Μην παρασύρεστε, κερδοσκοπική αναλαμπή, σε τράπεζες +9% και ΧΑ +1,43% στις 676 μον. – Με SPV δεν λύνονται τα προβλήματα, πιέσεις στα ομόλογα 4,50%

Μην παρασύρεστε, κερδοσκοπική αναλαμπή, σε τράπεζες +9% και ΧΑ +1,43% στις 676 μον. – Με SPV δεν λύνονται τα προβλήματα, πιέσεις στα ομόλογα 4,50%
Κερδοσκοπική αναλαμπή στο χρηματιστήριο με τις τράπεζες απόρροια του χθεσινού βίαιου sell off που έφερε πιο γρήγορα την ολοκλήρωση της πτώσης - Κινητικότητα με λύση SPV στις τράπεζες
(upd14) Ισχυρή τεχνικής υφής ανατιμητική κερδοσκοπία που ωστόσο δεν έπεισε, απόρροια του χθεσινού σοκ στις τράπεζες, σημειώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε με άνοδο +1,44% στις 676 μονάδες.
Η άνοδος αυτή δεν έπεισε παρά τα σχέδια για δημιουργία SPV εταιρία ειδικού σκοπού που θα μπορούσε να αγοράσει έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια.

Οι τράπεζες κατέγραψαν ισχυρά κέρδη έως +9% μετά την βίαιη πτώση χθες, ενώ τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη έφτασαν έως +13% 
Ειδικότερα, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +9,23 % και η Εθνική +8,97% και ακολούθησαν η Eurobank +8,57% και η Alpha Bank +7,63%. 

Ο σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με νευρικότητα και πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισάωρο με ισχυρές στηρίξεις από τις τράπεζες και με αυξανόμενο τζίρο, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη +10,13%.
Περί τις 12:10 εμφανίστηκαν οι πωλητές ειδικότερα στις τράπεζες με εμφανή την απουσία των αγοραστών και σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται στην δεικτοβαρή Coca Cola -3% περιόρισαν στο μισό τα αρχικά κέρδη του Γενικού Δείκτη που έφτασε ενδοσυνεδριακά έως +2,30%
Κατά τις 13:45 υπήρξαν νέες αγοραστικές τραπεζικές παρεμβάσεις δίνοντας εκ νέου ώθηση στον Γενικό Δείκτη και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση με κέρδη +1,43%.
 Η χθεσινή βίαιη πτώση ήταν πολύ υγιής εξέλιξη γιατί επέτρεψε στους «έξυπνους» short να κλείσουν θέσεις ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε πιο γρήγορα το σχέδιο που ήταν υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη κάτω από τις 500 μονάδες και του Γενικού Δείκτη στις 650 μονάδες.
Οι αναφορές περί υποτιμητικής κερδοσκοπίας και άλλα τινά, είναι παντελώς αδιάφορα σχόλια γιατί υπήρχαν συγκεκριμένες αιτίες για την πτώση των τραπεζών.
Η πίεση στις τράπεζες αποκάλυψε την σειρά των αδύναμων κεφαλαιακά τραπεζών με την Πειραιώς στην πρώτη θέση, ακολουθεί η Eurobank, έπεται η Εθνική και στην καλύτερη θέση η Alpha bank που έχει και το μεγαλύτερο πλεόνασμα κεφαλαίου.
Στατιστικά αναφέρουμε ότι έαν συμπεριλάβουμε την σημερινή άνοδο το τελευταίο τριήμερο οι βασικοί  δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν σωρευτικές απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη -2,16% και τον Τραπεζικό -5,12%
Ειδικότερα οι τράπεζες μετά τα σημερινά κέρδη έχουν τις παρακάτω σωρευτικές απώλειες : Πειραιώς -24,87%, Eurobank -10,24% και οριακά η Εθνική -0,06%.
Οσο αφορά την Alpha Bank καλυψε τις απώλειες με την σημερινή άνοδο και έχει σωρευτικά κέρδη +1,76%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς η Lansdowne Partners αύξησε τη short θέση στην Eurobank στο 0,81% από 0,77% ενώ από την άλλη η Oceanwood Capital μείωσε τη θέση της στην Alpha Bank στο 0,60% από 0,71% .
Πέραν των τραπεζών, κέρδη σημειώθηκαν στην πλειoψηφία των μετοχών του FTSE 25 με την μεγαλύτερη άνοδο η Motor Oil που έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στη δημοπρασία +4,16% και ο Μυτιληναίος στο 2,92% ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τιτάν -3,29% και Coca Cola -2,60%.
Για να αλλάξει το κλίμα η κυβέρνηση σχεδιάζει την σύσταση εταιριών ειδικού σκοπού SPV από τις τράπεζες όπου το κράτος θα εγγυάται τα κεφάλαια και την διαχείριση των προβληματικών δανείων και στο σχήμα αυτό οι τράπεζες, το κράτος και οι ιδιώτες θα εισφέρουν κεφάλαια περίπου 6 με 8 δισεκ. ευρώ.
Τα σχέδιο αυτό προσκρούει στο γεγονός ότι τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και αυτό θα παραβαίνει τους κανόνες της κοινοτικής νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων ενώ θα απαιτηθεί και χρόνος για την υλοποίηση του τουλάχιστον 6 - 7 μήνες.
Πρακτικά με SPV δηλαδή εταιρίες ειδικού σκοπού ή APS που έχουν παρόμοια δραστηριότητα αλλά φέρουν την εγγύηση του δημοσίου το τραπεζικό πρόβλημα δεν επιλύεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες περί δημιουργίας οχήματος SPV για τα NPLs των ελληνικών τραπεζών αρνήθηκε να απαντήσει και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία μείωσης των NPLs.

Νέα επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα με το 10ετές στο 4,50% και στην Ιταλία με το 10ετές στο 3,35% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 115 μονάδες βάσης.
Βασική στήριξη αποτελεί για τον Γενικό Δείκτη η ζώνη των 655-645 μονάδων ενώ για τον Τραπεζικό η ζώνη των 460-450 μονάδων
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά +1,43% στις 676 μονάδες έχοντας υψηλό στις 682,20 μονάδες και χαμηλό στις 667,32 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξανόμενα επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τραπεζικές μετοχές
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,4 εκατ. ευρώ εξ αυτών 27,98 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 68,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 60,9 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Κινητικότητα παρατηρήθηκε και στις προσυμφωνημένες συναλλαγές  καθώς πραγματοποιήθηκαν 24,02 εκατ. τεμάχια συνολικής αξίας 27,98 εκατ. ευρώ
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 5,55 εκατ. τεμάχια αξίας 7 εκατ. ευρώ , η Εθνική 8,97 εκατ. τεμάχια αξίας 15,02 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank 9 εκατ. τεμάχια αξίας 5,25 εκατ. ευρω και η Πειραιώς 500 χιλ. τεμάχια αξίας 706 χιλ. ευρώ


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ενημερώνοντας χθες 3/10 την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για θετική έκβαση στο θέμα των συντάξεων και ότι αυτές δεν θα περικοπούν.
Σύμφωνα με το σχέδιο που θα αποστείλει η Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα είναι πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνον επιτυγχάνεται χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά υπάρχει και υπεραπόδοση.
Οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης επανέλαβαν ότι ανεξάρτητα με αυτό που ισχυρίζεται το ΔΝΤ, το μέτρο δεν είναι σε καμία περίπτωση διαρθρωτικό, ενώ η κυβέρνηση αναμένει την οριστική απάντηση από την Ε.Ε. στα τέλη του μήνα η έως τις 9 Νοεμβρίου το αργότερο.
Θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών (credit positive) αποτιμά την άρση των capital controls η Moody’s, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών.
Σύμφωνα με τον αμερικάνικο οίκο η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να νομοθετήσει ένα μεγάλο αριθμό μέτρων μεταρρύθμισης, παρά τη μικρή πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο και χωρίς να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες
Μία ενδεχόμενη παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με χαλαρότερους κεφαλαιακούς ελέγχους, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015
Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει καμμιά αλλαγή για το έλλειμμα του 2,4% του 2019 ενώ το ποσοστό θα περιοριστεί στο 2,1% το 2020, και στο 1,8% το 2021.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια κίνηση που αποσκοπεί σε συμβιβασμό με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του ελλείμματος ενώ ο υπουργός Οικονομικών, G. Tria.τόνισε ότι στόχος  είναι οι δημόσιες επενδύσεις να γίνουν το κύριο εργαλείο για την ανάπτυξη
Σήμερα Πέμπτη 4/10 η ιταλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού στο ιταλικό κοινοβούλιο, την ώρα που η ΕΕ, αν και χαιρέτισε τη μείωση του ελλείμματος για το 2020 και για το 2021, έσπευσε να εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το ύψος του ελλείμματος για το 2019, κάνοντας λόγο για «καταστροφική πρόβλεψη που δεν μπορεί να γίνει δεκτή».
Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο απόρριψης του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, όταν αυτός παρουσιαστεί στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου.
Ηχηρή είναι η προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,61%  και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -1,83% στις 26595 μονάδες ενώ το χρηματιστήριο της Κίνας είναι κλειστό λόγω αργίας

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,36%, ο CAC 40 στο -1,57%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,48%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% ενώ ο FTSE 100 κινείται με πτώση -1,26%
Στην Wall Street o Dow κινείται με πτώση -0,89%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,76% και το ETF GREC στο +1,26% ( 8,05 δολ.)

Ισχυρή άνοδος στις μετοχές των τραπεζών – Ανέκαμψε η Πειραιώς

Έντονη ανοδική κίνηση σημειώθηκε στις τραπεζικές μετοχές μετά το χθεσινό σφυροκόπημα με την Πειραιώς να κλείνει με την μεγαλύτερη άνοδο καθώς είχε καταγράψει και τις μεγαλύτερες απώλειες το τελευταίο διήμερο
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,7250 ευρώ με άνοδο +8,97% με όγκο 13,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2700 ευρώ με άνοδο +7,63% με όγκο 12,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4200 ευρώ με άνοδο +9,23% με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5830 ευρώ με άνοδο +8,57% με όγκο 27,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,15 ευρώ με πτώση -1,83% και με κεφαλαιοποίηση 960 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1480 ευρώ με άνοδο +2,78%, με όγκο 262 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 68 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,05 ευρώ με άνοδο +1,44% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 – Κέρδη για Motor Oil και Μυτιληναίο

Με θετικά πρόσημα έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Aegean, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι Τιτάν, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,48 ευρώ με πτώση -2,60% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,41 ευρώ με άνοδο +0,58% και αποτίμηση 5,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2840 ευρώ με άνοδο +0,86% και αποτίμηση 298 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5960 ευρώ με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 370 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,89 ευρώ με άνοδο +1,48% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,84 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,60 με πτώση -3,29% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,49 ευρώ με άνοδο +1,35% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,80 ευρώ με άνοδο +4,16% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,81 ευρώ με άνοδο +3,62% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 12,42 ευρώ με άνοδο +2,92% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,15 ευρώ με πτώση -0,39% και με την κεφαλαιοποίηση στα 266 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0712 ευρώ με πτώση -2,20% με την κεφαλαιοποίηση 67 εκατ. ευρώ

Νέα επιδείνωση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,50%, η Ιταλία στο 3,35% με διαφορά spread 115 μ.β.

Νέα επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,50% λόγω Ιταλίας.
Τα Ιταλικά ομόλογα βρίσκονται στην ζώνη του 3,35%.
Το κλίμα στην Ιταλία επιδεινώνεται, θα συνεχίσει να παραμένει πηγή αβεβαιότητας.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 115 μονάδων βάσης με fair value τις 110 μονάδες βάσης ενώ έχει φθάσει το spread έως τις 76 μονάδες βάσης στις 2/10/2018.  
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 3,35% και το ελληνικό 10ετές στο 4,50%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.
Σημειώνεται ότι κυπριακά ομόλογα 4-4,5 δισεκ. θα ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση QE της ΕΚΤ λόγω της αναβάθμισης της Κύπρου σε BBB- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,90 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 1,07%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,70 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,32% με απόδοση αγοράς 3,35% και απόδοση πώλησης 3,30%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 99,98  μονάδες βάσης και απόδοση 3,50%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 95,80 μονάδες βάσης και απόδοση 4,14% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 94,95 μονάδες βάσης και απόδοση 4,45% με απόδοση αγοράς 4,50% και απόδοση πώλησης 4,40%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 89,73 μονάδες βάσης και απόδοση 4,91%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 85,60 μονάδες βάσης και απόδοση 5,24%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 85,60 μονάδες βάσης και απόδοση 5,29%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 397 μονάδες βάσης από 386 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στην Ιταλία το 10ετές στο 3,35% - Ανήσυχες οι αγορές

Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,35% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,28%, απόρροια της συνεχιζόμενης κόντρας με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.
 Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/10/2018 στο 0,53% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,04% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,90% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,56% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,35% από 3,29% χαμηλό ημέρας, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS