (Κίνα).
Εν τω μεταξύ, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο (Ιαπωνία) πρέπει να δαπανήσει σχεδόν το ένα τέταρτο των φορολογικών εσόδων της μόνο για να πληρώσει τόκους ...
Και οι περισσότερες από τις άλλες κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο (Ιταλία, Γαλλία κ.λπ.) πνίγονται από το χρέος και την οικονομική στασιμότητα.
Είναι αδύνατο να προβλέψουμε με ακρίβεια πώς θα ολοκληρωθεί όλο αυτό…
Ωστόσο ο χρυσός το ασφαλές καταφύγιο φαίνεται ότι θα συνεχίσει να διατηρεί την αξία του.
Αλλά σίγουρα φαίνεται λογικό να έχουμε κάποια ασφάλιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης