Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείεται μια κρίση τύπου 2015

Capital Economics: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείεται μια κρίση τύπου 2015
H βασική αιτία των ιταλικών προβλημάτων δεν είναι η δημοσιονομική χαλαρότητα αλλά η επίμονα αναιμική ανάπτυξη
Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολύ διαφορετικά, τονίζει σε ανάλυσή της η Capital Economics, προειδοποιεί ωστόσο ότι η σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μια κρίση παρόμοια με αυτή του 2015.
«Ενώ οι περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας έχουν ορισμένες ομοιότητες, η βασική αιτία των ιταλικών προβλημάτων δεν είναι η δημοσιονομική χαλαρότητα αλλά η επίμονα αναιμική ανάπτυξη», σημειώνει η Capital Economics.  
'Άρα, αντί να οδηγήσουν σε ξαφνική κρίση, όπως συνέβη στην Ελλάδα αρκετές φορές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προβλήματα της Ιταλίας θα αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα.
«Η πρόσφατη αναταραχή στην Ιταλία προκάλεσε συγκρίσεις με την ελληνική κρίση.
Αλλά η Ιταλία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα από ότι η Ελλάδα πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Πρώτον, τα δημόσια οικονομικά είναι ισχυρότερα.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας πιθανόν να διαμορφωθεί στπο 2% του ΑΕΠ φέτος, σε σύγκριση με το έλλειμμα της Ελλάδας που ήταν πάνω από 15% το 2009. (Δείτε το Διάγραμμα 1.)
Και ενώ ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδας την εποχή εκείνη ήταν περίπου ο ίδιος με αυτόν της Ιταλίας σήμερα, περίπου στο 130% του ΑΕΠ, σχεδόν τα δύο τρίτα του χρέους της Ιταλίας κατέχονται στην εγχώρια αγορά.
Αντίθετα, το 84% του το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης βρισκόταν στα χέρια ξένων επενδυτών.
Την ίδια ώρα, το χρέος του ιδιωτικού τομέα στην Ιταλία είναι πολύ χαμηλότερο έναντι της Ελλάδας.
Στο α΄τρίμηνο του 2018, το χρέος του ιδιωτικού τομέα της Ιταλίας ανήλθε στο 113% του ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα το 2019 ήταν στο 121%.
Ως εκ τούτου, τα ιταλικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εμφανίζονται λιγότερο ευάλωτα στα υψηλότερα επιτόκια.
Λιγότερο ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Ιταλία και στους εθνικούς λογαριασμούς.
Το 2009 η Ελλάδα κατέγραφε ταμειακό έλλειμμα 12,3%, ενώ η Ιταλία κατέγραψε πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ το 2017 (Διάγραμμα 2).
Αυτός είναι και ο λόγος που η Ιταλία έχει πολύ ισχυρότερη διεθνή επενδυτική θέση (NIIP) στο 6,7% του ΑΕΠ το 2018, έναντι ελλείμματος 87,5% που κατέγραψε η Ελλάδα το 2009!
Συνεπώς, τα ιταλικά assets είναι λιγότερο ευάλωτα στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, έναντι των ελληνικών.




Πέραν της ισχυρότερης οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της Ιταλίας έναντι της Ελλάδας, είναι γεγονός ότι η Ευρωζώνη έχει πλέον στη διάθεσή της περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, υπογραμμίζει η Capital Economics (ESM, QE).
«Η αναιμική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τα ελλείμματα θα υποχρεώσουν το ποσοστό του ιταλικού χρέος ως προς το ΑΕΠ σε άνοδο.
Μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει την ιταλική κυβέρνηση σε κόντρα με την Κομισιόν, ενώ θα προκαλέσει και εντάσεις με τις αγορές.
Ταυτόχρονα, η επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών θα εντείνει τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας.
Με δεδομένο αυτό, η κατάσταση στην Ιταλία θα μπορούσε στο τέλος της ημέρας να είναι χειρότερη από ότι κανείς φαντάζεται.
Για παράδειγμα, οι συνεχείς κόντρες με την Ε.Ε. ενδέχεται να ενισχύσουν τον ευρωσκεπτικισμό, προκαλώντας μία κρίση παρόμοια με αυτή που βίωσε η Ελλάδα το 2015», προειδοποιούν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης