Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τέλος Οκτωβρίου ή έως 9/11 η τελική απάντηση της Κομισιόν για το αν θα μειωθούν οι συντάξεις

tags :
Τέλος Οκτωβρίου ή έως 9/11 η τελική απάντηση της Κομισιόν για το αν θα μειωθούν οι συντάξεις
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα είναι πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνον επιτυγχάνεται χωρίς το «ψαλίδι» στις συντάξεις, αλλά υπάρχει και υπεραπόδοση.
Τέλoς Οκτωβρίου ή έως τις 9 Νοεμβρίου 2018 το αργότερο πρόκειται να λάβει τέλος το θρίλερ με τις συντάξεις και μαζί με αυτό θα τελειώσει η αγωνία για ένα εκατομμύριο παλαιούς συνταξιούχους.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ενημερώνοντας χθες 3/10 την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για θετική έκβαση στο θέμα των συντάξεων και ότι αυτές δεν θα περικοπούν.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο που θα αποστείλει η Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και όλα τα κράτη-μέλη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι αυτό θα προβλέπει το σενάριο βάσης και συγκεκριμένα τι θα γίνει αν δεν υπάρξει καμία παρέμβαση.
Σύμφωνα με βουλευτές, ο υπουργός υποστήριξε ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα είναι πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνον επιτυγχάνεται χωρίς το «ψαλίδι» στις συντάξεις, αλλά υπάρχει και υπεραπόδοση.
Με βάση αυτό το σενάριο, που έχει ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το πλεόνασμα για το 2019 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ ή στα 6,775 δισ. ευρώ από 3,74% του ΑΕΠ το 2018.
Οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης επανέλαβαν ότι ανεξάρτητα με αυτό που ισχυρίζεται το ΔΝΤ, το μέτρο δεν είναι σε καμία περίπτωση διαρθρωτικό, ενώ η κυβέρνηση αναμένει την οριστική απάντηση από την Ε.Ε. στα τέλη του μήνα.
Οσον αφορά τα αντίμετρα, ο υπουργός είπε στους βουλευτές ότι αν δεν περικοπούν οι συντάξεις, θα εφαρμοστεί ένα μέρος από αυτά, με τη διαφορά ότι «αντί να γίνουν όλα σε δύο χρόνια θα γίνουν σε τέσσερα» αφού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.
Ηδη ένα από αυτά «τα οικογενειακά επιδόματα, εφαρμόζονται από την περασμένη χρονιά», ενώ «το επίδομα στέγασης θα εφαρμοστεί από την 1-1-2019 και θα δίνεται κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια».
Οι βουλευτές από την πλευρά τους ζήτησαν από τον υπουργό περισσότερα στοιχεία για μέτρα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων, όπως το επίδομα πετρελαίου αλλά και η νέα ρύθμιση έως 36 δόσεις που σχεδιάζεται αυστηρά για μισθωτούς και συνταξιούχους με οφειλές έως 3.000 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης