Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βουτιά κατά 9% της κατανάλωσης στα σουπερ μάρκετ το Σεπτέμβριο 2018 εξαιτίας των φόρων

Βουτιά κατά 9% της κατανάλωσης στα σουπερ μάρκετ το Σεπτέμβριο 2018 εξαιτίας των φόρων
Ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου κινείται κάτω από την ζώνη των 10 δισ. ευρώ στους εννέα μήνες του έτους
Στο βαθύ κόκκινο η κατανάλωση τον Σεπτέμβριο σημειώνοντας πτώση κατά 9%  στις αλυσίδες σουπερ μάρκετ προκαλώντας ταραχή στα επιτελεία, τα οποία τους τελευταίους μήνες διαπίστωναν θετικό πρόσημο στην αγορά.
Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών εξανεμίστηκε εξαιτίας των φορολογικών υποχρεώσεων  που έπρεπε να  αντιμετωπίσουν.
Αρκετοί  προτίμησαν  να …κόψουν το σουπερ μάρκετ και να δώσουν τα χρήματά τους για την αποπληρωμή των φόρων όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος αλλά και τα επιπλέον έξοδα που απαιτούνται με το άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με στέλεχος του λιανεμπορίου, η πτώση  της κατανάλωσης «αγγίζει» και τα cash and carry, που θεωρεί ανησυχητικό σημάδι για την αγορά καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία απευθύνεται σε εμπόρους.  
Η χαμηλή ζήτηση στα καταστήματα Cash and carry αποδίδεται εν μέρει και  στον τουρισμό καθώς ο Σεπτέμβριος δεν έχει την ορμή των προηγούμενων μηνών και η τουριστική κίνηση βρίσκεται προς το τέλος της σεζόν.
Πάντως οι ισχυροί του κλάδου που κατατάσσονται στις τρείς πρώτες θέσεις της αγοράς σημείωσαν οριακή άνοδο το Σεπτέμβριο λόγω του μεγάλου δικτύου που διαθέτουν αλλά και στις προσφορές καθώς είναι ο μόνος τρόπος να συντηρηθεί η κατανάλωση σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου κινείται κάτω από την ζώνη των 10 δισ. ευρώ στους εννέα μήνες του έτους ενώ διατυπώνονται αισιόδοξες εκτιμήσεις  ότι  οι επόμενες  τρείς μήνες μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς θα βοηθήσουν στην επίτευξη του αρχικού στόχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου στην  εποχή  των … παχιών  αγελάδων  έφθανε τα 17 δισ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης