Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιπρόσθετες ποσότητες LNG ενόψει του χειμώνα διαπραγματεύεται η ΔΕΠΑ με τη Sonatrach – Στο Αλγέρι η διοίκησή της

tags :
Επιπρόσθετες ποσότητες LNG ενόψει του χειμώνα διαπραγματεύεται η ΔΕΠΑ με τη Sonatrach – Στο Αλγέρι η διοίκησή της
Τα επιπλέον φορτία θα καλύψουν ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή
Η ΔΕΠΑ προετοιμάζεται για το χειμώνα που έρχεται και επιδιώκει να εξασφαλίσει ήδη από τώρα επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου προκειμένου να ανταποκριθεί σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης σε περίπτωση που χρειαστεί.
Έτσι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δημήτρης Τζώρτζης συνοδευόμενος από ομάδα στελεχών βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Αλγέρι και έχει επαφές με στελέχη της Sonatrach, η οποία όπως είναι γνωστό είναι ο δεύτερος μεγάλος προμηθευτής φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ μετά τη ρωσική Gazprom.
Στόχος του κ. Τζώτζη είναι να εξασφαλίσει τώρα όσο είναι ακόμη νωρίς την προμήθεια επιπλέον φορτίων LNG πέραν αυτών που είναι συμβολαιοποιημένα μεταξύ των εταιριών.
Η προετοιμασία αυτή γίνεται εν όψει του χειμώνα και προκειμένου η ΔΕΠΑ να είναι σε θέση να καλύψει ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή, εφόσον το απαιτήσουν οι καιρικές συνθήκες.
Πρόκειται για μια πολιτική που ακολουθεί η εταιρία τα τελευταία χρόνια ιδίως μετά την ενεργειακή κρίση του 2017 όταν τα έκτακτα φορτία LNG από την Αλγερία έσωσαν την παρτίδα και δεν έμεινε η χώρα χωρίς ρεύμα.
Το χειμώνα του 2018 τα επιπλέον φορτία που είχε συμφωνήσει η ΔΕΠΑ με τη Sonatrach δεν χρειάστηκαν λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, αλλά βεβαίως η ΔΕΠΑ τα χρησιμοποίησε στη διάρκεια του έτους ώστε να μην πληρώσει ρήτρες. Στόχος των συζητήσεων που έχει ο κ. Τζώρτζη με τη Sonatrach είναι να περιορίσει αυτό το επιπλέον κόστος στο μίνιμουμ.

Σε άνοδο οι τιμές του αερίου

Πάντως ο εφετινός χειμώνας προδιαγράφεται δύσκολος και ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καταγράφουν άνοδο, όπως αναφέρει σε ανάλυση του το S&P Platts.
H περιορισμένη ευελιξία όσον αφορά στην προσφορά αερίου, σε συνδυασμό με την διακοπή λειτουργίας ορισμένων πυρηνικών μονάδων στο Βέλγιο και τη μείωση της νορβηγικής υδροηλεκτρικής παραγωγής έχουν ήδη συμβάλει στην αύξηση των τιμών του αερίου.
Η αγορά αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης παρουσιάζει ενδείξεις στενότητας εν όψει της χειμερινής περιόδου, κυρίως λόγω του χαμηλού επιπέδου των αποθεμάτων και του ισχυρού ανταγωνισμού από την Ασία για φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG).
Κρίσιμος παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες και σύμφωνα με το Platts Analytics η υψηλή τιμή του αερίου μπορεί ως ένα βαθμό να εξηγηθεί από το λεγόμενο πρίμιουμ του χειμερινού ρίσκου, δεδομένης της στενότητας και των ελλείψεων που μπορεί να πλήξουν τις αγορές.
Στις συνθήκες αυτές καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τα φορτία LNG.
Oι αναλυτές του Platts εκτιμούν ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη (Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία) μπορεί να φθάσουν στα 5,4 δισ. κυβικά μέτρα το τέταρτο τρίμηνο και στα 5,9 δισ. κυβικά μέτρα το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Στη Νότια Ευρώπη με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξαγωγές LNG από την Αίγυπτο, που αναμένεται να ξεκινήσουν με χαμηλές ποσότητες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στα επίπεδα του 0,1 εκατ. μετρικούς τόνους το μήνα πριν φθάσουν στα 0,5 εκατ. μετρικούς τόνους μηνιαίως ως τον Απρίλιο του 2019.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης