Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ολλανδία ματαίωσε ρωσική κυβερνοεπίθεση κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων

Η Ολλανδία ματαίωσε ρωσική κυβερνοεπίθεση κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων
Η ολλανδική υπηρεσία αντικατασκοπείας ματαίωσε ρωσική επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης κατά του OPCW και απέλασε τέσσερις ρώσους πράκτορες
Η ολλανδική υπηρεσία αντικατασκοπείας ματαίωσε ρωσική επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) που έχει την έδρα του στη Χάγη και στη συνέχεια οι ολλανδικές αρχές απέλασαν τέσσερις ρώσους πράκτορες, ανακοίνωσε η υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας A. Bileveld.
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής των ολλανδικών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τέσσερις Ρώσοι έφθασαν στην Ολλανδία στις 10 Απριλίου και συνελήφθησαν με εξοπλισμό κατασκοπείας σε ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην έδρα του OPCW.
Εκείνη την χρονική περίοδο, ο Οργανισμός ερευνούσε την ταυτότητα της χημικής ουσίας που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την επίθεση του Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας κατά του πρώην διπλού πράκτορα S. Skripal και της κόρης του Γιούλια.
Ο OPCW ερευνούσε επίσης τότε την ταυτότητα του χημικού όπλου που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την επίθεση κατά της Ντούμα στην Συρία.  
Οι τέσσερις συνελήφθησαν στις 13 Απριλίου και απελάθηκαν στην Ρωσία, δήλωσε ο υποστράτηγος Ono Aihelsaim.
Σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο εργαστήριο του Σπιτς, στην Ελβετία, που χρησιμοποιείται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων για την ανάλυση των δειγμάτων χημικών όπλων, πρόσθεσε. «Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι δραστήριες εδώ στη Ολλανδία...όπου έχουν την έδρα τους πολλοί διεθνείς οργανισμοί», είπε ο ολλανδός υποστράτηγος.
Μετά την αποκάλυψη της ρωσικής επιχείρησης, ο ρώσος πρεσβευτής στην Ολλανδία εκλήθη από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ολλανδή υπουργός Αμυνας κάλεσε την Ρωσία να σταματήσει τις κυβερνοεπιχειρήσεις της που έχουν ως στόχο την υπονόμευση των δυτικών δημοκρατιών.
Ηλεκτρονικός υπολογιστής που ανήκε σε έναν από τους τέσσερις ρώσους πράκτορες ήταν συνδεδεμένος με τη Βραζιλία, την Ελβετία και τη Μαλαισία και το περιεχόμενο αφορούσε την έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines το 2014 στην ανατολική Ουκρανία, αποκάλυψε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η ολλανδή υπουργός Αμυνας.
Τα ονόματα των τεσσάρων ρώσων πρακτόρων είναι Α. Sergegevic, Y. Serebriakov, P. Sodicov, A. Minin.
Οι αριθμοί διαβατηρίου των δύο από αυτούς απέχουν μόλις ένα νούμερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης