Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις θα μειωθεί το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων

tags :
Εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις θα μειωθεί το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων
Bαίνει μειούμενος ο ρυθμός συνταξιοδότησης κυρίως από το δημόσιο, καθώς διαπιστώνεται ότι οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον μισθό των εν ενεργεία υπαλλήλων.
Στο 1,1 δισ. ευρώ περιορίζεται το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ εφόσον  ισχύσει το εναλλακτικό σενάριο της κυβέρνησης και δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, τα 660 εκατ. ευρώ θα προκύψουν μέσω της αύξησης των εσόδων από εισφορές καθώς και της μείωσης των δαπανών για συντάξεις, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.
Η εικόνα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης μεταστρέφεται εάν οι περικοπές εφαρμοστούν, καθώς το πλεόνασμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης  εκτιμάται πως θα εκτιναχθεί σε 4,1 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, το πλεόνασμα των ταμείων και του ΟΑΕΔ, εκτινάσσεται το 2019, στα 4,1 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 2,9 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η συνταξιοδοτική δαπάνη εκτιμάται σε 25,572 δισ. ευρώ έναντι 28,8 δισ. ευρώ το 2018.
Η καθαρή επίπτωση στον προϋπολογισμό είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ εξαιτίας των απωλειών που θα έχει το κράτος από τους φόρους και τις εισφορές των συνταξιούχων για υγεία και ΑΚΑΓΕ.
Στο δεύτερο σενάριο που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες εκτιμώνται σε 28,5 δισ. ευρώ από 28,8 δισ. που υπολογίζεται πως θα κλείσει ο λογαριασμός στο τέλος του τρέχοντος έτους. Στην πράξη, τον επόμενο χρόνο, οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 315 εκατ. ευρώ, ακόμη κι αν δεν εφαρμοστεί η πρόβλεψη για τις περικοπές στις προσωπικές διαφορές, κατά κύριο λόγο γιατί οι νέες συντάξεις που εκδίδονται είναι σημαντικά μειωμένες εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου.
Παράλληλα, στελέχη των Tαμείων εκτιμούν ότι εξακολουθεί να βαίνει μειούμενος ο ρυθμός συνταξιοδότησης κυρίως από το δημόσιο, καθώς διαπιστώνεται ότι οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον μισθό των εν ενεργεία υπαλλήλων.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης