Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Δεν καταρρέουν οι ελληνικές τράπεζες - Διαχειρίσιμη η πρόκληση των NPLs - Κομισιόν: Να συνεχιστεί η προσπάθεια

Τσακαλώτος: Δεν καταρρέουν οι ελληνικές τράπεζες - Διαχειρίσιμη η πρόκληση των NPLs - Κομισιόν: Να συνεχιστεί η προσπάθεια
Όπως τόνισε ο Έλληνας υπ. Οικονομικών, η πρόκληση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διαχειρίσιμος
Δεν είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον απόηχο της χθεσινής χρηματιστηριακής κατάρρευσης των μετοχών.
Ο υπουργός δεν παρέλειψε από το βήμα της Βουλής να μιλήσει για σπέκουλα, εμφανίστηκε όμως σίγουρος ότι οι επενδυτές που βλέπουν μακροπρόθεσμα, διαπιστώνουν τις θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπ. Οικονομικών από το βήμα της Βουλής, η πρόκληση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διαχειρίσιμος.
Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπάρχουν τέσσερα θετικά στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες:
- Δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν πλέον ανάγκη επείγουσας ρευστότητας μέσω ELA
- Έχουν πετύχει τους στόχους για τη μείωση των NPLs
- Πέρασαν με επιτυχία το stress test και είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες
- Επιστρέφουν οι καταθέσεις
«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα.
Και αυτά είναι που πρέπει να κοιτούν, όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα και σορτάρουν, αλλά οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα και θέλουν να βγάλουν λεφτά», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση, έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, και βεβαίως πρέπει να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια».
Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θεσμούς που γρήγορα μπορούν να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει, με την εμπλοκή των υπουργείων, της ΤτΕ, του ΤΧΣ και της Ένωσης Τραπεζών, και «υπάρχει και μια κυβέρνηση η οποία συναινετικά, συζητά με όλους, και εκτιμά ότι αυτή η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη».
«Θα παρακαλούσα λοιπόν όλους εδώ να είναι προσεκτικοί, και να εγκαταλείψουν τα περί κατάρρευσης των τραπεζών.
Δεν είναι μόνο λάθος, δεν είναι και αλήθεια", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

H αντίδραση της Κομισιόν

O εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τη δημιουργία ενός εγγυοδοτικού σχήματος για τις ελληνικές τράπεζες, αρνήθηκε να απαντήσει και πρόσθεσε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία μείωσης των NPLs.
«Είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα» τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των NPLs θα στηριχθεί και από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Για τις συντάξεις

«Προκαλεί φοβερή εντύπωση πόσα λίγα ξέρει για την Ευρώπη, το κίνημα "Μένουμε Ευρώπη", δεν φαίνεται να ξέρουν, ενώ είναι τόσο φιλοευρωπαϊκοί που δεν ξέρουν ποιους κανόνες έχει η Ευρώπη, πώς λειτουργεί η Ευρώπη» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών την κριτική της αντιπολίτευσης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού πως είναι πρωτοφανές να κατατίθενται δύο σενάρια για τον προϋπολογισμό.
«Από το 2010 που ήμασταν σε πρόγραμμα και γι΄αυτό δεν μας αφορούσε, υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο.
Κάθε χώρα, κάθε χρόνο καταθέτει στη Κομισιόν ένα προσχέδιο με το σενάριο βάσης και με το τι θέλει να κάνει η κάθε κυβέρνηση.
Αυτό κάνει κάθε χώρα, κάθε χρόνο.
Εμείς είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε γιατί είχαμε δύο κόμματα που διαλύσανε την Ελλάδα, τη χρεοκόπησαν, ήμασταν σε προγράμματα και άρα δεν ήμασταν στο ευρωπαϊκό εξάμηνο», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επανέλαβε: «Το σενάριο βάσης δεν συνιστά βασικό σενάριο.
Βασικό σενάριο σημαίνει με τι δουλεύεις και τι θέλεις να κάνεις.
Το σενάριο βάσης το έχουν όλες οι χώρες, και στον προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο, και λέει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα.
Δηλαδή τι θα γίνει αν δεν αλλάξουμε κανέναν φόρο, καμία κοινωνική ασφαλιστική εισφορά, καμία δαπάνη, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».
«Μάθετε πώς δουλεύει η Ευρώπη και πώς δουλεύει το εξάμηνο.
Αυτό που κάνουμε εμείς δεν είναι εναλλακτικά σενάρια.
Εμείς καταθέτουμε τι θέλουμε να κάνουμε, αυτό που θέλουμε να κάνουμε», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Αναφερόμενος σε παρέμβαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι δεν έχουμε καθαρή έξοδο, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «εδώ ένα και ενάμιση χρόνο το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ χαρακτηρίζουν μούφα την έξοδο από το πρόγραμμα, ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ελευθερία κινήσεων».
"Πού στηρίζατε όλα αυτά; στις συντάξεις.
Για ενάμιση χρόνο βάλατε όλα τα αυγά σας σε αυτό το καλάθι. Ότι δηλαδή δεν έχουμε καθαρή έξοδο επειδή θα μειωθούν οι συντάξεις.
Μπορώ να σας φέρω χιλιάδες δηλώσεις και από τη ΝΔ και από ΚΙΝΑΛ. Χτίσατε όλο το αφήγημα σας στην περικοπή των συντάξεων», προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε πως από πέρυσι είχε προειδοποιήσει την αντιπολίτευση να μην βάζει όλα της τα αυγά σε αυτό το καλάθι γιατί θα βρίσκονταν σε αδιέξοδο αν δεν μειωθούν οι συντάξεις.
«Τώρα φαίνεται ότι αλλάζετε το αφήγημα σας και λέτε πως δεν θα έχουμε καθαρή έξοδο και αυτό θα αποδειχθεί γιατί δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Αυτό θα είναι το καινούργιο σας καλάθι; Εκεί θα βάλετε τώρα όλα τα αυγά σας; να το ξέρουμε.
Άμα βγούμε στις αγορές, τι θα πείτε;», είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Εμείς δουλέψαμε δύο χρόνια για να αλλάξουμε μια πολιτική που την θεωρήσαμε άδικη και το είπαμε.
Δουλέψαμε δύο χρόνια γι΄ αυτό και δεν κοροϊδέψαμε κανέναν! Ξέρουμε πόσο έχει υποφέρει ο ελληνικός λαός, ξέραμε ότι δεν είναι σωστή πολιτική να μειωθούν οι συντάξεις και είμαστε πολύ κοντά να καταφέρουμε να μην μειωθούν!
Εμείς προσπαθήσαμε να μην μειωθούν οι συντάξεις, εσείς παίζετε με τον πόνο του ελληνικού λαού για να κερδίσετε κανέναν πόντο στην πολιτική σκακιέρα».

Χουλιαράκης: Υποχώρηση των επιτοκίων μόλις αποκλιμακωθεί η κρίση σε Ιταλία και αναδυόμενες

Στην εκτίμηση ότι τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν μόλις αποκλιμακωθεί η κρίση σε Ιταλία και αναδυόμενες, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, από το βήμα της Βουλής.
«Το κόστος δανεισμού από το 11% υποχώρησε στο 4%, παραμένει υψηλό, αλλά είναι χαμηλότερο από αυτό που υπήρχε. Υπάρχει προοπτική να μειωθεί ακόμα περισσότερο μόλις υποχωρήσουν οι αναταράξεις στην Ιταλία και τις αναδυόμενες οικονομίες».
Ο αναπλ. ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι δεν χρειάστηκε τέταρτο πρόγραμμα γιατί τα δημοσιονομικά εισήλθαν σε βιώσιμη τροχιά.
Όσον αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο προσχέδιο το οποίο αποτυπώνει την αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης