Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy (SSM): Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να χαλαρώσουν τους τραπεζικούς κανόνες - Stress test ρευστότητας το 2019

tags :
Nouy (SSM): Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να χαλαρώσουν τους τραπεζικούς κανόνες -  Stress test ρευστότητας το 2019
Οι νομοθέτες πρέπει να αντισταθούν σε τέτοιους πειρασμούς και να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τόνισε η επικεφαλής του SSM
Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πρέπει να αντισταθούν στον «πειρασμό» να χαλαρώσουν τους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες, όπως έχουν συμφωνηθεί στο πακέτο της «Βασιλείας ΙΙΙ», δήλωσε σήμερα (4/10/2018) η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών (SSM), Daniele Nouy.
«Προτρέπω τους νομοθέτες να αντισταθούν σε τέτοιους πειρασμούς και να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων», τόνισε η Nouy σε ομιλία της στη Βιέννη.
«Μια οπισθοχώρηση θα μας οδηγούσε μόνο στο σημείο από όπου ήρθαμε - μια καταστροφική οικονομική κρίση», υπογράμμισε η επικεφαλής του SSM.
Στην ομιλία της με τίτλο «Η χρηματοπιστωτική αγορά ως παγκόσμιο χωριό: ενιαία, καινοτόμος, διεθνής», η Nouy τόνισε ότι λόγω της μεγάλης ενοποίησης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, μια κρίση που ξεσπάει σε μια γωνιά του «παγκοσμίου χωριού» μας μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές, κάτι που απέδειξε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Όπως τόνισε η Nouy, η κρίση έκανε τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να συνειδητοποιήσουν ότι απομονωμένοι, οι εξουσίες τους για την καταπολέμηση κρίσεων ήταν περιορισμένες και ότι η διεθνής συνεργασία δεν ήταν πλέον απλώς μια επιλογή, αλλά ήταν απαραίτητη.
Μπροστά σε αυτή την ανάγκη, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες ήταν ένα ιστορικό βήμα, σύμφωνα με τη Nouy, με τους ευρωπαίους ηγέτες να αναγνωρίζουν πλέον ότι κοινές προσπάθειες ήταν απαραίτητες για να καταστούν οι τράπεζες ασφαλέστερες και υγιέστερες.
Όπως αναφέρει η Nouy, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο SSM έχει καταφέρει πολλά και έχει συμβάλει σε μια σημαντική μείωση των κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα.
Η ίδια υπογραμμίζει ότι η αύξηση των τραπεζικών κεφαλαίων δεν είναι αρκετή όταν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.
Όπως ανέφερε, το 2019 θα διεξαχθεί ένα stress test ρευστότητας (liquidity stress test - LiST), με στόχο να διασφαλιστεί ότι όλες οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε μια κρίση ρευστότητας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Nouy, οι τράπεζες πρέπει να είναι και κερδοφόρες.
Όπως τόνισε η επικεφαλής του SSM, οι τράπεζες καθίστανται πράγματι πιο κερδοφόρες, ωστόσο ακόμη δεν βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα.
Παράλληλα, η Nouy επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικά καθήκοντα που εξακολουθούν να διεκπεραιώνονται βάσει των εθνικών νομοθεσιών.
«Η ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μας φέρει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση ενός πραγματικά ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα», τόνισε.
Η Nouy αναφέρθηκε επίσης στο Brexit, τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί μια ομαλή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Η ίδια τόνισε ότι στις προτεραιότητες του SSM βρίσκονται η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), η στοχοθετημένη αναθεώρηση των εσωτερικών μοντέλων, η διακυβέρνηση και η ρευστότητα.
«Αλλά ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές: κρίσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Επομένως, πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω το πλαίσιό μας για τη διαχείριση των κρίσεων», υπογράμμισε η επικεφαλής του SSM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης