Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η άρση των capital controls

Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η άρση των capital controls
Το σχόλιο της Moody’s για την άρση των capital controls
Θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών (credit positive) αποτιμά την άρση των capital controls η Moody’s, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους επτά μήνες και η μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αποτέλεσαν τον κινητήριο μοχλό πίσω από την απόφαση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών και Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιπλέον, η σημαντική μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA της ΕΚΤ, σηματοδοτεί τη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών τα τελευταία τρίμηνα, επισημαίνεται.
«Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίου, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν απεριόριστη απόσυρση μετρητών για εγχώριες καταθέσεις είτε μέσω υποκαταστημάτων τραπεζών είτε μέσω ΑΤΜ, αναλήψεις μετρητών από πιστωτικές κάρτες και προπληρωμένες κάρτες στο εξωτερικό μέχρι €600 ανά ημέρα και έως €5.000 το μήνα, αύξηση του ορίου στις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό από εταιρείες σε 100.000 ευρώ ανά πελάτη την ημέρα, από 40.000 ευρώ προηγουμένως, και δυνατότητα πληρωμής επιταγών σε μετρητά.
Η χαλάρωση των περιορισμών θα ενθαρρύνει πιθανώς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στις τοπικές τράπεζες οποιαδήποτε χρήματα κρατούνται εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών τα τελευταία χρόνια βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το υπόλοιπο σε ELA.
Επίσης, η μείωση της ELA οδήγησε σε αύξηση των διατραπεζικών δανείων/repos, καθώς η “όρεξη” των διεθνών επενδυτών για τη χώρα αυξήθηκε.
Η μείωση του ELA ενισχύει τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου των ελληνικών τραπεζών, καθώς τόσο οι συμφωνίες επαναγοράς όσο και οι νέες καταθέσεις, φέρουν χαμηλότερο επιτόκιο από το ακριβότερο ELA, το οποίο κοστίζει περίπου 1,5%».
Τρεις από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αποπληρώσει πλήρως τα υπόλοιπα σε ELA: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Caa, θετικό outlook), Τράπεζα Πειραιώς (Caa2, σταθερό) και Παγκρήτια Συνεργατική Τράπεζα (Caa2, σταθερό).
«Αναμένουμε επίσης οι Eurobank Ergasias SA (Caa2, σταθερό) και Alpha Bank AE (Caa2, θετικό) θα αποπληρώσουν το υπόλοιπο του ELA τους επόμενους μήνες, ενώ η Attica Bank (Caa3, σταθερό) θα χρειαστεί λίγο περισσότερο για να ξεπληρώσει πλήρως το ELA».
«Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και οι προοπτικές σταδιακής επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, οδηγούν ήδη σε αύξηση των καταθέσεων πελατών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,1% ή κατά 5,2 δισεκ. τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018.
Μετά τις πολιτικές και οικονομικές αναταραχές του 2015, οι εντάσεις μειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να νομοθετήσει ένα μεγάλο αριθμό μέτρων μεταρρύθμισης, παρά τη μικρή πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο και χωρίς να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες, όπως συνέβαινε κατά τα δύο προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής.
Ωστόσο, η εσωτερική πολιτική και η κοινωνική αστάθεια παραμένουν οι κύριοι κίνδυνοι για την εφαρμογή πολιτικής και την οικονομική ανάκαμψη.
Μία ενδεχόμενη παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με χαλαρότερους κεφαλαιακούς ελέγχους, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015», καταλήγει ο οίκος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης